Listeria
Listeria | |
---|---|
Listeria monocytogenes | |
מיון מדעי | |
על־ממלכה: | חיידקים אמיתיים |
מערכה: | Firmicutes |
מחלקה: | Bacilli |
סדרה: | Bacillales |
משפחה: | Listeriaceae |
סוג: | Listeria |
שם מדעי | |
Listeria |
Listeria (בתעתיק לעברית: ליסטריה) הוא סוג של חיידקים הכולל שישה מינים וקרוי על שם ג'וזף ליסטר. מיני ה-Listeria הם חיידקי מתג גראם-חיוביים. Listeria monocytogenes, המין הידוע ביותר בסוג זה, הוא הגורם למחלת הליסטריוזיס (Listeriosis).
הליסטריוזיס שנגרמת מהחיידקים היא מחלה קשה לבני אדם, ובצורה הגלויה שלה יש סכנת מוות של כ-20%. תקופת הדגירה נעה בין 3 ל-70 יום.
הדבקה בחיידק
רוב החיידקים מסוג Listeria מאותרים על ידי מערכת החיסון ומטופלים באמצעותה לפני שהם יכולים לגרום לזיהום. אלו מהם שחומקים מהתגובה הראשונית של מערכת החיסון, מתפשטים בגוף כאשר הם מוגנים בתוך תא המאכסן מפני גורמים מסיסים של מערכת החיסון, כגון נוגדנים. על מנת לחדור לתאים, חיידקי Listeria מביאים לבליעתם על ידי מקרופאגים שם הם משתחררים מהפאגוליזוזום תוך הרס הממברנה שלו על ידי המוליזין. לאחר השחרור מהפאגוליזוזום חיידקי ה-Listeria חופשיים להתרבות בציטופלזמה של התא המאכסן.
מאכלים העשויים להכיל חיידקי Listeria: נקניקיות ובשר נא, עוף, חלב לא מפוסטר, גלידה, ירקות או פירות חיים, דג נא או מעושן.
טיפול
הטיפול בחיידקי Listeria נעשה באמצעות שימוש באנטיביוטיקה. היעילה ביותר היא אמפיצילין. אם לא ניתן לטפל באמפיצילין החלופה העדיפה היא קוטרימוקסזול (ספטרין). תחליף נוסף הוא ואנקומיצין. החיידק יהיה כמעט תמיד עמיד לתרופות מקבוצת הצפלוספורין.
ליסטריה והיריון
נשים הרות נמצאות בסיכון גבוה ללקות בליסטריוזיס, פי 20 בהשוואה לכלל האוכלוסייה. הדבר נובע משינויים הורמונליים החלים בעת ההיריון אשר מחלישים את כושרה של מערכת החיסון להילחם בחיידק.
במרבית המקרים תוקפת המחלה נשים במהלך השליש השלישי להריונן, אך תיתכן הדבקה גם במהלך השליש הראשון. ליסטריוזיס במהלך ההיריון עלול לגרום להפלה, לידת עובר מת, או מוות של היילוד לאחר הלידה. כ- 20-30% ממקרי הליסטריוזיס בעת היריון יסתיימו במות העובר או היילוד.
אישה הרה שלקתה בליסטריוזיס תסבול בדרך כלל מחום, הרגשה כללית רעה, כאב שרירים ולעיתים גם שלשול. בכל מקרה של מחלת חום מסיבה שאינה ברורה מומלץ לבצע תרבית דם לאיתור חיידק ה-Listeria.
מניעה
כדי למנוע הדבקה בליסטריוזיס מומלץ להימנע מאכילת המזונות שלהלן במהלך ההיריון:[1]
- ממרחי כבד.
- מוצרי חלב שלא עברו פסטור.
- חמאה.
- גבינות רכות כגון ברי או קממבר.
- גבינות כחולות (גבינות שמכילות עובשים).
- נקניקים ובשרים מעושנים.
- סלמון מעושן.
- ירקות שאינם רחוצים, ובכלל זה עלי חסה וכרוב.
- סושי שמכיל דג נא וכן סושי צמחוני, או מוצרים שמכילים דגים שאינם מבושלים
עדיף לוודא שמאכלים במקררים הביתיים יהיו מתחת ל-4 מעלות צלזיוס להאטת גדילה בקטריאלית.
יש לבשל/לאפות את כל סוגי העוף, הבשר, והדגים בלפחות 73 מעלות צלזיוס לבטיחות, על מנת לוודא הריגה של הפתוגן דרך המזון.
מינים
- Listeria grayi - רחוק יחסית משאר מיני ה-Listeria.
- Listeria innocua
- Listeria ivanovii
- Listeria monocytogenes - המין הידוע ביותר
- Listeria seeligeri
- Listeria welshimeri
קישורים חיצוניים
- דן אבן, מי מפחד מחיידק הליסטריה?, באתר nrg, 15 בפברואר 2009
- ליסטריוזיס (מחלה זיהומית שנגרמת בעקבות אכילת מזון מזוהם בחיידק ליסטריה מונוציטוגנאז) באתר מכבי שירותי בריאות
- Listeria, באתר ITIS (באנגלית)
- Listeria, באתר NCBI (באנגלית)
- Listeria, באתר האנציקלופדיה של החיים (באנגלית)
- Listeria, באתר GBIF (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ הריון וליסטריה באתר מכבי שרותי בריאות.
32659539Listeria