ציטופלזמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אנטומיה ריקה.

תרשים של תא איקריוטי המתאר את האברונים והמבנים השונים:

בביולוגיה של התא, ציטופלזמהאנגלית: Cytoplasm) או פלזמת התא[1] היא החלק הכולל את כל החומר שבתוך התא פרט לגרעין. בתא פרוקריוטי (שאינו מכיל גרעין) כל האברונים מצויים בתוך הציטופלזמה, בעוד שבתא איקריוטי גרעין התא מופרד מהציטופלזמה, ותוכנו מכונה נוקלאופלזמה. הציטופלזמה מכילה בין 70% לבין 90% מים, ולרוב נראית שקופה.

בתוך הציטופלזמה מתרחשים מרבית תהליכי התא, הכוללים מסלולים מטבוליים (כגון גליקוליזה) ומסלולים תאיים נוספים, כגון רבייה תאית. גבולה החיצוני של הציטופלזמה הוא קרום התא, המפריד אותה מהסביבה החיצונית ומווסת את מעבר החומרים לתוכה. הציטופלזמה נחלקת לשתי שכבות עיקריות: חיצונית (אקטופלזם) ופנימית (אנדופלזם).

החלק של הציטופלזמה שלא כולל את האברונים עצמם מכונה ציטוזול. הציטוזול הוא תמיסה צמיגית עם מרקם הדומה לג'לי קרוש למחצה, הכולל בתוכו שלד תא, מולקולות תוך-תאיות מסיסות, ומים, התופסים את רוב נפח התא.

בצמחים, תנועה של הציטופלזמה מסביב לחלוליות קרויה ציקלוזיס (Cyclosis).

הרכב הציטופלזמה

הציטופלזמה מכילה שלושה מרכיבים עיקריים: ציטוזול, אברוני התא ו-Cytoplasmic inclusion.

ציטוזול

ערך מורחב – ציטוזול

ציטוזול הוא החלק הציטופלזמתי שנמצא מחוץ לממברנות המקיפות את אברוני התא. הציטוזול מהווה כ-70% מנפח התא ומורכב ממים, ממלחים וממולקולות מסיסות. בנוסף לכך, הציטוזול מכיל פילמנטים היוצרים את שלד התא (כגון מיקרופילמנטים ומיקרוטובולי), חלבונים מסיסים ומבנים נוספים, כגון הריבוזום והפרוטאזום.

אברוני התא

ערך מורחב – אברון

אברוני התא (המכונים לעיתים גם "אורגנלות") הם מבנים ציטופלזמתיים בעלי תפקוד מוגדר בתא העטופים בקרום משל עצמם. בין המבנים החשובים ביותר, ניתן למצוא בציטופלזמה את המיטוכונדריה, את הרשתית התוך פלסמית, את הגולג'י ואת הליזוזום.

Cytoplasmic inclusion

חלקיקים קטנים ובלתי מסיסים המרחפים בתוך הציטוזול וחסרי כל פעילות מטבולית מכונים Cytoplasmic inclusions. ישנו מגוון רחב מאוד של חומרים אלו בציטופלזמת תאים שונים, כגון צורן דו-חמצני המצוי בציטופלזמת תאי צמח. כמו כן, משפחת חומרים זו כוללת את כל החומרים האוגרים אנרגיה בתא, כגון גליקוגן, עמילן ופוליהידרוקסיבוטיראט (PHB). גם הליפידים המצויים בתא משתייכים לקבוצה זו. הליפידים נאגרים לרוב בתאי אדיפוציט, המתמחים באגירת שומן, אך ניתן למצוא אותם בכל התאים הפרוקריוטים והאיקריוטים והם עוברים תהליכי פירוק לצורך הפקת אנרגיה זמינה לתא.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32029209ציטופלזמה