2010 בארצות הברית
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
««« 2009 2008 2007 |
2010
בארצות הברית |
»»» 2011 2012 2013 | |
כל ערכי השנים בארצות הברית • אירועים בולטים בעולם ב-2010 פורטל ארצות הברית • לוח שנה של שנת 2010 |
2010 בארצות הברית הייתה השנה בה חגגה ארצות הברית 234 שנה מיום היווסדה.
הנהגה
- הנשיא: ברק אובמה (המפלגה הדמוקרטית)
- סגן נשיא: ג'ו ביידן (המפלגה הדמוקרטית)
- יו"ר בית הנבחרים: ננסי פלוסי (המפלגה הדמוקרטית).
- מנהיג הרוב בסנאט: הארי ריד (המפלגה הדמוקרטית)
- הקונגרס: הקונגרס ה-111
אירועים בולטים
27 ביוני: פרשת המרגלים (2010): ה-FBI עוצר בארצות הברית עשרה מרגלים רוסיים. |
- 13 בינואר – חברת גוגל מודיעה כי הם היו היעד למספר מתקפות רשת ממוקדות שמקורן מסין אשר במהלכן נפרצו שרתי החברה וחשבונות הדואר האלקטרוני של פעילי זכויות אדם נודעים ברחבי העולם שהשתמשו בשירותי הדואר האלקטרוני של גוגל. בעקבות התקרית גוגל הודיעה כי היא שוקלת להפסיק את פעילותה בסין.
- 19 בינואר – המפלגה הדמוקרטית מאבדת את הרוב המיוחס בסנאט עם בחירתו המפתיעה של הרפובליקני סקוט בראון בבחירות המיוחדות על המושב בסנאט של הסנאטור המנוח טד קנדי.
- 5 בפברואר – הכנס הראשון של תנועת מסיבת התה, תנועה אמריקנית שמרנית העורכת הפגנות בעד ליברליזם כלכלי ונגד מדיניותו הכלכלית של הנשיא ברק אובמה, נערך בנאשוויל שבטנסי.
- 18 בפברואר – לאחר שהצית את ביתו, אנדרו ג'וזף סטאק, מתרסק במכוון באמצעות מטוסו הפרטי על בניין משרדי מס ההכנסה באוסטין, טקסס.
- 4 במרץ – לאחר עשרות שנים, מחליטה הוועדה ליחסי חוץ בבית הנבחרים של ארצות הברית להכיר בטבח הטורקים בארמנים כרצח עם. משבר דיפלומטי נפתח בין שתי המדינות בעקבות כך.
- 21 במרץ – חוק הגנת החולה וטיפול בר השגה התקבל בבית הנבחרים ברוב של 219 צירים שכולם דמוקרטיים, מול 212 צירים שכללו את כל הרפובליקנים וכ-30 דמוקרטים.
- 23 במרץ – הנשיא ברק אובמה חותם בבית הלבן על חוק הגנת החולה וטיפול בר השגה אשר נועד להבטיח לראשונה ביטוח בריאות ל-95% מתושבי ארצות הברית.
- 1 באפריל – מפקד האוכלוסין האמריקני לשנת 2010 קובע כי אוכלוסיית תושבי ארצות הברית מונה כ-308,745,538 בני אדם.
- 3 באפריל – חברת אפל השיקה את מחשב הלוח החדשני הראשון שלה iPad בעל מסך מגע אינטראקטיבי אשר בעל גישה לעיתונים, מגזינים, ספרים אלקטרוניים, ספרי לימוד, תמונות, סרטים, תוכניות טלוויזיה, קטעי וידאו, מוזיקה, עיבוד תמלילים, גיליונות אלקטרוניים, משחקי וידאו ודואר אלקטרוני. ה-iPad הפך באופן מיידי למוצר רב מכר ותוך חודשים ספורים בלבד לאחר השקתו הפך את לגאדג'ט הנמכר ביותר בהיסטוריה.
- 8 באפריל – ברק אובמה ודמיטרי מדבדב חותמים על הסכם סטארט החדש לצמצום נשק גרעיני.
- 20 באפריל – דליפת הנפט במפרץ מקסיקו - התפרצות באר נפט תת-מימית מובילה לדליפת נפט מסיבית מתמשכת באזור מפרץ מקסיקו. ההתפרצות גורמת לפיצוץ קטלני על גבי אסדת קידוח הנפט "Deepwater Horizon" בו נהרגים 11 מהקודחים ונפצעים 17 נוספים. דליפת הנפט במפרץ מקסיקו נחשבת כיום לאסון הסביבתי הגדול ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית.
- 22 באפריל – מעבורת החלל בואינג X-37 משוגרת מקייפ קנווארל.
- 23 באפריל – מושלת אריזונה ג'ן ברואר חותמת על "חוק התמיכה באכיפת החוק ובטחון שכונותינו" (באנגלית: Support Our Law Enforcement and Safe Neighborhoods Act) אשר נחשב לחוק המחמיר ביותר שנחקק בארצות הברית בעשורים האחרונים נגד ההגירה הבלתי החוקית למדינה. החוק זכה לתשומת לב רבה באמצעי התקשורת ברחבי העולם ועורר מחלוקת רבה.
- 5 באפריל – מעבורת החלל דיסקברי משוגרת בהצלחה לחלל (STS-131).
- 10-11 ביוני - שיטפונות בזק גורמים למותם של לפחות 20 בני אדם בארקנסו
- 27 ביוני – פרשת המרגלים (2010): ה-FBI עוצר בארצות הברית עשרה מרגלים רוסיים (ראו גם אנה צ'פמן).
- 8 ביולי – פרשת המרגלים (2010): עשרת המרגלים הרוסיים מודים באשמה בבית המשפט ומגורשים לאחר מכן מארצות הברית.
- 15 ביולי – תאגיד BP מודיע כי הצליח לבלום את דליפת הנפט במפרץ מקסיקו וכי זרימת הנפט לים נפסקה.[1]
- 9 באוגוסט – בהתרסקות מטוס פרטי באזור אלסקה נהרגים חמישה אנשים בהם הסנאטור לשעבר של אלסקה טד סטיבנס. ראש סוכנות החלל נאס"א לשעבר שון אוקיף ובנו של אוקיף היו גם כן על סיפון המטוס אך שרדו.
- 19 באוגוסט – חיילי ארצות הברית משלימים את הנסיגה הסופית מעיראק לאחר 7 שנים.
- 31 באוגוסט – מלחמת עיראק: הנשיא ברק אובמה מכריז על סיום הפעילות המלחמתית של צבא ארצות הברית בעיראק.
- 1 בספטמבר – ג'יימס ל' לי בן ה-43 נכנס למשרד הראשי של ערוץ דיסקברי בעיר סילבר ספרינג שבמרילנד חמוש בשני אקדחים ומטען נפץ. כעבור זמן קצר לי פותח בירי ולוקח שלושה בני ערובה. לאחר קרוב לארבע שעות האירוע מסתיים כאשר לי נורה למוות על ידי כוחות המשטרה. אף אחד מבני הערובה לא נפגע במהלך האירוע.
- 5 בספטמבר – ארצות הברית משיקה שיחות ישירות בין ישראל לרשות הפלסטינית בוושינגטון.
- 9 בספטמבר – פיצוץ של צינור גז בפרבר סן ברונו ליד סן פרנסיסקו הורס כליל 53 בתים וגורם לנזקים ב-120 בתים נוספים. 7 אנשים נהרגו באירוע, 20 נפצעו ו-6 אנשים הוגדרו כנעדרים.
- 23 בספטמבר – במהלך נאום בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, ציין נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד כי הוא סבור שגורמים בממשל האמריקני יזמו את הפיגועים במגדלי התאומים במטרה להציל את הכלכלה האמריקנית ולהגן על ישראל.
- 1 באוקטובר – ראש סגל הבית הלבן רם עמנואל פורש מתפקידו במטרה להתמודד על ראשות העיר שיקגו.
- 29 באוקטובר – הנשיא ברק אובמה מאשר כי אותרו שתי חבילות חשודות לארצות הברית מתימן היו מלאות בחומר נפץ.
- 2 בנובמבר – נערכות בחירות אמצע הקדנציה לשני בתי הקונגרס בארצות הברית. הרפובליקנים זוכים בתום הבחירות לרוב בבית הנבחרים בעוד שבסנאט הדמוקרטים שמרו על הרוב. בעקבות ניצחון הרפובליקנים בבחירות אמצע הקדנציה לבית הנבחרים ג'ון ביינר נבחר לתפקיד יו"ר בית הנבחרים ובינואר 2011 בעת כינוס הקונגרס החדש החליף ביינר את ננסי פלוסי הדמוקרטית שכיהנה בתפקיד זה.
- 4 בנובמבר – הבנק הפדרלי מצהיר כי ירכוש איגרות חוב ממשלתיות ב-600 מיליארד דולר על מנת לעודד את הצמיחה הכלכלית בארצות הברית.
- 28 בנובמבר – דליפת מסמכי התכתובות הדיפלומטיות של ארצות הברית: אתר ההדלפות ויקיליקס מפרסם מברקים דיפלומטיים אמריקנים הנוגעים להתבטאויותיהם של דיפלומטים אמריקניים כלפי דמויות של מנהיגים ושרים ברחבי העולם. ההתבטאויות היו במקור בדלתיים סגורות, במזכרים פנימיים של משרד החוץ האמריקני. פרסום המסמכים גרם לסערה עולמית ולווה בסיקור נרחב באמצעי התקשורת בכל רחבי העולם שנמשך שבועות ארוכים.
נפטרו
- 15 בינואר – מרשל וורן נירנברג, ביוכימאי אמריקאי-יהודי, חתן פרס נובל לפיזיולוגיה ורפואה לשנת 1968 (נולד ב-1927)
- 27 בינואר – הווארד זין, היסטוריון אמריקאי (נולד ב-1922)
- 10 בפברואר – צ'ארלי וילסון, פוליטיקאי אמריקאי הידוע בעקבות מעורבותו במבצע ציקלון (נולד ב-1951)
- 10 בפברואר – אלכסנדר הייג, איש צבא ומדינאי אמריקאי שכיהן כמזכיר המדינה ה-59. (נולד ב-1924)
- 28 במרץ – הרב אליס, גיטריסט ג'אז אמריקאי (נולד ב-1921)
- 28 ביוני – רוברט בירד, פוליטיקאי אמריקאי (נולד ב-1917)
- 14 באוקטובר – בנואה מנדלברוט, מתמטיקאי יהודי-אמריקאי. (נולד ב-1924)
- 13 בדצמבר – ריצ'רד הולברוק, דיפלומט יהודי-אמריקאי. (נולד ב-1941)
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: 2010 בארצות הברית |
הערות שוליים
- ^ רונן בודוני, BP: עצרנו את דליפת הנפט במפרץ מקסיקו, באתר ynet, 16 ביולי 2010
232072602010 בארצות הברית