שקוף - גוף התקשורת של הציבור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף 100 ימים של שקיפות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שקוף
סמליל "שקוף, גוף התקשורת של הציבור"[1]
סמליל "שקוף, גוף התקשורת של הציבור"[1]
סוג יומי
תדירות יומי
סוגה עיתונות חוקרת
פורמט דיגיטל
מו"ל גיוס המונים-ציבורי
מייסד תומר אביטל, ניר בן צבי
בעלים ציבורי
עורכת ראשית נעמי נידם
מנכ"ל ניר בן צבי
תאריכי הופעה 2018–הווה (כ־6 שנים)
שפה עברית
מדינה ישראלישראל ישראל
shakuf.co.il

שקוף – גוף התקשורת של הציבור הוא כלי תקשורת המתמקד בעיתונות חוקרת, ופועל במודל כלכלי של מימון המונים ובעלות מלאה של תומכי המיזם. במודל זה נושאי התחקיר של המיזם נבחרים באמצעות הצבעותיהם של תומכי המיזם.

שקוף הוקם על ידי העיתונאים תומר אביטל וניר בן צבי, שמיזגו בשנת 2018 שני מיזמים מוקדמים יותר: 100 ימים של שקיפות וקרן התחקירים. המיזם פועל במסגרת עמותת "שקוף - עיתונות למען שמירת הדמוקרטיה". בשנת 2020 התמזגו עם אתר ביקורת התקשורת העין השביעית, ובשנת 2022 התמזגו עם כלי תקשורת עצמאי נוסף: המקום הכי חם בגיהנום, כאשר כחלק מתנאי המיזוג, כלי התקשורת ישמרו על עצמאות, אך ינוהלו יחד על ידי שקוף.[2].

שקוף מצהיר[3] על אג'נדה של קידום שקיפות וצמצום שחיתות במסגרת פעילות הרשות המחוקקת והרשות המבצעת בישראל. עבודת המיזם מתמקדת בביצוע תחקירים והפעלת חוקרים פרטיים על מנת לקדם שקיפות, לחשוף אינטרסים סמויים וקשרי הון-שלטון. המיזם מפרסם מידע על חברי הכנסת מכל קצות הקשת הפוליטית[4].

נכון למרץ 2021, מנה "שקוף" (לאחר האיחוד עם "העין השביעית") 11 עובדים קבועים, 6 עובדים חלקיים, וצוות מתנדבים שמסייע באופן שוטף[5].

היסטוריה

רקע

מקורו של "שקוף" במיזם בשם "מאה ימים של שקיפות" שהפעיל אביטל בשנת 2014, ופעל למען שקיפות על ידי הצגת קשרי ההון-שלטון, פגישות מיומני חברי הכנסת, מידע המרמז על אפשרות לניגוד עניינים בין פעילות חברי הכנסת וחייהם האישים וסוגיות שקיפות נוספות. המיזם הוקם בעזרת מימון המונים באתר הדסטארט[6], אשר ביקש לגייס 100,000 ש"ח כדי לקדם את נושא השקיפות. מטרתו המקורית של המיזם הייתה לשלוח חוקרים פרטיים בעקבות חברי הכנסת במטרה לחשוף את יומן הפגישות שלהם ודרכו את קשרי ההון-שלטון. המיזם הושק במהלך "מבצע צוק איתן" והצליח לגייס כמעט 60% יותר מהסכום המבוקש.

תחילת המיזם נדחתה במספר חודשים בעקבות פיזור הכנסת, עד להתכנסות הכנסת מחדש לאחר הבחירות. בהמשך, אסטרטגיית המיזם שונתה והורחבה לתקופה העולה על 100 הימים המקוריים. בשנת 2017 יזם המיזם קמפיין מימון המונים נוסף בשם "88 ימים של פגרה" כדי לממן את המשך פעילותו, עם דגש על הגברת השקיפות על פעילות הח"כים במהלך הפגרה הארוכה מהכנסת[7].

לאורך שנות פעילות המיזם יצר שיתופי פעולה עם מיזמים משלימים. בשנת 2018 התאחדו המיזמים "מאה ימים של שקיפות" ו"קרן התחקירים" תחת "שקוף", ויצרו גוף תקשורת לו מודל עסקי שונה, בו מימון קבוע של תומכים שקובעים את פעילות הארגון.

מערכת שקוף מאחדת את שיטות העבודה של שני המיזמים הקודמים, ומשתמשת בכלים עיתונאיים מגוונים כגון מקורות, חוקרים פרטיים, בקשות חופש מידע, סטטיסטיקות של הצבעות וחשיפת נתונים על ידי נבחרי הציבור וניתוח מאגרי מידע שלטוניים. המיזם שוכר שירותים של משרדי חקירות לאיסוף מידע וקידום שקיפות, וכן מפעיל מערך מתנדבים על מנת לקדם את מטרות המיזם. המיזם דוגל בשקיפות ומציג את כל הוצאותיו ברשת האינטרנט[8].

פעילות "100 ימים של שקיפות" לפני איחוד המיזמים ל"שקוף"

לוגו פרויקט 100 ימים של שקיפות

החל מסוף שנת 2014, טרם האיחוד תחת "שקוף" בשנת 2018, עסק מיזם "100 ימים של שקיפות" בפעילות רבה:

  • חשיפת בעלי היתרי כניסה לכנסת - בשנת 2015 המיזם פעל, בשיתוף פעולה עם התנועה לחופש המידע, על מנת לחשוף את רשימת בעלי היתר קבוע למשכן הכנסת. העתירה בעניין זה התקבלה ורשימת בעלי היתר קבוע לכנסת פורסמה לראשונה[9][10].
  • מיפוי והגברת שקיפות הח"כים - יצירת "מיפוי הח"כים השלם" הראשון מבחינת שקיפות: מי הח"כים שמוכנים לחשוף בפני הציבור את המידע האישי שלהם שעלול להיות רלוונטי להחלטות שונות בתפקידם[11]. בהמשך לכך חשיפת "חברי הכנסת ה-20 בראי השקיפות" - טבלה המרכזת מידע ומתארת את מידת השקיפות של חברי הכנסת מבחינת הצהרת הון, נדל"ן, הצבעה על חוקי שקיפות, תורמים בולטים לח"כ, מקורבים לח"כ, יועצים לח"כ, חברים, הסכמי ניגוד עניינים ועוד. נכון לשנת 2016, למעלה ממחצית מחברי הכנסת חשפו עם המיזם את הצהרות ההון שלהם (פירוט נכסים פרטיים)[12].
  • חשיפת תקציבי קשר עם הבוחר של הח"כים - חשיפת הוצאות חברי כנסת מתוך תקציב הקשר עם הבוחר לשנים 2015[13][14], 2014[15] ו-2013[16].
  • חשיפת נכסי ח"כים - חשיפת נכסיהם של יאיר לפיד[17], חיים כץ[18], אריה דרעי[19], נחמן שי ואחרים.
  • חשיפת נוכחות ח"כים - חשיפת נוכחות חברי כנסת במשכן הכנסת על פי שעות בטבלה השוואתית[20].
  • חשיפת שימוש מוגזם לכאורה בימי חופש של הח"כים - חשיפת נתוני ח"כים אשר טסו לחו"ל על חשבון ימי עבודה במליאה, במקום לחכות לפגרה[21].
  • הנגשת מידע פוליטי חיוני לציבור - הנגשת מידע דוגמת הסכמי ניגודי עניינים במשרדי הממשלה, הוצאות הח"כים, קשריו של רה"מ עם יצחק תשובה והפגישות הרבות ביניהם[22], תחקיר על גניזת חוק הפרוות בו היו מעורבים לוביסטים[23], הסעיף המאפשר לשרים לקבל שכר מלא על יום אחד (חלק מהשרים השיבו אותו לאחר החשיפה), חשיפת הסכמים סודיים בקק"ל, הקלטות בתקופת הבחירות של משה כחלון ומנואל טרכטנברג, תחקיר מקיף על מרצ, כתבה על קשרים של ח"כ שרן השכל לתאגידים במשק[24] ורבים אחרים. במסגרת המיזם אביטל מפרסם פינות וידאו הומוריסטיות במטרה להנגיש את המנגנון השלטוני[25].
  • שינוי עמדת מבקר המדינה לגבי חסימה ברשתות החברתיות - מבקר המדינה אימץ את המלצות המיזם להחלת כללים ברורים לחסימת אזרחים ברשתות החברתיות על ידי פוליטיקאים וכן לגבי הסתרת פגישות והוצאות מתקציב המדינה[26].
  • השפעה על ח"כים לשתף יומנים עם הציבור - נכון לקיץ 2017, חשפו כ-30 ח"כים את יומני הפגישות הציבוריים שלהם[27].
  • השקפה לציבור של פלטפורמת קבלת החלטות ממשלתיות - אתר "המעטפה", שבעבר היה משמש לקבלת החלטות ממשלתיות באופן שעוקף לכאורה את יכולתם של חברי הכנסת לפקח על כך או אף לדעת על כך, הפך פומבי בעזרתו של המיזם[28].
  • השפעה על שרים לחשוף את הצבעתם בוועדת שרים לחקיקה - המיזם הוביל לפתיחת אתר "ועדת שרים פתוחה" בה מתבקשים שרי וועדת השרים לענייני חקיקה לחשוף את הצבעותיהם בוועדה בצורה וולנטארית[29]. בממשלה ה-34 חשפו ברוב המקרים את הצבעתן למיזם 2 שרות, והן איילת שקד וגילה גמליאל[30], ובחלק מההצבעות גם אבי גבאי[31].
  • כתבי צל לח"כים - בשנת 2018 מינה המיזם "כתב צל" המסקר באופן צמוד במשך מספר שבועות את חבר הכנסת מיקי זוהר. לאחר מכן מונה כתב צל לחברת הכנסת ציפי לבני[32].

פעילות "קרן התחקירים" לפני איחוד המיזמים ל"שקוף"

קרן התחקירים הוקמה כמיזם עיתונות חוקרת, במודל ראשוני אשר מזכיר את המודל של שקוף[33]. לפני שהתאחדה הקרן אל מיזם שקוף, השלימה גיוס המונים של למעלה מ-100 אלף שקל[34], וביצעה כמה תחקירים ומיזמים, ביניהם: תחקיר על הסכם הסחר בשירותים[35], אשר עורר שיח ציבורי בנושא ואף הוביל לדיון בכנסת בנושא[36]; תחקיר הממפה את שוק הלובינג בישראל[37]; וכן תחקיר על בכירי המשרד להגנת הסביבה שעוברים לעבוד בחברות אשר יוצרות לכאורה ניגוד עניינים עם תפקידם הציבורי[38].

איחוד עם העין השביעית

בספטמבר 2020, לאחר הצבעת התומכים (המו"לים), הוחלט על איחוד בין שקוף להעין השביעית[39].

מודל כלכלי

שקוף ממומן במלואו בידי תומכים פרטיים המצטרפים בתשלום חודשי קבוע. סכום התמיכה משתנה בין תומך לתומך ומוגבל ב-1000 ש"ח לחודש, כדי למנוע היווצרות תלות כלכלית בתומך בודד[40]. כל תמיכה מעניקה זכות הצבעה אחת להכוונת העבודה העיתונאית, ללא קשר לגובה התמיכה החודשית (לפי עיקרון קול אחד לכל אחד).

שקוף מציגים לציבור פירוט מלא של ההוצאות וההכנסות שלהם, הזמין ומתעדכן באופן שוטף באתרם. נכון לחודש נובמבר 2021, ישנם 6,663 תומכים קבועים המשקיעים במצטבר למעלה מ-200,000 ש"ח בחודש[41].

פעילות

לאחר איחוד המיזמים בשנת 2018, החל שקוף בגיוס כספים מהתומכים ובהשקת מיזמים שונים אשר נבחרו על ידי התומכים במיזם.

תחקירים וניתוחים

פעילותו המרכזית של שקוף היא פרסום תחקירים העוסקים בתופעות שונות בחברה הישראלית ובעיקר בתחומי השחיתות השלטונית. חלק מתחומי הסיקור נקבעים על ידי ציבור התומכים במיזם. נכון לאפריל 2021 בין התחומים העיקריים שמסוקרים על ידי שקוף הם "תיקון הכנסת", "שקיפות" ו"סביבה".

שקוף נוהגים להשקיע מאמצים מתמשכים בהנגשת מידע הנוגע לפעילותם של נבחרי ציבור או גורמים הממומנים מכספי ציבור, ולבצע ניתוחי עומק של המידע לכשהתקבל[42].

שקוף משקיעים רבות בכתבות פולו־אפ, ואף בשלבים מסוימים הוקצתה כתבת מיוחדת לנושא זה. מטרת הפולו־אפ היא לחזור לגורמים שטענו שיטפלו בבעיות מסוימות, ולבדוק האם הנושא כבר טופל.

במקרים מסוימים קיימו בשקוף מיזמים ייחודיים בהקשר זה:

  • הנגשת דו"ח מבקר המדינה - הנגשת דו"חות מבקר המדינה לציבור הרחב בפישוט מונחים טכניים[43].
  • שיתוף פעולה עם העין השביעית - שקוף ביצעו תחקירים משותפים עם העין השביעית עוד טרם איחודם. לאחר הצבעה בקרב תומכי האתר, הוחלט בספטמבר 2020 לאחד בין שני גופי התקשורת, והאיחוד בוצע בעזרת מיזם מימון המונים[44].
  • רשימת מועמדים מוניציפליים שהסתבכו בפרשיות חוק - בניית רשימה, בשיתוף הציבור, של מועמדים לראשות העירייה בבחירות לרשויות המקומיות של 2018, שנמצאים תחת חקירה פלילית או חשד פלילי, או כאלו שהורשעו בעבר בעבירות שרלוונטיות לתפקיד מוניציפלי[45].

אקטיביזם

לצד תיעוד המתרחש, עוסקים בשקוף גם בניסיון להשפיע על המציאות הפוליטית בישראל.

במקרים שונים פונים שקוף - לעיתים בשיתוף פעולה עם ארגונים נוספים - לגורמים שונים בכנסת, דוגמת ועדת האתיקה או היועץ המשפטי, ומגישים בקשות חופש מידע, ואלו לעיתים השפיעו על החלטות ופעולות פרלמנטריות[46][47].

באוקטובר 2019 גייס הארגון כתבת חדשה ותחום פועלה נבחר על ידי תומכי המיזם כ"כתבת פולו אפ" שמטרתה לבצע מעקב מתמשך אחר הבטחות לתיקונים שנמסרו בעת חשיפת ליקויים[48]. בדיקות פולו-אפ חוזרות מטעם שקוף השפיעו במספר מקרים על תיקון הליקויים[49][50].

לאורך שנות פעילותם קיימו שקוף מספר מהלכים ארוכי טווח בהקשר זה:

  • שקיפות פרטי נבחרי ציבור - שקוף המשיכו בפועלם מימי "100 ימים של שקיפות" להגברת השקיפות של ח"כים ושרים. במסגרת המיזם, נכון לתחילת שנת 2021 שלושה שרים חשפו באופן קבוע את הצבעותיהם במסגרת ועדת השרים לענייני חקיקה, כ-50% מנבחרי הציבור פרסו הצהרות הון ועשרות ח"כים לאורך השנים פרסמו בשלב כלשהו את יומן פעילותם במסגרת התפקיד. לגבי חלק מנבחרי הציבור שסירבו לחשוף את יומנם באופן וולנטרי - ונבחרו על ידי תומכי המיזם - בוצע תחקיר במטרה לבדוק לאורך מספר ימים מה עושים נבחרי הציבור במהלך שעות עבודתם הציבורית[42].
  • מועמדים מוניציפליים מתחייבים לשקיפות - מיזם "עירייה שקופה" אשר גרם למועמדים לראשות העירייה בבחירות של 2018 להתחייב לשקיפות שלטונית מוניציפלית[51][52][53].

מיזמים משלימים

צוות שקוף מפעיל במקביל כמה מיזמים משלימים שמטרתם לחזק את הקשר בין המיזם לקהילה.

  • פודקאסט "שקוף" - המיזם הפעיל פודקאסט בשם "שקוף" המתאר כיצד פועל המנגנון השלטוני[54].
  • הסרגל - דף פייסבוק שמטרתו לפרגן לאנשי ציבור כאשר אלו פועלים למען הציבור הרחב.
  • סיירת השקיפות - רשימת תפוצה בווטסאפ, באמצעותה מפעילים צוות שקוף את תומכיהם לשם יצירת לחץ ממוקד על גורמי ציבור, כדי שיקבלו החלטה שאמורה להיטיב עם הציבור. פעולות אלו גורמות לעיתים להשפעה אמיתית על החלטות אנשי ציבור, וזכו למגוון תגובות מאנשי ציבור שעמדו במוקד פעולות אלו, ומקורות שונים במערכת הפוליטית העידו על ההשפעה שהייתה לפעולות הסיירת[55][56][57].
  • תיבת ההדלפות - המיזם קורא לתומכיו ולעוקביו לשלוח באופן אנונימי מידע על נבחרי ציבור שעברו על החוק או עסקו בניגוד עניינים, ומתחזק מערכת מאובטחת לתקשורת אנונימית חד-צדדית[58].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ למה הלוגו של שקוף מעוטר בפילה?, באתר שקוף
  2. ^ אתר למנויים בלבד רפאלה גויכמן, המיזוג הבא בעיתונות העצמאית – המקום הכי חם משלב כוחות עם "שקוף" ו"העין השביעית", באתר TheMarker‏, 24 בנובמבר 2022
  3. ^ חזון ועקרונות עיתונאיים, באתר שקוף
  4. ^ אין מפלגות נקיות ואין פרות קדושות – כולם תחת זכוכית מגדלת. להוכחה:
  5. ^ שקוף - תקציב 2020, באתר שקוף (גוף תקשורת), ‏2021-03-12 (גיליון אלקטרוני של התקציב. הנתונים נמצאים בלשונית „שכר״ ובלשונית „העין השביעית״)
  6. ^ מאה ימים של שקיפות, באתר Headstart
  7. ^ 88 ימים של פגרה, באתר הדסטארט
  8. ^ "שקיפות עצמית - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. אורכב מ-המקור ב-2016-11-01. נבדק ב-2016-11-22.
  9. ^ "הכנסת פרסמה את רשימת בעלי היתר הכניסה המיוחד לכנסת! - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2016-04-21. אורכב מ-המקור ב-2016-09-22. נבדק ב-2016-11-22.
  10. ^ זרחיה, צבי. "הרשימה נחשפת: למי יש אישור כניסה קבוע לכנסת?". TheMarker. נבדק ב-2016-11-22.
  11. ^ מיפוי ח״כים - ימים של שקיפות - הבלוג של תומר אביטל, באתר ימים של שקיפות - הבלוג של תומר אביטל (ארכיון)
  12. ^ "מאה ימים של שקיפות: חברי הכנסת ה-20 בראי השקיפות - קשרים ונכסים. 2016". Google Docs. נבדק ב-2016-11-24.
  13. ^ "הכספים שהוציאו הח"כים ב-2015 נחשפים - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2016-11-21. נבדק ב-2016-11-22.
  14. ^ "הוצאות קשר עם הציבור של חברי הכנסת לשנת 2015 - ימים של שקיפות". Google Docs. נבדק ב-2016-11-22.
  15. ^ "תקציב קשר עם הבוחר ועם הציבור חברי הכנסת 2014 - מאה ימים של שקיפות - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. נבדק ב-2016-11-22.
  16. ^ "בואו לחפור בהוצאות חברי הכנסת - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2015-03-09. נבדק ב-2016-11-22.
  17. ^ "שקיפות כפויה - הדירה הסודית של יאיר לפיד ברמת אביב - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2015-01-19. נבדק ב-2016-11-22.
  18. ^ "דירה להסתיר מספר 5 של שר הרווחה - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2015-12-16. נבדק ב-2016-11-22.
  19. ^ "נכסי הנדל״ן של משפחת דרעי - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2015-10-18. נבדק ב-2016-11-22.
  20. ^ "מי בכלל מגיע לכנסת? - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2015-09-11. נבדק ב-2016-11-22.
  21. ^ שיאני הטיסות בקרב חברי הכנסת
  22. ^ תומר אביטל, ביקורי הטייקון תשובה אצל ראש הממשלה, באתר 100 ימים של שקיפות, ‏2015-01-06
  23. ^ "הלוביסטים, הטיסות המפנקות ו״ביטחון המדינה״ - כך רצחו את חוק הפרוות - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2015-04-30. נבדק ב-2016-11-22.
  24. ^ "לאילו תאגידים במשק קשורה ח"כ שרן השכל? - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2016-04-28. נבדק ב-2016-11-22.
  25. ^ "צפו - ככה מתנהלת המדינה - 100 ימים של שקיפות". 100 ימים של שקיפות. 2016-11-05. נבדק ב-2016-11-29.
  26. ^ מבקר המדינה עושה סדר בנושא מחיקת פוסטים בעמודים של פוליטיקאים
  27. ^ https://shkifut.info/2017/08/yoman/
  28. ^ פותחים את "המעטפה" – הנגישות לאתר הממשלתי הסודי מתחילה לנפק תוצאות
  29. ^ רקע, באתר ועדת שרים שקופה
  30. ^ ועדת השרים לחקיקה סיקור 10 – בדקנו 360 החלטות בחודשיים ותראו מה מצאנו
  31. ^ ועדת השרים לענייני אפילה (או למה נותנים לנו לראות את המליאה?)
  32. ^ נטו ציפי לבני שבוע שני!, באתר "מאה ימים של שקיפות", 16 במרץ 2018
  33. ^ רקע, באתר קרן התחקירים
  34. ^ קרן התחקירים - הדסטארט, תחקירים בהנחיית הציבור
  35. ^ ברוכים הבאים לשלטון התאגידים
  36. ^ הסכם הסחר הבינלאומי עלול לעלות מיליארדים לישראל, באתר כלכליסט
  37. ^ גיא מרגלית ותומר אביטל, פניו של הלובי בישראל
  38. ^ המשרד לסידור עבודה
  39. ^ שוקי טאוסיג, אורן פרסיקו ואיתמר בן זאב, האיחוד בעיתונות העצמאית יוצא לדרך, באתר העין השביעית, 13 בספטמבר 2020
  40. ^ "שאלות נפוצות - שקוף - גוף התקשורת של הציבור". Shakuf. נבדק ב-2018-07-18.
  41. ^ שקוף - דף תמיכה, באתר שקוף (גוף תקשורת)
  42. ^ 42.0 42.1 הישגים, באתר שקוף
  43. ^ מבקר
  44. ^ האיחוד בעיתונות העצמאית יוצא לדרך, ואנחנו צריכים אותך איתנו, באתר שקוף - גוף התקשורת של הציבור
  45. ^ חשבו פעמיים לפני שתצביעו לראשי הערים ברשימה זו
  46. ^ תומר אביטל, ועדת האתיקה של הכנסת – חה"כ מיקי זוהר פעל בניגוד עניינים, באתר שקוף
  47. ^ יעל פינקלשטיין, לראשונה: משרד האוצר יפקח על פגישות עובדיו עם לוביסטים, באתר שקוף
  48. ^ הודעת מינוי בחשבון הפייסבוק של "שקוף"
  49. ^ מאיה קרול, מעקב "שקוף": השר דרעי לא פעל לקידום תקנות נגד שחיתות ברשויות המקומיות, באתר שקוף, ‏23 בספטמבר, 2020
  50. ^ מאיה קרול, בעקבות פניית "שקוף": שר הפנים דרעי מקדם תקנות נגד שחיתות ברשויות מקומיות, באתר שקוף, ‏4 באוקטובר, 2020
  51. ^ ערים שקופות! אילו מועמדים לראשות העיר מבטיחים לחשוף יומן?
  52. ^ יוזמה חשובה – אחשוף את יומניי לציבור
  53. ^ שירות לתושב - שקיפות ומנהל תקין (ארכיון)
  54. ^ מאחורי הקלעים של קבלת ההחלטות – באוזניות שלכם, באתר תומר אביטל, ‏2016-11-27
  55. ^ תומר אביטל, בעקבות הפרסום ב"שקוף": האוצר בלם העברת 71 מיליון שקל למיזם כושל באשדוד, באתר שקוף, ‏18 במרץ, 2021
  56. ^ סיירת השקיפות – משפיעים ביחד מהכורסא!
  57. ^ ניצחון במאבק להקפאת שכר הח"כים : סיעות כחול-לבן וישראל ביתנו יוותרו על העלאת השכר, באתר שקוף, ‏11 בדצמבר, 2019
  58. ^ תיבת ההדלפות
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35524430שקוף - גוף התקשורת של הציבור