קול אחד לכל אחד
קול אחד לכל אחד (או: אדם אחד, קול אחד, באנגלית One man, one vote) הוא עקרון של מדיניות בחירות לשלטון, המשמש באנגלית כסיסמה המושמעת בהפגנות למען שוויון זכות הבחירה, ומשמשת לעידוד ארגוני שוויון וזכויות אדם כמו ארגוני הסופראז' - הנלחמות למען זכות בחירה כללית אוניברסלית, ולמען גישת בחירות יחסיות שלפיה יש למנות את הנציגים בבית המחוקקים או במוסדות השלטון המחוזי על פי יחס חלוקת קולות הבוחרים. האוחזים בדעה זו נלחמים נגד הצבעות כפולות, ומינויי שררה פוליטיים לא ראויים, והטיית בחירות כמו השתלטות מלאכותית על מחוזות בחירה במקרה של בחירות אזוריות.
איש איגוד הסוחרים הבריטי ג'ורג' הוואל (George Howell) טבע את המושג במנשרים שהפיצה תנועתו בשנת 1880. המושג היה בשימוש תדיר במדינות שטענו לעצמאות בשנות הארבעים עם סיום מלחמת העולם השנייה ולאחריה, אף שכבר קודם לכן, עם פירוק הממלכות הגדולות של אירופה והנסיגה ממדיניות המושבות שלהן אחרי מלחמת העולם הראשונה, המושג היה נפוץ למדי. המושג שימש שוב באופן בולט בעת המאבק נגד מדיניות ההפרדה, האפרטהייד, בדרום אפריקה בשנות ה-80 בעת המאבק להפלת שלטון המיעוט הלבן.
בשנות השישים הסיסמה שימשה כביטוי מייצג בבית המשפט העליון בארצות הברית תחת נשיאות אֶרל ווֹרן, בעת המאבק לשוויון זכויות, שבסיומו נקבע סעיף בחוקת ארצות הברית לפיו החוק יופעל באופן שווה על כל תושבי ארץ זו. במשפט ריינולדס נגד סימס שבשנת 1964 נקבע שהמדינות החברות בארצות הברית חייבות לשנות את גבולות המחוזות שלהן כך שכל אוכלוסייה תקבל יצוג הולם במוסדות השלטון של אותן מדינות. (ההחלטה לא יכלה לשנות את גבולות המדינות עצמן, ומשום כך לא את שיטת הבחירות לממשל של ארצות הברית כולה, אלא רק את הבחירות למוסדות השלטון של כל מדינה). כך גם קבעו השופטים שגבולות המחוזות יותאמו כך שבבחירות לבית המחוקקים של ארצות הברית - הקונגרס, יהיה יצוג יחסי הולם לריכוזי אוכלוסייה מרובה באזורים העירוניים או בתעשייה.
אימוץ מדיניות שוויון הזכות לבחור
באנגליה
הסיסמה שמשה ארגוני שוויון זכויות כמו הסופראז' (הנושאות בעול) לשוויון נשי, עם דגש על שוויון יצוג בפרלמנט הבריטי על ידי מחוזות בחירה ובשלב כלשהו גם בתביעה לשוויון ייצוגי למוסדות ההשכלה הגבוה בארץ זו, וכן תביעה להרחבת זכות הבחירה (כלומר הזכות לבחור) שאמנם הגיעה בעקבות המחאות לרוב האנשים בבריטניה בשנות החמישים של המאה העשרים, למעט חולי נפש קשים, פושעים היושבים בכלא, וחברי בית הלורדים. צעדים למניעת הצבעה כפולה התקבלו אט אט, ורק בשנת 1969 נחוקו תקנות למניעת הצבעה כפולה לבוחרים מאזורים סביב העיר לונדון.
באירלנד הצפונית
עם קבלת עצמאותה מבריטניה בשנת 1921, שלוש שנים לאחר תום מלחמת העולם הראשונה, צפון אירלנד ירשה את שיטת הבחירות הלא שוויונית, ולא תיקנה אותה לחלוטין עד שנת 1969, כאשר הופסקה העדפת הערך של הצבעות בעלי הממון ובעלי ההשכלה הגבוהה מהאוניברסיטאות. האגודה לזכויות האזרח, שהתבססה על הססמה קול אחד לכל אחד הוקמה בשנה זו, ובהמשך אותה שנה, ב-25 בנובמבר 1969, בית המחוקקים שינה את החוק וקבע זכות שוויונית לכל המצביעים.[1]
בארצות הברית
החוק בארצות הברית דורש מפקד אוכלוסין בכל עשור, על מנת לקבוע את גבולות המחוזות ולהבטיח שבבחירות הפנים מדינתיות, וכן בבחירות לבית המחוקקים (הקונגרס) יהיה יצוג יחסי נאמן ליחס המספרי של הבוחרים באוכלוסיית האזורים. המפקד נעשה ללא טענות בשנים קודמות, למעט המפקד של שנת 1920 עליו דילגו באופן חריג עקב שינויי חקיקה והוא נדחה בכעשור. עם זאת היו מדינות שנמנעו באופן מוצהר משינויי גבולות המחוזות למרות הנתונים. למשל מדינת אלבמה נמנעה משינויים באופן רציף משנת 1910 ועד 1972, שאז אולצה בהוראת בית המשפט המרכזי הפדרלי לבצעם.[2]
באפריקה ואסיה
הצלחות
בחירות שוויוניות נערכו במספר ארצות מתפתחות וביניהם בהודו עם בחירתו של מהטמה גאנדי ובדרום אפריקה שלאחר האפרטהייד, עם בחירת נלסון מנדלה.
כישלונות
בין השנים 1972 ועד 1990 היו סדרת בחירות ברודזיה (כיום זימבבווה), אנגולה וזמביה שהתנהלו באופן תקין ושוויוני, בעזרת משקיפים מהאו"ם, אך עם השתלטות רודנים על ארצות אלו בטלו תוצאות הבחירות.[3]
קישורים חיצוניים
- קול אחד לכל אחד במאמר הבחירות במשטר הדמוקרטי על אזרחות, מאת ניסן נוה, פורסם בשנת 2001, באתר מט"ח בשיתוף עם משרד החינוך
- איש אחד, קול אחד עשורים של החלטות משפטיות, ארי גולדמן, 21 בנובמבר 1986 (באנגלית, הניו יורק טיימס)
הערות שוליים
- ^ כמה אפליה היתה תחת שלטון האיגודים משנת 1921 ועד 1968, ג'ון ווהיט, (אתר הסכסוך האירי, באוניברסיטת אַלסֶט, אירלנד)
- ^ צ'ארלי ב' טיילר, ממשלה מחוזית במדינת פאלמטו הוצאת האוניברסיטה של דרום קרוליינה, 1998, עמוד 221 (אנגלית, הובא באתר ארגון מחוז צ'ארלסטון שבדרום קרוליינה)
- ^ הספר תקווה לדרום אפריקה? פטר דויגן ולואיס ה' גאן, שנת 1991, עמוד 166, מסת"ב 0817989528 בהוצאת מכון הובר (באנגלית, אתר ארכיב המרשתת)
29953475קול אחד לכל אחד