שחיתות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בשיח הפילוסופי, התאולוגי והמוסרי, שחיתות היא חוסר טוהר רוחני או מוסרי או סטייה מהאידאל הנעשית על ידי אדם בעמדות שלטון או סמכות. שחיתות יכולה לכלול פעילויות רבות כגון שוחד ומעילה.

בעברית משמעות המילה שחיתות היא "קלקול, השחתה, ניוון מוסרי, שחיתות המידות"[1].

המילה שימשה את אריסטו ואת קיקרו שהוסיף את המושגים שוחד וזניחת ההרגלים הטובים.

שחיתות מתאפיינת בקבלת טובת הנאה שיש בה ניגוד עניינים[2].

שחיתות היא מושג רחב הכולל בתוכו גם שחיתות שלטונית אך אינו זהה לה.

דוגמאות:

  1. מהמר המשחד מתאבק להפסיד בתחרות עושה זאת לתועלתו האישית, אך אינו בהכרח בעל משרה שלטונית
  2. אזרח מהשורה הנותן עדות שקר בבית המשפט עושה מעשה שחיתות שאינה קשורה לניצול תפקיד ציבורי
  3. כאשר שוטרים בודים ראיות בזירת הפשע זוהי שחיתות של בעלי משרה ציבורית, אך לא לצורך תועלתם האישית[3]

מקובל ששחיתות היא עבירה על החוק שמתרחשת בתחום הכלכלי ומתקשרת לפשעים בתחום הכלכלי כגון שוחד, זיוף ושימוש במידע פנים. אבל לא תמיד. למשל: גניבה ספרותית אקדמית היא צורה מושחתת של קיצור דרך לצורך השגת הכרת ערך מקצועית.

שחיתות מוגדרת במישור המוסרי ולאו דווקא החוקי. יכול להיות מעשה שהוא מושחת אבל חוקי למהדרין. לא כל מעשה שאינו מוסרי הוא מושחת.[דרוש מקור]

שחיתות, עוון ופשע במקורות היהדות

שחיתות שונה מ"חטא", "עוון" או "פשע" בהיותה תופעה רחבת היקף, המעידה על החברה כולה[4].

וַתִּשָּׁחֵת הָאָרֶץ, לִפְנֵי הָאֱלֹקִים; וַתִּמָּלֵא הָאָרֶץ, חָמָס. וַיַּרְא אֱלֹקִים אֶת-הָאָרֶץ, וְהִנֵּה נִשְׁחָתָה: כִּי-הִשְׁחִית כָּל-בָּשָׂר אֶת-דַּרְכּוֹ, עַל-הָאָרֶץ.(בראשית ו, יא-יג)

בעברית קשור הביטוי "כי השחית כל בשר" (בראשית ו, יב) למושג שחיתות, בציינו ניצול כוח ושררה בהקשר של פריצות[4].

מי שמתריע על שחיתות הוא חושף השחיתות. בתנ"ך אלה הנביאים והשופטים.

קנה מידה של שחיתות

שחיתות יכולה להתרחש בקני מידה שונים. שחיתות של עשיית טובות בין מספר קטן של אנשים, שחיתות שיש לה קשר למוסדות השלטון ושחיתות שהיא נפוצה עד כדי כך שהיא מהווה חלק מהמבנה החברתי, כולל הקשר שלה לפשע מאורגן (שחיתות שיטתית).

שחיתות של עשיית טובות בין מספר קטן של אנשים

מעשים אלה מתרחשים בקנה מידה קטן, בתוך מסגרות חברתיות ובתחומי הנורמה הנהוגה. למשל הענקת מתנה בתנאים לא ראויים או שימוש בקשרים אישיים לצורך השגת הטבה.

שחיתות שיש לה קשר למוסדות השלטון

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שחיתות שלטונית

שחיתות שלטונית מתרחשת ברמות הגבוהות של הממשל ומחייבת חתרנות תחת המערכות הפוליטיות, החוקיות והכלכליות.

שחיתות שיטתית

שחיתות שיטתית נובעת מחולשת הארגון או התהליך. בין הגורמים שמעודדים שחיתות שיטתית ניגוד עניינים, כוחות מונופוליסטיים, העדר שקיפות, משכורות נמוכות ותרבות שפוטרת מעונש. במצב של שחיתות שיטתית השחיתות היא הכלל ולא היוצא מהכלל.

שחיתות למען מטרה נעלה (noble cause corruption)

בקרב אומות העולם וההולכים בדרכם, שאינם הולכים לאור מצוות התורה, קיימים מקרים אשר אותם הם מחשיבים למוצדקים מבחינה מוסרית על אף היותם מתאימים להגדרה כמעשי שחיתות ועל כן הם מכונים בפיהם שחיתות למען מטרה נעלה[5].

שוטר שמשכורתו נמוכה ולא מספיקה כדי להאכיל, להלביש ולהעניק חינוך לילדיו, ובנוסף לכך החוק אוסר עליו לעבוד במשרה נוספת. האיש בוחר להשלים את משכורתו על ידי כך שהוא מקבל שוחד מידי כמה מדיירי השכונה שהם בעלי אמצעים ובתמורה הוא מעדיף אותם בהגנה מפני גניבות. כתוצאה מכך דיירים אחרים בשכונה חשופים יותר לגנבות. השוטר עושה בכך מעשה מושחת למען המטרה הנעלה שהיא כלכלת משפחתו. אפשר לטעון שהמעשה המושחת מוצדק מבחינה מוסרית בשל המחויבות שלו למשפחתו.

לעומת זאת, התורה הינה בין השאר מערכת הלכות מפורטת המושתתת על מוסרו של בורא עולם. בספרו אמונה וביטחון יוצא החזו"א חוצץ נגד התפיסה המייחסת כביכול מוסריות למעשה הנוגד את ההלכה:

חובות המוסריות המה לפעמים גוף אחד עם פסקי ההלכה, וההלכה היא המכרעת את המותר והאסור של תורת המוסר... מחובת המוסריות שישתדל האדם לטעת בלבבו את העיקר הגדול הזה, שבכל מקרה אשר הוא נפגש עם רעהו צריך לשקול בפלס ההלכה לדעת מי הוא הרודף ומי הוא הנרדף, והלא לימוד המוסר מנחיל אהבה וחמלה להנרדף, וחמת מרורות להרודף, ומה נוראה היא המכשלה ורבת הפוקה להיות מן המחליפים את הרודף לנרדף ואת הנרדף לרודף, ואשר לדעת אמתתו אין מקום זולת בספרי הפוסקים אשר מסרות לנו מצוקי תבל רבותינו ז"ל.

אמונה ובטחון, רבי אברהם ישעיהו קרליץ

גלישה (הצפה) מוסרית (moral spillover)

חוקרים מצאו כי התנהגות מושחתת של נושאי משרות בכירות משפיעה על האופן שבו מעריכים את שאר העובדים בארגון. תופעה זו מכונה גלישה (הצפה) מוסרית, כאשר התנהגות מושחתת של אדם גורמת להכפשת אנשים המקושרים אליו. אנשים נוטים להעריך שהבכירים בארגון מייצגים את האיכויות והמאפיינים של כל הארגון[6].

דוגמה לכך היא העובדה שגם שנים לאחר חשיפת פרשיית השחיתות של בכירים באנרון עובדים לשעבר של החברה, שלא היה להם כל קשר לשחיתות, מתקשים למצוא עבודה חדשה.

שיטות

השחיתות השלטונית והשחיתות השיטתית משתמשות בכמה שיטות בו-זמנית, ומטרותיהן דומות[7]

סוגי הרווחים משחיתות

פגיעה בצנעת הפרט

נפוטיזם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שחיתות בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מילון אבן-שושן
  2. ^ שחיתות, ב"אנציקלופדיה יהודית" באתר "דעת"
  3. ^ Corruption, Stanford Encyclopedia of Philosophy נצפה ב-16.2.2015
  4. ^ 4.0 4.1 אביעד הכהן, ‏על השחיתות ועל חושפי שחיתות, באתר "דעת"
  5. ^ Corruption, Stanford Encyclopedia of Philosophy נצפה ב-16.2.2015
  6. ^ Benoît Monin: Moral Stigma Spreads Down From Top Brass A CEO’s ethical transgressions can harm the careers of subordinates נצפה ב-11.4.2015
  7. ^ "United Nations Handbook on Practical Anti-Corruption Measures For Prosecutors and Investigators" (PDF). United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). נבדק ב-3 בנובמבר 2012. {{cite web}}: (עזרה)