תלמוס
התלמוס (Thalamus, מיוונית: "חדר פנימי") או הרמה הוא צביר נוירונים גדול במוח הביניים (דיאנצפלון).
התלמוס מורכב ממספר גרעינים, בהם גרעין הברך הצדי המעורב בתפיסה חזותית[1].
תפקוד
התלמוס מקושר לקליפת המוח[2] ומחבר בינה לבין אזורים תת-קורטיקליים[3]. הוא מקושר לגרעין הזנבי הנמצא בסטריאטום אשר שייך לגרעיני הבסיס[4].
התלמוס קולט ומעבד את מרבית המידע התחושתי והתנועתי שמגיע אל קליפת המוח[5][2], כמו למשל העברת קלט הראייה אל קליפת הראייה באונה העורפית, לשם עיבוד ופיענוח.
התלמוס מעורב גם בתפקודים רגשיים[2] ויש לו חשיבות בהיבטים הרגשיים של התחושות[5]. מידע אודות גירוי מסוים מעובד על ידי התלמוס ומועבר לאמיגדלה, שם הוא מעורר מוטיבציה ראשונית להיחשף לגירוי או להימנע ממנו. במקביל, אותו המידע מועבר מהתלמוס לעיבוד נוסף אצל פיתול החגורה הקדמי והקורטקס האורביטופרונטלי (Orbitofrontal cortex (OFC[6]. באמצעות האמיגדלה וה OFC, המידע שמספק התלמוס מגיע אל ההיפותלמוס, המעורב ביצירת תגובות פיזיולוגיות[6].
התלמוס מעורב בתהליכי העוררות[2] והוא אחראי על הקשב. בנוסף, אחראי התלמוס על דחף השינה, וייתכן שלתלמוס יש תפקיד גם בזיכרון לטווח ארוך.
פגיעה בתלמוס
בעיות רפואיות בתלמוס גורמות לבעיות קשב, מצב רוח ושינה:
- תסמונת התלמוס (Thalamic syndrome) הנגרמת עקב פגיעה טראומטית באזור זה במוח, או עקב שבץ, גורמת לתחושת צריבה כרונית בצד אחד של הגוף ובשינויים תכופים במצב הרוח.
- חוסר שינה תורשתי קטלני היא מחלה תורשתית נדירה הנגרמת על ידי החלבון פריון. החולה מאבד את היכולת לישון, דבר הגורם לניוון הדרגתי של המוח ולמוות.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ ישי-קרין, נ. (2005). דיסלקסיה, רכיבה על סוסים והצרבלום. מתוך אתר פסיכולוגיה עברית.
- ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 Mai, J. K., & Paxinos, G. (Eds.). (2012). The human nervous system. Academic Press.
- ^ V. S. Ramachandran, ed. (2012) Encyclopedia of Human Behavior, 2nd ed. Academic Press.
- ^ Hynd, G. W., Hern, K. L., Novey, E. S., Eliopulos, D., Marshall, R., Gonzalez, J. J., & Voeller, K. K. (1993). Attention deficit-hyperactivity disorder and asymmetry of the caudate nucleus. Journal of Child Neurology, 8(4), 339-347.
- ^ 5.0 5.1 רמי רחמימוב (2004). מהפכת המוח: תקשורת, מחלות נפש וסמים. רעננה: מכון ון ליר בירושלים הקיבוץ המאוחד.
- ^ 6.0 6.1 Calkins, Susan D. (Ed); Bell, Martha Ann (Ed), (2010). Child development at the intersection of emotion and cognition. Human brain development. Washington, DC, US: American Psychological Association.