תל"ם – תנועה לאומית ממלכתית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תל"ם (מפלגה))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תל"ם
מדינה ישראלישראל ישראל
מייסד משה יעלון
תקופת הפעילות 25 בדצמבר 2018 – הווה (6 שנים)
אפיון מפלגת מרכז לאומית-ממלכתית ליברלית
אידאולוגיות
כנסות ה־2123
שיא כוחה 5 מנדטים (כנסות ה־2123)
שפל כוחה 3 מנדטים (בכנסת ה-23 לאחר פיצול דרך ארץ)
רשימה פוליטית כחול לבן (2019 – 2020)
יש עתיד – תל"ם (2020 – 2021)
מיקום במפה הפוליטית מרכז[1] עד מרכז ימין[2]
נציגויות בפרלמנטים
הכנסת
3 / 120

מפלגת תל"ם (שמה הרשמי: תל"ם - תנועה לאומית ממלכתית בהנהגת משה (בוגי) יעלון) היא מפלגת מרכז ישראלית שהוקמה על ידי הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר משה יעלון. בבחירות לכנסת ה-21, ה-22 וה-23 רצה המפלגה עם חוסן לישראל ויש עתיד ברשימה משותפת בשם כחול לבן, בראשות בני גנץ. לאחר הקמת ממשלת ישראל השלושים וחמש והתפרקות כחול לבן הייתה חלק מסיעת יש עתיד – תל"ם. לקראת הבחירות לכנסת ה-24 הכריז יעלון על ריצה עצמאית של המפלגה. בפברואר 2021 הודיע על ביטול התמודדות של המפלגה לכנסת.

היסטוריה

משה יעלון, מייסד תל"ם

ב-20 במאי 2016 הודיע יעלון על התפטרותו מהממשלה ומהכנסת, לאחר שנודע על כוונת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להעבירו מתפקיד שר הביטחון לתפקיד שר החוץ כדי לפנות את תפקיד שר הביטחון לאביגדור ליברמן, על מנת לצרף את ישראל ביתנו לקואליציה ולממשלה. לאחר ההתפטרות הצהיר יעלון שיתמודד על הנהגת המדינה ויקים מפלגה חדשה. לצורך כך הקים את העמותה "מנהיגות אחרת"[3].

סמליל ראשוני של המפלגה
לוגו המפלגה, 2019

ב-25 בדצמבר 2018, העלה יעלון סרטון בחשבון הפייסבוק שלו, שבו הודיע רשמית על הקמת מפלגה בראשותו, ועל כוונתו להתמודד בבחירות לכנסת העשרים ואחת[4].

ב-2 בינואר 2019 רשם יעלון את מפלגת "תל"ם - תנועה לאומית ממלכתית בראשות משה (בוגי) יעלון" ברשם המפלגות[5].

ב-29 בינואר 2019 הודיעה המפלגה על ריצה ברשימה משותפת עם מפלגת חוסן לישראל בראשות בני גנץ. יעלון הוצב שני ברשימה והמפלגה קיבלה בנוסף עוד שני מקומות מתוך עשרת המקומות הראשונים ברשימה המשותפת[6].

למפלגה הצטרפו חבר הכנסת לשעבר משה מטלון, מזכיר הממשלה לשעבר צבי האוזר, העיתונאי יועז הנדל ואשת החינוך אורלי פרומן[7].

ב-21 בפברואר 2019 החליטו יו"ר מפלגת חוסן לישראל, בני גנץ, ויו"ר מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד, על ריצה ברשימה משותפת שתקרא כחול לבן בבחירות לכנסת העשרים ואחת, בה יהיה חבר גם הרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי. השניים הסכימו על הסכם רוטציה בתפקיד יושב ראש הרשימה[8].

בבחירות לכנסת העשרים ואחת אלו קיבלה רשימת כחול לבן 35 מנדטים בהם נכנסו לכנסת העשרים ואחת חמישה נציגים של מפלגת תל"ם. מועמדים אלה נבחרו גם בבחירות לכנסת העשרים ושתיים אך גדי יברקן העדיף לעבור לליכוד ולהתפטר מהכנסת בהמשך[9].

בכנסת העשרים ושלוש התפצלו שניים מחברי המפלגה לסיעת דרך ארץ, על רקע המחלוקת לגבי הכניסה לממשלת ישראל השלושים וחמש ותל"ם נותרה עם שלושה חברי כנסת. בעקבות זאת התפצלה תל"ם מסיעת כחול לבן והצטרפה לסיעת יש עתיד כיש עתיד – תל"ם. בהמשך, לאחר התפטרות אלון שוסטר מסיעת כחול לבן מהכנסת במסגרת החוק הנורווגי, הושבעה הנציגה הבאה ברשימה מטעם תל"ם, מיכל קוטלר-וונש, אך במסגרת חלון המעברים, בחרה להצטרף לסיעת כחול לבן. ובכך הפכה לחברת הכנסת השלישית שעוזבת את תל"ם בכנסת ה-23, והרביעית בתוך שנה[10].

לקראת הבחירות לכנסת העשרים וארבע, הודיע יעלון שלא ירוץ יחד עם יש עתיד, והציג עצמו לתפקיד ראש הממשלה הבא. מאוחר יותר הצטרפו למפלגה יזהר שי, חגי לוין, גונן בן יצחק[11] וקרין מאיר רובינשטין. ב-1 בפברואר 2021, בעקבות הסקרים שצפו שתל"ם לא תעבור את אחוז החסימה, חזר בו יעלון והודיע כי מפלגת תל"ם לא תתמודד בבחירות לכנסת.

מטרות המפלגה

בבקשה לרישום המפלגה, שהוגשה לרשם המפלגות, פורטו מטרות המפלגה:

  1. המפלגה תפעל לחזק ולבצר את מדינת ישראל בארץ ישראל כמדינה יהודית, דמוקרטית, בטוחה, משגשגת ומוסרית, תוך טיפוח החינוך והערכים היהודיים–ציוניים המשותפים והצבת מנהיגות ישרה ומחויבת שטובת המדינה ואזרחיה ללא הבדל דת, גזע או מגדר, בראש מעיניה.
  2. המפלגה תפעל למען הבטחת ריבונותה וביטחונה של מדינת ישראל ולמען ביטחון כל אזרחיה, ותחתור להשגת שלום אמת בין מדינת ישראל ושכנותיה.
  3. המפלגה תפעל לעידוד כלכלה חופשית ופתוחה לעולם.
  4. המפלגה תפעל לשיפור פיתוח ושדרוג השירותים והטיפול באזרחי המדינה, ולצמצום הבירוקרטיה והרגולציה, לרווחת אזרחי המדינה בכל תחומי החיים: הבריאות, החינוך, הדיור, התחבורה, התשתיות הלאומיות, ההתיישבות, החקלאות, הרווחה, הביטחון האישי והתעשייה.
  5. המפלגה תפעל לקביעת סדרי עדיפויות לאומיים בתכנון, במימון, ובביצוע, תוך מיצוי מיטבי של המשאבים הלאומיים ובקרה על עמידה ביעדים בכל דרגי הביצוע.
  6. המפלגה תפעל לטיפוח התרבות, החברה, הספורט, באופן שוויוני ומייצג, מתן עדיפות בהקצאת משאבים והשקעה באוכלוסיות כבעלי מוגבלויות, נכים קשישים וצעירים.

נציגי תל"ם בכנסת

ח"כים במפלגה בכנסות שבהן פעלה
כנסת חברי כנסת הערות
הכנסת ה-21 (2019) במסגרת כחול לבן 5 מנדטים (מתוך 35 לרשימה כולה): משה יעלון, יועז הנדל, צבי האוזר, אורלי פרומן, גדי יברקן
הכנסת ה-22 (2019) במסגרת כחול לבן 5[12] מנדטים (מתוך 33 לרשימה כולה): משה יעלון, יועז הנדל, צבי האוזר, אורלי פרומן, גדי יברקן[13]
הכנסת ה-23 (2020) במסגרת כחול לבן 5[14] מנדטים (מתוך 33 לרשימה כולה): משה יעלון, יועז הנדל[15], צבי האוזר[15], אורלי פרומן, אנדריי קוז'ינוב

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ https://www.lfi.org.uk/analysis-gantz-throws-bibi-a-political-lifeline/
  2. ^ https://institute.global/advisory/parties-israels-2019-parliamentary-election
  3. ^ oranusgroup, העמותה למנהיגות אחרת בראשות משה בוגי יעלון, באתר manhigut.co.il (באנגלית) (ארכיון)
  4. ^ "יעלון הודיע רשמית: "מקים מפלגה, קורא לשילובי כוחות". מעריב. נבדק ב-2018-12-25.
  5. ^ מורן אזולאי, יעלון רשם את המפלגה החדשה: "תל"ם", באתר ynet, 2 בינואר 2019
  6. ^ רגע לפני הנאום: גנץ ויעלון סיכמו על ריצה משותפת בבחירות, באתר וואלה!
  7. ^ אתר למנויים בלבד חיים לוינסון, גנץ פרסם את רשימת "חוסן לישראל" לכנסת: יעלון, ניסנקורן, חיימוביץ' והנדל בחמישייה הפותחת, באתר הארץ, 19 בפברואר 2019
  8. ^ טל שלו‏, גנץ ולפיד הודיעו: רצים יחד בבחירות; רוטציה בראשות הממשלה, באתר וואלה!‏, 21 בפברואר 2019
    אתר למנויים בלבד חיים לוינסון, יהונתן ליס ויהושע בריינר, גנץ ולפיד סיכמו על ריצה משותפת ורוטציה בראשות הממשלה, באתר הארץ, 21 בפברואר 2019
  9. ^ אריאל כהנא, ‏לאחר העריקה: יברקן שוריין בליכוד, באתר ישראל היום, 15 בינואר 2020
  10. ^ עמית סגל עוקץ את בוגי יעלון: "הישג נדיר", באתר "סרוגים", 18 ביוני 2020
  11. ^ השר יזהר שי מצטרף ליעלון, באתר ynet, ‏2021-01-10
  12. ^ היצוג ירד ל 4 מנדטים לאחר התפטרות גדי יברקן וכניסת יוראי להב הרצנו מיש עתיד במקומו
  13. ^ פרש מתל"ם, התפטר מהכנסת ועבר לליכוד
  14. ^ הייצוג ירד ל-3 מנדטים, לאחר התפצלות סיעת דרך ארץ.
  15. ^ 15.0 15.1 פרש מתל"ם לסיעת דרך ארץ
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תל"ם – תנועה לאומית ממלכתית30538896