תחילת שנה חדשה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זיקוקי די-נור לרגל חגיגות תחילת השנה החדשה בסידני, אוסטרליה, ב-1 בינואר 2006

בכל חלקי העולם מקובל לציין תחילת שנה חדשה בחג או ביום שמחה, בהתאם למועד תחילת השנה בתרבות או בדת המקומית.

מנהגים בולטים

דבש ומאכלים מתוקים תופסים מקום בשולחן החג לא רק ביהדות. הקלטים, שחגגו את השנה החדשה ב-31 באוקטובר, נהגו למסמר למפתני הבתים עוגות ושאר מאפים כסימן למזל. במדינות הבלקן קיים מנהג בחגיגות השנה החדשה של אפיית עוגה ובתוכה מטבע כסף וזהב; למאושר שבחלקו נופלת החתיכה עם המטבע, יהיה מזל בשנה הנפתחת.

בחלק ממדינות דרום ומזרח אסיה נוהגים להתיז מים אחד על השני בתקווה לשנה גשומה.

יש המכינים רשימת יעדים ומשאלות אותם הם מתכוונים להגשים במהלך השנה.

בתרבויות חקלאיות רבות נהגו לחגוג את תחילת השנה עם בוא הסתיו, שבישר את פתיחת עונת החקלאות. לפני התפשטות לוח השנה הגריגוריאני, נהגו באירופה לחגוג את השנה החדשה ב-1 באפריל, תאריך המציין את תחילת האביב.

תאריכי שנה חדשה ברחבי העולם

ינואר/חורף

  • 1 בינואר - תחילת השנה על פי הלוח הגרגוריאני, נחגג כראש השנה בחלק ממדינות ברית המועצות לשעבר (חג הנובי גוד). חג זה דומה במאפיינים מסוימים לחג הנוצרי המקביל, אך לא מייחסים לו שום משמעות דתית.
  • 1 בינואר - השנה החדשה על פי לוח השנה היפני.
  • 14 בינואר - הוא ראש השנה על פי הלוח היוליאני ועל פי הנצרות האורתודוקסית. במרבית המדינות בהן קיים רוב אורתודוקסי חוגגים גם את ראש השנה הגרגוריאני, כחג "חילוני" וגם את ראש השנה היוליאני, כחג דתי
  • השנה החדשה על פי לוח השנה הסיני, שהוא לוח שנה מבוסס-ירח, מתחילה כשמונה שבועות לפני תחילת האביב, בין 21 בינואר ל-21 בפברואר
  • ראש השנה הווייטנאמי, Tết Nguyên Đán, מתרחש בדרך כלל בחפיפה לראש השנה הסיני
  • את לוסאר, ראש השנה הטיבטי, חוגגים במשך 15 יום המתחילים ביום הראשון של החודש הראשון על פי לוח השנה הטיבטי, במקדשים מתחילים את החגיגות כבר ביום ה-29 של החודש ה-12. מאחר שהטיבטים מנהלים את חייהם לפי לוח שנה ירחי, התאריך משתנה משנה לשנה. לוסאר מתרחש בין ינואר למרץ, בשלהי תקופת החורף אך לפני בוא האביב. הטיבטים חוגגים בעיקר בשלושת הימים הראשונים של החג, לקראת החג מנקים היטב את הבתים, מקשטים אותם ומגישים מנחות. בערב החג עורכים הנזירים פוג'ה טקסית. לחג מאכלים מיוחדים (סוג של אטריות הקרוי גוטוק) ומשקה אלכוהולי מיוחד (צ'האנג).

מרץ/אפריל - אביב

ספטמבר/אוקטובר - סתיו

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תחילת שנה חדשה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תחילת שנה חדשה32716568Q34812