שנקליש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שנקליש

שנקליש הוא מאכל גבינה מהמטבח המזרח-תיכוני.

ייצור

שנקליש עשוי מיוגורט, בדרך כלל מחלב צאן. היוגורט הנוזלי מעורבב עם תבלינים או נתלה כמות שהוא בתוך בד לניקוז הנוזלים, עד להיווצרות לבנה. מהלבנה מיוצרים כדורים אשר מצופים בתבלינים ואלו מיובשים - באופן מסורתי בשמש - עד ל"התקשחות" הכדורים. זמן היבוש יכול להמשך בין כמה ימים לחודשים.

משקלם הסופי של הכדורים (וגודלם, בהתאם) משתנה בתחום 30–150 גרם.

מאפיינים

לשנקליש מגוון רחב של צבעים, טעמים ומרקמים, הנובעים מהתבלינים בהם נעשה שימוש בהכנתו ומאופן ההכנה:

  • ערבוב היוגורט עם תבלינים לפני הייבוש מעניק לשנקליש צבע פנימי. שימוש בפפריקה, למשל, יעניק לפנים השנקליש צבע כתום. אם לא עורבבו תבלינים לפני הייבוש יהיה צבע פנים השנקליש לבן.
  • חומרים ותבלינים נפוצים לציפוי הם: טימין, זעתר, שומשום, פפריקה, אניס, אבקת צ'ילי וסומאק.
  • המרקם יכול להיות החל מרך ועד קשה ומתפורר, תלוי במשך הייבוש.

אחסון ושימוש

שנקליש שיובש לאורך זמן רב נשמר היטב גם ללא אמצעים נוספים. שנקליש שעדיין נותרה בו לחות נשמר בקירור, אם כי אחסונו ללא קירור לכמה ימים לא מהווה בעיה.

את השנקליש ניתן לאכול כמות שהוא, אולם שימוש נפוץ יותר הוא על ידי פירורו אל תוך מאכלים אחרים כסלטים וחביתות. צורת אכילה מסורתית היא יצירת ממרח מפירורי שנקליש, שמן זית וזעתר וניגוב עם פיתה. הוא גם מרכיב מרכזי בסלט שעיפורה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שנקליש בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38356358שנקליש