אבן יוגורט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבן יוגורט
כדורי ג'מיד
כדורי ג'מיד
כדורי ג'מיד
מאכלים
מרכיבים עיקריים חלב מיובש, יוגורט

אבן יוגורטערבית: ג'מיד جميد, פירושו: "קשיח". בפרסית: کشک/ כָּשְׁכּ) הוא מאכל מזרח תיכוני העשוי מיוגורט מיובש. מאכל זה מיוצר בדרך כלל בירדן על ידי בדואים ונפוץ גם אצל הבדואים בישראל (בעיקר ביהודה ושומרון), במצרים וגם בסוריה. גרסה דומה לג'מיד נמצאת באיראן ושכנותיה (בשם כשכ או קוּרוּת).

הכנה

אבן יוגורט מיוצרת מיוגורט מחלב עיזים או מחלב כבשים. בשלב הראשון נתלה היוגורט הנוזלי בתוך בד לניקוז הנוזלים, עד להיווצרות לבנה. מהלבנה מיוצרים כדורים ואלו מיובשים - באופן מסורתי בשמש - עד ל"התקשחות" הכדורים. זמן היבוש יכול להמשך בין כמה ימים לשבועיים.

שימוש

תהליך הייבוש משמר את אבני היוגורט לאורך זמן, גם ללא אמצעי קירור. ניתן לאכול אותן כמות שהן והן מהוות מצרך בסיסי לנוודים, אשר בדרך כלל מרככים אותן עם מעט מים.

לעיתים נהוג גם להוסיף אבני יוגורט לרטבים או למרקים, והן משמשות גם מרכיב חשוב במנסף, ובמטבח האיראני במאכל כשכ אוֹ באדמג'אן (کشک و بادمجان) שהוא מטבל חצילים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אבן יוגורט בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38343785אבן יוגורט