שביל השרון
שביל השרון הוא נתיב הליכה ארוך באזור השרון שבמדינת ישראל. המסלול מתחיל בשפך נחל אלכסנדר בחוף מכמורת ונגמר בחלקו התיכון של נחל הירקון, ואורכו הכולל הוא כ-58 קילומטרים. צבעי הסימון של המסלול הם כתום ולבן. השביל העובר במרכז הארץ וחוצה דרכי רוחב רבות מאפשר כניסה ויציאה אליו במקומות שונים של קטעי הדרך.
על אף עצמאותו, תוואי זה מוצע כחלופה למטיילים בשביל ישראל - במקום הליכה בת יומיים על חופי נתניה, הרצליה ותל אביב-יפו, ניתנת האפשרות לעבור בנופי אזור השרון הכוללים יערות ואגמים. מומלץ לחלק את ההליכה לשלושה ימים (יומיים למטיבי לכת), כשנקודות לינה אפשריות נמצאות ביערות בקדימה או בכפר סבא. כמו כן, ניתן להצטייד במזון ושתייה לאורך כל הדרך בשל המעבר בסמוך לערים ובתוך מושבים. בנוסף, אפשר להאריך את השביל ולהפכו למעגלי באמצעות הוספת החלק המקביל של שביל ישראל בחוף – וזה מאריך את המסלול לכ-120 קילומטרים, אותם ניתן לעשות בארבעה עד חמישה ימים.
ההליכה לאורך השביל מספקת נקודות תצפית רבות, ואלו מעניקות מבט נדיר על המסדרון האקולוגי של מחוז המרכז ההולך ומצטמק עם חלוף השנים.
היסטוריה
עם סימונו של שביל ישראל באמצע שנות ה-90, הוא עבר דרך אזור השרון לאורך דרך המוביל הארצי שבמרזבה.
עם זאת, בתחילת שנות ה-2000 התוואי הוסט מערבה אל חופי הערים נתניה, הרצליה ותל אביב-יפו בעקבות סלילתו של כביש 6 והתפתחות מסילות הרכבת. כמו כן, על השטחים הפתוחים נבנו שכונות שלמות והטבע הלך והצטמצם לטובת העירוניות, אם כי חלקים מן השביל ושמורות הטבע נשמרו.
במהלך 2015, תושבי השרון פנו אל החברה להגנת הטבע בבקשה לשחזר את מקטע השביל באזור. לאחר עבודה של הרשויות המקומיות והוועדה לשבילי ישראל, הוכרז ב-2017 על חידוש השביל וסימונו מחדש. בסוף אוגוסט 2020 נעשה הסימון בשטח, בצבעים לבן-כתום-לבן.
פרויקט סימון שביל השרון הסתייע עם התגייסות משותפת ונדירה של המועצות האזוריות עמק חפר, לב השרון ודרום השרון, ועירית כפר סבא, בסיוע מתנדבים רבים בני האזור ותושביו.
מסלול
על שפך נחל אלכסנדר בחוף מכמורת, בסמוך לשביל ישראל, מתחיל תוואי שביל השרון. אחרי הליכה קצרה על שפת הים וחוליות, השביל מגיע אל חורבת סמארה והגן הלאומי של נחל אלכסנדר. בקטע זה ועד כביש 57 הוא מסומן בנקודה כתומה בצמוד לסימון השחור. לאחר מכן, בגשר הצבים, תוואי שביל השרון יוצא לדרך עצמאית ומתפצל משביל ישראל. מנקודה זו, הסימון הוא בצבעים לבן-כתום-לבן.
ההליכה ממשיכה אל "פארק איטליה", בו מדשאות וספסלים ושולחנות. מנקודה זו השביל עובר בסמוך למאגרי מים האוגרים בהם את משקעי הגשם ומי שיטפונות הנחל, אך הם מגודרים והכניסה אליהם אסורה. כמו כן, ישנה תחנת כוח סולראית קטנה סמוכה. ההליכה בצד הנחל ממשיכה אל אגמון חפר, בו מקננות ציפורים רבות ופועלת תחנת מחקר לאורניתולוגיה. הנקודה הבאה היא במצפור "ויקר", ממנו ניתן להשקיף על נופי האזור ולראות את מאגרי המים במלואם. אחר כך השביל מגיע אל המושב בורגתא וכביש 57, ולאחר כ-19 קילומטרים השביל עוזב את נחל אלכסנדר.
לאחר חציית הכביש, השביל נכנס אל תוך המושב תנובות. שם, הוא הולך בין סמטאות עד הגעה לגן שעשועים. ממנו, השביל יוצא אל דרכי עפר בשטחים חקלאיים פתוחים לכיוון שמורת האלונים של העיר קדימה. השביל ממשיך דרך יישובי גוש תל מונד אל מושב חרות. דרך פרדסים, השביל מגיע אל האגודה השיתופית שדה ורבורג. לאחר מכן, הוא חוצה את נחל פולג. השביל ממשיך ממזרח למתחם הקלמניה ומצפון ליישוב בית ברל, בסמוך למוביל הארצי, ועד למזרח העיר כפר סבא. בנקודה זו, ניתן להבחין בכך שהמסדרון האקולוגי בישראל הצטמק לרוחב של פחות מ-400 מטרים.
בכפר סבא, השביל עובר דרך השכונות המזרחיות ודרך הפארק העירוני. הוא חוצה במנהרה את כביש 531 אל מזרח העיר הוד השרון והשטחים החקלאיים הצמודים לה, ודרך מושב עדנים ושכונת נווה נאמן הוא מגיע אל פארק הוד השרון. בהמשך, השביל מתחבר בחזרה עם שביל ישראל לאורך נהר הירקון ומסתיים.
קישורים חיצוניים
- גלעד כרמלי, "שביל השרון" סומן מחדש ונפתח למטיילים, באתר ynet, 18 באוגוסט 2020
- דני בר, שביל השרון, טיולים וסגנון חיים, 19 באוגוסט 2020
30775119שביל השרון