רבי שאול חיים הלוי הורוויץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שאול חיים הלוי הורוויץ
שאול חיים הורוויץ.JPG
לידה תקפ"ח
וילנה
פטירה י"ג בטבת תרע"ו (בגיל 87 בערך)
מקום פעילות דוברובנה, מאה שערים - ירושלים
תפקידים נוספים ראש ישיבת מאה שערים
קבר ר' שאול חיים הלוי הורוויץ

רבי שאול חיים הלוי הורוויץ (תקפ"ח - י"ג בטבת תרע"ו; 20 בדצמבר 1915) היה ראב"ד דוברובנה שבמחוז ויטבסק ברוסיה הלבנה ואחד מגדולי התורה החשובים בדורו. עלה לארץ ישראל והקים את הישיבה הגדולה ותלמוד תורה מאה שערים, כיהן גם כרב שכונת מאה שערים.

חייו

נולד בווילנה לליבה בונא ולרבי אברהם הורוויץ, מו"צ בעירו, והתגלה כעילוי. למד בישיבות רבות בווילנה, ואף שמע שיעורים מרבי ישראל מסלנט.

אחר נישואיו עם יוכבד שרה, בתו של הרב רבי דוד טביל ממינסק, התמנה בשנת תרכ"ה לרב בדוברובנה. חותנו שהיה רבה של מינסק ומגדולי תלמידיו של רבי חיים מוולוז'ין השאיר אחריו חידושי תורה שלא הספיק להדפיסם. רבי שאול חיים עסק רבות בההדרת חידושי תורתו של חותנו והבאתם לדפוס. והוא אשר קבע את שמם בשם "נחלת דוד" העוסקים בחידושים על הש"ס ובשו"ת. הספרים התפרסמו מאוד בעולם התורה. החיבור נודע בחשיבותו ועומק חריפותו ונלמד בישיבות. בפרט בחלק החידושים על מסכתות בבא קמא ובבא מציעא.

באלול תרמ"ג עלה לארץ ישראל ובתרמ"ה הקים יחד עם הרב זרח ראובן ברוורמן את ישיבת מאה שערים והעניק לה את השם "פרי עץ חיים" כששמה המלא היה "הישיבה הגדולה והתלמוד תורה ובית תבשיל מאה שערים פרי עץ חיים". כן נבחר גם לרבה של השכונה.

במלחמת העולם הראשונה הפיץ שטר הגרלה על חלקת אדמה בחדרה כדי לממן את הישיבה שהקים. הטורקים שגילו את השטרות דנו אותו למאסר. הדבר ערער את בריאותו והוא נפטר כעבור כשלושה חודשים ונקבר בבית הקברות בהר הזיתים.

בשל זקנתו, בן אחותו, הרב יוסף גרשון הורוביץ שעלה עמו לארץ ישראל, החליפו בתרס"ה כראש ישיבה ורב השכונה.

הנצחתו

על שמו הונצח בית הכנסת "כלילת שאול" (כשם חיבורו העיקרי העוסק בכללי הש"ס) בית הכנסת מכונה גם בשם בית הכנסת "בעלי מלאכה שול". מצוי בקומת הקרקע של חצר אברהם בבניין ישיבת מאה שערים. החל מהעשור הראשון של המאה ה-21, שוכנת במתחם בית הכנסת חבורת "נקודה טובה" לבחורים תושבי ארה"ב השוהים בארץ ישראל.

כתביו

הרב הורוויץ הוציא ספרים בהלכה ודרוש:


קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0