רבי פסח שטיין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פסח יצחק שטיין
לידה פברואר 1918
אדר ה'תרע"ח
בריינסק רוסיה הסובייטית
פטירה 10 במאי 2002 (בגיל 84)
כ"ח אייר תשס"ב
קליבלנד אוהיו ארצות הברית
מקום קבורה בית הקברות היהודי בהר הזיתים
מדינה ארצות הברית
למד ב ישיבת מיר ישיבת טלז
מקום מגורים קליבלנד ויקליף
השתייכות חרדים ליטאים
תחומי עיסוק ראש ישיבה
רבותיו רבי אליעזר יהודה פינקל
חיבוריו ליקוטי שיעורים
חותן הרב זלמן שמואל בלוך

הרב פסח יצחק שטיין (אדר ה'תרע"ח, 1918כ"ח באייר ה'תשס"ב, 10 במאי 2002) היה ראש ישיבת טלז בקליבלנד באוהיו שבארצות הברית.

ביוגרפיה

נולד בבריינסק (כיום בפולין) לרב אהרן שמואל שטיין שהיה אב"ד בעירו, מתלמידיו של הרב שמעון שקופ. משפחתו הייתה במקורה מלודמיר שבאוקראינה. שמם המקורי היה לרנר אך סבו החליף את שמו למלמד כדי להיפטר מגיוס לצבא הרוסי. כשהתארס אביו, הוא השתמש במסמכים מזהים של צעיר בשם 'שטיין' שנפטר, כדי לחמוק אף הוא מגיוס, וכך נותר שם המשפחה.[1] בברית המילה שלו שימש הרב שמעון שקופ כסנדק.

בצעירותו למד בישיבת סלונים אצל הרב שבתי יגל,[2] ובשנת ה'תרצ"ו עבר לישיבת מיר שם למד אצל הרב אליעזר יהודה פינקל. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה חזר לבית הוריו, ומשם נשלח למחנה עבודה לתקופה קצרה. בעצת ידידו הרב אליהו חזן ברח משם באישון לילה וחזר לישיבה, שבינתיים גלתה ממקומה לוילנה. היה בין עשרה תלמידים שקיבלו סרטיפיקטים לארצות הברית, אך לבסוף ברח עם כל בני הישיבה לשאנגחאי, במהלך תקופה זו יצר קשר עם המשגיח רבי יחזקאל לוינשטיין. לאחר המלחמה היגר עם בני הישיבה לארצות הברית.

הרב שטיין היה בן משפחתו היחיד ששרד את השואה. הוריו ושלושת אחיו נרצחו על ידי הנאצים במהלך השואה. לאחר המלחמה הצטרף לשאר תלמידי ישיבת מיר בעיר ניו יורק, שם נפתחה הישיבה מחדש. לתקופה קצרה הצטרף לקבוצת תלמידים שנסעו לסינסינטי, אוהיו, שם הקים הרב אליעזר סילבר ישיבה. בשנת תש"ח נשא את נעמי בתו של הרב זלמן שמואל בלוך, מנהלה הרוחני של ישיבת טלז, בנו הבכור של הרב יוסף יהודה לייב בלוך ראש הישיבה. לאחר נישואיו התחיל ללמוד בישיבת טלז ולאחר תקופה בשנת התשט"ו החל למסור שיעורים בקביעות בישיבה,[3] ובהמשך לאחר פטירת ראש הישיבה הרב חיים מרדכי קטץ בשנת תשכ"ה, מונה לראש ישיבה יחד עם הרב אייזיק אוזבנד.

הרב שטיין היה בזמנו הרב היחיד בישיבת טלז שלא למד בה בבחרותו, ועל כן על אף שלימד בישיבה שיטת לימודו נשארה כשיטת הלימוד של ישיבת מיר. שיטת לימוד זו מתאפיינת בין היתר בדקדוק רב בלשון רש"י, והוצאת גדרים למדניים מדיוקים אלה, בניגוד לשיטת טלז אשר הציבה לה למטרה להעמיד את ההיגיון וכושר הניתוח בראש מעייניה. התלמידים בישיבה – לפחות על פי רצון הרבנים – התרחקו מפלפול או מבקיאות והתמדה ללא עומק.

בשנת ה'תשל"ט החלו תלמידיו להוציא לאור את שיעוריו תחת השם 'שיעורי רבינו הגאון הרב פסח שטיין' ולאחר מכן בשנת ה'תשס"א החל להוציא את שיעוריו במהדורה מחודשת עם וספות תחת השם 'ליקוטי שיעורים' ולאחר מותו המשיכו בניו בהוצאת ספריו.

בשנת 1988 נפטר ממחלת הסרטן בנו בכורו של הרב שטיין, רבי שמואל זלמן, בגיל 38. הוא חיבר את הספר "פרי שמואל", ושימש כר"מ בישיבת היכל התורה בירושלים.

הרב שטיין נפטר ביום שישי, 10 במאי 2002 (כ"ח באייר תשס"ב). הוא נקבר בהר הזיתים לצד בנו הרב שמואל זלמן.

ספריו

סדרת ליקוטי שיעורים על הש"ס הסדרה כוללת שיעורים ושיעורים כלליים וכן בירורים והערות בסדרה זו יצאו חמשה כרכים על ידי מכון באר התורה. הסדרה יצאה לאור בין השנים תשנ"ט-תשע"ט, חלק מהסדרה יצא לאור בשם "שיעורי רבינו פסח שטיין" ויצא לאור לאחר מכן במהדורה מחודשת עם הוספות ועריכות.

קונטרס המועדים תשס"ג כולל בירורים וביאורים בענייני המועדים, רובם מכתב ידו.

משפחתו

ילדיו
  • הרב זלמן שמואל (נפטר תשמ"ח) ר"מ בישיבת היכל התורה - פרשבורג ומחבר הספרים פרי שמואל.
  • הרב אהרן שטיין, ראש ישיבה בישיבת אור המאיר בפיקסקיל, ניו יורק.
  • חתנו רבי ישראל גינזבורג, מגיד שיעור בישיבת סטטן איילנד.
  • חתנו רבי אברהם דאוק, מגיד שיעור בישיבת טלז בקליבלנד.

אחות אשתו, שושנה, נשואה לרב מרדכי גיפטר אחות נוספת, רבקה, נישאה לרב עקיבא הכרמי, רבה של קריית שמואל.

הערות שוליים

  1. מוסף שבת של יתד נאמן, אייר תשפ"ב
  2. מוריה רפט-רצ (שנה כה א-ב) ירחון תורני מכון ירושלים
  3. יובל המאה של ישיבת טלז, וויקליף: ישיבת טלז, תשל"ה, עמ' 308
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פסח שטיין40441053Q131944081