רבי ברוך קונשטט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי ברוך קונשטט

רבי ברוך קונשטט (כ"ה בכסלו תרמ"ה, 1885 - ט"ו בשבט תשכ"ז, 1967) היה ממייסדי וראשי ישיבת קול תורה בירושלים וחבר מועצת גדולי התורה.

תולדותיו

נולד בפרשבורג שבסלובקיה לאברהם-אריה ופיירל קונשטט. נשלח ללמוד בישיבתו של רבי שמחה בונם סופר בעל השבט סופר, והיה מתלמידיו ומתלמידי בנו רבי עקיבא סופר. הוסמך על ידי בעל השבט סופר.

בהיותו בן 22, בהיותו עדיין תלמיד ישיבה לא-נשוי, התמנה לרב ודיין בקהילת פולדה. בפולדה נשא את צפורה, בתו של רבי אלחנן משה עמנואל[1]. הקים בפולדא ישיבה.

בליל הבדולח נשרף בית הכנסת שבעירו. ספר תורה ששרד נשמר בביתו כל השנים.

במלחמת העולם השנייה נשלח לבוכנוואלד, יחד עם בנו יונה. אשתו פעלה לשחרורו. אחיה, מרדכי עמנואל (אביו של יונה עמנואל), השיג מסמך מזויף שאיפשר את שחרורו. במחנה בוכנוואלד נדר שאם יצא חי, יעלה לארץ ישראל ויקים בה ישיבה.

עלה עם משפחתו לארץ ישראל והתיישב בשכונת נחלת אחים. הוא נסע לחו"ל להעלות את אמו הישישה והיא נפטרה בירושלים ונקברה בשייח' באדר.

בירושלים פגש את הרב יחיאל מיכל שלזינגר, והם חברו יחד והקימו את ישיבת קול תורה, עבור צעירים משארית הפליטה של יהדות גרמניה. ישיבה זו הייתה הראשונה בארץ שבה התנהלו לימודי הקודש בעברית מקרב הישיבות החרדיות אשכנזיות.

נפטר בירושלים בט"ו בשבט תשכ"ז (26 בינואר 1967) בגיל 81[2].

מלבד תפקידו בישיבה שימש גם כפוסק הלכה. נכדו, הרב אברהם אריה, בנו של הרב אלחנן משה קונשטט, הוציא ספר שמקבץ שו"תים שעליהם ענה הרב ברוך. הספר נקרא "יענה ברוך".

בנו, הרב אלחנן משה קונשטט, התמנה תחתיו. חתנו הוא רבי קלמן כהנא.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ רבי אלחנן משה היה גיסו של רבי דוד צבי הופמן בעל שו"ת מלמד להועיל; שניהם נישאו לבנותיו של רבי יונה רוזנבאום בן השתדלן הרב מנדל רוזנבאום מצעל.
  2. ^ נפטר הגאון ר' ברוך קונשטט ראש ישיבת קול תורה, הצופה, 27 בינואר 1967
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0