רבי אלימלך הורוביץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האדמו"ר ממעליץ-קראקא
רבי אלימלך הורוביץ
לידה תרמ"א
מעליץ
נרצח ה'תש"ב (בגיל 61 בערך)
בית הקברות של רדומישל
מקום פעילות מעליץ, קראקוב, ראדומישל
השתייכות חסידות מעליץ
רבותיו אביו רבי נפתלי הורוביץ ממעליץ
האדמו"ר ממעליץ ה־רביעי
י"ח בתשרי תרע"ותש"ב

רבי אלימלך הורוביץ (תרמ"א, 1881-תש"ב, 1942) היה אדמו"ר חסידי בקראקא, החמישי בשושלת מעליץ. נודע בלחניו וכונה 'האדמו"ר המלחין'[דרושה הבהרה].

לפני השואה

נולד לרבי נפתלי הורוביץ ממעליץ (ד' בטבת תר"הי"ח בתשרי תרע"ו) ולרעכל בתו של רבי אביש קנר מסאניק. עוד בבחרותו נודע בגאונותו וביכולתו לחדש חידושי תורה בהלכה ובאגדה. נשא את בינה, בתו של רבי צבי הירש הורוביץ מרוזבדוב.

עוד בחיי אביו מונה לרבה של מעליץ וכונה בפי כל "הרב הצעיר", ניהל את רבנותו ביד רמה וראש הקהל שלא אהב זאת ירד לחייו, לכן היגר עם משפחתו לארצות הברית וחזר לאחר שנתיים, הוא ויתר על רבנותו במעליץ לטובת אחיו רבי מנחם-מנדל, ועבר לקרקוב, לאחר זמן מה שב לזמן קצר לארצות הברית ולאחר חזרתו משם החל בתקופה שבה הרבה במתן צדקה ובמעשי חסד ונכנס לעסקים, את עסקיו מסר לאנשים שהבינו בתחום והיה לו אמון בהם, אך הם מעלו באמונו והוא נקלע למשבר כלכלי חמור, הוא שמע לעצת מקורביו ועבר לדירה גדולה יותר, הקים בית כנסת משלו וחזר להנהיג עדת חסידים. מספר החסידים הלך ועלה מיום ליום, והם נהנו בייחוד לשמוע את ניגוניו בתפילה.

היה בעל כישרון מוזיקלי רב ובגיל 10 המלמד שלו לימדו גם תווים. בהמשך הרחיב בכוחות עצמו את ההשכלה המוזיקלית שלו עד שידע להלחין יצירות שלמות ולכתוב את התווים שלהן. השאיר אחריו מאות לחנים שתוויהן מילאו חמישה כרכים. עקב אחרי יצירותיהם של מלחינים יהודיים במוזיקה העולמית ושל גדולי החזנים. כשהיה בארצות-הברית הופק מלחניו תקליט שהצליח מאוד. חיבר גם פירוש לספר תהילים שנשאר בכתב יד.

בימי השואה

לאחר כיבוש פולין בידי הנאצים, גלו יהודי מעליץ לגטו בעיירה ראדומישל הסמוכה למעליץ, מפני שלא היו פסי רכבת בסביבה, לא הובלו למחנות השמדה אלא רציחת היהודים בגטו ראדומישל נעשה ביריות בבית הקברות. לפני ביצוע הרצח ביקש רבי אלימלך לערוך סעודה בפעם האחרונה. הרוצחים הסכימו, והרבי ישב[דרוש מקור: דרוש מקור לכל האירוע] עם חסידיו ליד הקבר הפתוח ובהתרגשות רבה השמיע להם דברי תורה וניגון חדש שחיבר לקטע התפילה "נשמת כל חי", שבמהלכו יצאו יחד בריקוד סוחף. לאחר סיום הריקוד אמר הרבי למבצעי הרצח: "אנו עשינו את שלנו, עשו אתם את שלכם!" מיד לאחר מכן נרצחו ביריות בידי הנאצים.

צאצאיו

מניגוניו

לקריאה נוספת

  • מ"ש גשורי, ספר קראקא, עמ' 172–174.
  • מאיר וונדר, אנציקלופדיה לחכמי גליציה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0