קיבוץ ג'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.

קיבוץ ג' של השומר הצעיר הוקם בפברואר 1925 על ידי בוגרי תנועת השומר הצעיר שעלו מרומניה, היו בין מקימי היישובים מעברות וגבעת חיים.

בתחילה ישבו מקימי הקיבוץ בתוך מחנה "קיבוץ השומר הצעיר ב'" בנהלל, ולאחר מכן נדדו עם קיבוץ ב' למחנה האוהלים של הקיבוצים בעפולה. ב-1926 עלה קיבוץ ב' על הקרקע והקים את קיבוץ משמר העמק, ואילו חברי קיבוץ ג' נותרו במחנה בעפולה ויצאו לדרכם העצמאית. ב-1927 חבר קיבוץ ג' למשמר העמק ולקיבוצי השומר הצעיר בהרצליה (מקימי מרחביה) ובעין גנים (מקימי עין שמר), ויחד ייסדו את הקיבוץ הארצי השומר הצעיר.

בעפולה עסקו החלוצים בבניית העיר ומשנעצרה העבודה במקום הם עברו למחנה באזור ג'ידרו (קריית ים של היום) ועסקו בסלילת כבישים באזור. ב-1928 נדד המחנה לבת גלים שבחיפה וחברי הקיבוץ השתלבו בעבודות הקמת הנמל, עבודות בנחל קישון ובפעילות הפוליטית של מחנה הפועלים בעיר.

בשנת 1929 הצטרפו לקיבוץ בוגרי השומר הצעיר מבולגריה ומהונגריה.

בסוף 1929 חל פילוג בין חברי הקיבוץ על רקע פוליטי. כמחצית מהחברים נותרו נאמנים לדרך הפוליטית של הקיבוץ הארצי וכעבור כמה שנים הקימו את קיבוץ מעברות בעמק חפר. החצי האחר (בראשות יצחק בן אהרון) בחר להצטרף למפלגת מפא"י שהוקמה אז ולאחר גירושם מתנועת השומר הצעיר הם חברו לאנשי אפיקים בהקמת תנועת נצ"ח. לאחר משא ומתן עם יצחק טבנקין התקבל פלג זה של קיבוץ ג' לתנועת הקיבוץ המאוחד, קלט עולים רבים מאוסטריה וצ'כיה, וב-1932 הקים בעמק חפר את קיבוץ גבעת חיים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא ישראל. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

17634936קיבוץ ג'