רבי אברהם יהודה שוורץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קול אריה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "קול אריה" מפנה לכאן. לערך העוסק ב'המוכיח מפולנאה', ראו רבי יהודה לייב מפולנאה.
רבי אברהם יהודה שוורץ
מצבתו בבית הקברות היהודי במאד
מצבתו בבית הקברות היהודי במאד
לידה 1824
א' באב תקפ"ד
פטירה 1883 (בגיל 59 בערך)
כ"ד בתשרי תרמ"ד
מקום פעילות הונגריה
רבותיו החתם סופר, רבי בנימין וולף לעוו
תלמידיו רבי נתנאל פריד
חיבוריו שו"ת קול אריה
רבה של ברגסז
תרכ"אתרמ"א
רבה של מאד
תרמ"אתרמ"ד

רבי אברהם יהודה הכהן שוורץ (א' באב תקפ"ד (1824) – כ"ד בתשרי תרמ"ד (1883)) היה רב הקהילות ברגסז ומאד בהונגריה, נודע בספרו שו"ת קול אריה.

ביוגרפיה

נולד בא' באב ה'תקפ"ד בעיר מאד בהונגריה לרבי פנחס זליג הכהן קעניג בן רבי משה הכהן קעניג מזאמבור[1] ולהענדל (בת רבי מרדכי צבי שוורץ). התייתם בצעירותו מאמו ולכן שינה שם משפחתו ל'שורץ' כשם משפחת אמו קודם נישואיה. בגיל עשר התפרסם כעילוי. בגיל ארבע עשרה היה לתלמידו של החתם סופר בישיבת פרשבורג. הוא היה מקורב ואהוב על רבו. לאחר פטירתו, הוא עבר ללמוד בישיבת וורבוי אצל רבי בנימין וולף לעוו שם למד במשך כל שנת ה'ת"ר. בשנת תר"א נשא את בתו של רבי משה ליב גינצלר[2] והיה סמוך על שולחנו שש שנים. אח"כ חזר לעיר הולדתו מאד שם למד אצל אביו. כמה קהילות ביקשו למנותו לרב וסירב. בשנת תרכ"א מונה לרב בעיר ברגסז, בה גם עמד בראש ישיבה שמנתה כחמישים תלמידים. היה חסידו של רבי חיים הלברשטאם מצאנז. היה גם מקורב לחידושי הרי"ם ולישמח משה. הוזכר בהרבה ספרי שו"ת מרבני דורו[3]. וכן הסכמה על ספרי בני דורו[4]

בשנת תרמ"א מונה לרבה של עיר הולדתו מאד, בהונגריה הפנימית, גם שם ניהל את ישיבתו עד לפטירתו. בשנת תרמ"ד באמצע ההקפות ביום הושענא רבה התמוטט ובכ"ד בתשרי נפטר. תלמידו היה רבי נתנאל פריד מבלמזויוורוש.

נודע כאחד מגדולי פוסקי דורו בזכות ספר השו"ת שכתב "קול אריה". הספר נדפס לראשונה בשנת תרס"ד בשאמלוי, ויצא לאור על ידי נכדו – הרב שלמה זלמן אהרנרייך. לרב שוורץ היו חמישה בנים ושש בנות. רבים מצאצאיו שימשו כרבנים בקהילות הונגריה וספרים רבים נכתבו על ידם. ביניהם רבי אליעזר צוקר (תקפ"ד-כ"ד בתשרי תרמ"ד) ראב"ד ברגסז מחבר ספר מגדנות אליעזר.

צאצאים בולטים

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הקדמת ספר קול אריה
  2. ^ אביו של רבי שמואל גינצלר
  3. ^ ראו: מהר"ם שיק
  4. ^ ראו בספר: עורה שחר, ובספר שבילי דוד
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29543169אברהם יהודה שוורץ