רבי חיים צבי אהרנרייך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף חיים צבי אהרנרייך)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי חיים צבי אהרנרייך (עהרנרייך) (תרל"ה, 1875 - י"ח בכסלו תרצ"ז, 1937) היה רב הונגרי, ראש ישיבה ומחבר תורני, רבה של מאד וראש הישיבה בעיירה. מחבר ספר שו"ת קב החיים וקצה המטה על מטה אפרים.

ביוגרפיה

נולד בסובראנץ במחוז אונג (אנ') שבממלכת הונגריה (כיום סלובקיה), לרב יעקב ולהינדל רייזל אהרנרייך, בתו של הרב אברהם יהודה שוורץ מחבר ספר 'קול אריה'. נישא לבת דודתו לאה שוורץ, בתו של הרב נפתלי שוורץ מחבר "בית נפתלי".

עם פטירת רבה של מאד הרב מרדכי וינקלר החל לכהן כרב הקהילה, שם שימשו ברבנות סבו וגם חותנו. כמו כן עמד בראשות הישיבה שבעיירה. נפטר בשנת תרצ"ז.

ספריו

בחייו הוציא לאור שני ספרים: "קצה המטה" על הספר "מטה אפרים" של ר' אפרים זלמן מרגליות על הלכות ראש השנה, יום הכיפורים, סוכות וקדיש יתום, וספר "שערי חיים" על הספר "שערי אפרים" לר' אפרים זלמן מרגליות, הלכות קריאת התורה. לאחר פטירתו יצא לאור ע"י בניו ספר השו"ת "קב החיים". הספר נדפס בימי השואה בקליינווארדיין. כל ספריו יצאו לאור מחדש בידי בנו הרב אליעזר בניו יורק. בתשי"ב יצא לאור בנו מחדש פירושו שערי חיים על מטה אפרים עם פירוש שערי רחמים מרבי שבתי ליפשיץ.

משפחתו

אחיו, הרב שלמה זלמן אהרנרייך היה רבה של שימלוי. רבי שלמה זלמן הוציא לזכר אחיו (ולזכר רבי חיים אלעזר שפירא ממונקאטש) חוברת הספד בשם "יקרא דחיים".

לרב אהרנרייך היו שלושה בנים וארבע בנות. כולם מלבד אחד נספו בשואה.

  • הרב משה לייב אהרנרייך - שימש כדיין במרגיטה. לאחר פטירת אביו כיהן כרב קהילת מאד, נספה בשואה.
  • הרב אליעזר אהרנרייך - עמד לימין אחיו בראשות הישיבה במאד שהתקיימה עד תקופת השואה. לאחר השואה שימש כרב הקהילה במאד, אליה התלקטו הניצולים. בהמשך עבר לניו יורק ובה הקים את מכון "חברה מפיצי תורה ממשפחת קול אריה", שהוציאה לאור עשרות ספרים של צאצאי ה"קול אריה".
  • זיסל שפיצר - אשת הרב דב שפיצר אב"ד אגראד, ובהמשך רב בברוקלין ומחבר הספר תולדות קול אריה[1].
  • שרה בריינדל - אשת של הרב חיים אלטר פריעד רב בטיסא ליק.
  • מלכה אהרנרייך ורבקה רווזנצווייג

לקריאה נוספת

  • גוטליב, אהלי שם, פינסק תרע"ב, עמ' 251
  • אברהם פוקס, ישיבות הונגריה בגדולתן ובחורבנן, חלק א', הוצאת המחבר, ירושלים תשל"ט (1978) עמ' 247

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0
  1. ^ ראו: הרב מו"ה דוב בער שפיטצער, בשם הגדולים מארץ הגר-חלק ב, מערכת ד, עמוד 375, מס' 45.