קולובוס גרזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקולובוס גרזה
קולובוס גרזה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: פרימטים
משפחה: קופים בעלי זנב
תת־משפחה: קולובים
סוג: קולובוס
מין: קולובוס גרזה
שם מדעי
Colobus guereza
תחום תפוצה
סירוק פרווה חברתי מתרחש בעיקר בין נקבות והוא עיסוק חברתי חשוב בקבוצות קולובוסי גרזה.
קוף ביער של הקילימנג'רו.

קולובוס גרזה (שם מדעי: Colobus guereza) הידוע גם כגרזה, קולובוס מזרחי, קולובוס מצוי, וקולובוס עטוי הוא קוף במין קולובוס אשר מצוי במזרח ומרכז אפריקה.

תפוצה

קולובוס גרזה נפוץ במספר אזורים של אפריקה המשוונית, לרבות באגן הקונגו. המדינות העיקריות בהן הוא נפוץ הן קמרון, קונגו, גינאה המשוונית, אתיופיה, גבון, קניה, ניגריה, סודאן, טנזניה, אוגנדה.

סביבת מחיה

סביבת המחיה של קולבוסי גרזה היא יערות גשם טרופיים, חורשים או אחו מיוער. קולובוסי הגרזה יכולים לחיות גם בחורש יבש או על גדות נהרות עד גובה של 3300 מטרים. קולובוסי הגרזה הכי נפוצים ביערות משניים או על גדות נהרות. קולובוסי הגרזה מעבירים את רוב זמנם על עצים, ומעדיפים לחיות בעומק היער ולא קרוב לשוליו. כאשר העצים לא צפופים הם יאכלו וינועו גם על הקרקע. לעיתים קולובוסי הגרזה חיים באזורי ביצה ובסביבות מחיה מלאכותיות כגון משתלות אקליפטוס. לכל קבוצת קולובוסים טריטוריה של 128-160 דונם.

מאפיינים פיזיולוגיים

קופי קולובוס הגרזה מתאפיינים בעיקר בפרוותם השחורה לבנה. רוב פרוותם שחורה, עם קווצות ארוכות של פרווה לבנה על צידי הגוף והזנב. פרוותם של הקולובוס נעשית ארוכה מהצוואר ומטה, ועוטפת אותם כמו שכמייה עד תחילת זנבם. זנבם של קולובוסי גרזה ארוך ומסתיים בציצית לבנה שמכסה עד 80% מאורך הזנב. הזכרים גדולים מעט מן הנקבות. הפנים של קופי הקולובוס מכוסות בפרווה לבנה, מלבד חלקים חשופים מפרווה מסביב לעיניים ולפה. בכל יד יש לקולובוסי הגרזה 4 אצבעות. הבוהן חסרה או מנוונת. יתכן שהעדר הבוהן מתאים יותר לתנועה מהירה בין עצים. הם חסרי כיסי לחיים. גורי הקולובוס נולדים עם פרווה לבנה לחלוטין ונשארים כך בשבועות הראשונים של חייהם. הזכרים מגיעים למשקל של 903 עד 13.5 קילוגרם ונקבות שוקלות בין 7.8 עד 9.2 קילוגרם. אורך גופם של הזכרים 61.5 סנטימטר בממוצע (בלי הזנב) בעוד אורך גופן של הנקבות 57.5 סנטימטר בממוצע (בלי הזנב).

תזונה ואורח חיים

תזונתו של קולובוס גרזה מורכבת בעיקר מעלים. יותר מ-58 אחוזים מהתזונה מהווים עלים צעירים, 12.5% עלים בוגרים, 13.5% פירות, את היתר מהווים ניצני עלים ופרחים. ההרכב משתנה בהתאם לעונות השנה. לעיתים הקולובוסים מגוונים את תזונתם גם בקליפת עצים, פרחים, צמחי מים, אדמה, פרוקי רגליים, ואפילו מעט בטון ממבנים. את המים הקולובוס מקבל מטל, ממזונו וממים שנקווים בחורי עצים או בצמחים. קיבתו מחולקת לשני מדורים. המדור העליון מתאפיין בחומציות ניטראלית שהכרחית לפירוק של עלים על ידי חיידקים אנארוביים. והוא גדול יחסית. המדור השני הוא חומצי יותר וקטן יותר. בלוטות הרוק הגדולות של הקולובוס מספקות נוזל בופר לאיזון שני מדורי הקיבה. החיידקים שבקיבה מסייעים לקולובוס לעכל תאית ולכן הוא מסוגל לאכול תזונה דלה יחסית. בטנם של הקולובוסים תמיד מלאה ותמיד יש בה אוכל בתהליך של עיכול. תוכן הקיבה מהווה עד כרבע ממשקלו של הזכר ועד מחצית ממשקלו של צעיר.

הקולובוס הוא פעיל יום, והוא מבלה את רוב זמנו על עצים. קולובוסי הגרזה מבלים זמן רב בטיולים בטריטוריה שלהם. לעיתים קרובות הקולובוסים עוזבים את עצי השינה שלהם בבוקר וחוזרים אליהם בערב. טורפיהם העיקריים של הקולובוסים הם עופות דורסים. לעיתים גם שימפנזות מצויות ונמרים צדים את קולובוסי הגרזה.

התנהגות

מבנה חברתי

קולובוסי הגרזה חיים במבנה חברתי יציב בקבוצות של 3 עד 15 פרטים. הקבוצה בדרך כלל כוללת זכר אחד, מספר נקבות, וגורים. באזורים מסוימים נמצאות קבוצות אשר כוללות מספר זכרים. בקבוצות עם מספר זכרים הזכרים נוטים להיות אגרסיביים אחד כלפי השני כשאחד הזכרים דומיננטי יותר. לעיתים קורה שזכרים חלשים מנודים מקבוצות אלה. קבוצות עם מספר זכרים יכולים לכלול אבות ובנים או זכרים שלא קשורים בקשר משפחתי. זכרים שלא חיים בקבוצות עם נקבות חיים לבד או שהם יוצרים קבוצות עם זכרים צעירים אחרים. נקבות נוטות להישאר בקבוצה בה הן נולדו, ולרוב הנקבות בקבוצה יהיו קשורות בקשרי אם - בת ולא יפרדו מיוזמתן החופשית. הזכרים לעומת זאת, בדרך כלל נפרדים מהקבוצה לפני הגעתם לבגרות. בדרך כלל הם מתחילים לבד או בקבוצת זכרים ומאוחר יותר מצטרפים לקבוצה עם נקבות, או כתחליף לזכר הקודם או כזכרים נחותים.

בגלל האיכות התזונתית הירודה של מזון הקולובוס והקושי במציאתו, חברי קבוצת הקולובוסים מתנהגים בצורה שוויונית אחד כלפי השני. נקבות החיות בקבוצה חיות בצורה שוויונית ללא מעמדות חברתיים בקבוצה. מערכות היחסים בין חברי הקבוצה הן בדרך כלל ידידותיות ורגועות, ורק לעיתים נדירות מראים הקולובוסים סימנים של דומיננטיות חברתית. תוקפנות פיזי תבין חברי הקבוצה היא בדרך כלל לא מזיקה וכמעט אף פעם לא מתפתחת לריב. סירוק פרווה חברתי מתרחש בעיקר בין נקבות והוא עיסוק חברתי חשוב בקבוצות קולובוסי גרזה. לעיתים נדירות זכרים משתתפים בפעילויות הסירוק בקבוצה. למרות שהם לא נוטים להיות טריטוריאליים, קבוצות שונות של קולובוסים יכולות להיות תוקפניות אחת כלפי השנייה. באזורים מסוימים, קבוצות עשויות להגן על אזורים חשובים בטריטוריה שלהם, משאבים ובני זוג. במהלך מפגש בין קבוצות, זכרים יכולים להיות תוקפניים אחד כלפי השני בניסיון להגן על הנקבות. כשקבוצות מתנהגות בצורה אגרסיבית אחת כלפי השנייה, הדבר בדרך כלל מערב מרדפים, הצגות כוח ומיצגים קוליים יותר מאשר אלימות פיזית ישירה.

רבייה והורות

תקופת ההריון נמשכת 158 ימים, והנקבות ממליטות כל 20 חודשים. לא ניכרת עונת רבייה, אך ניכר שיא של ילודה מתוזמן כך שהגורים נגמלים כאשר המזון המוצק נמצא בשפע. גור נולד כשעיניו פקוחות והוא נצמד לבטן אימו או אביו. שני ההורים מטפלים בגור. כשהגורים מתבגרים, הם נעשים פחות תלויים בהורים ומתחילים להסתובב לבד, אך גם אז הם חוזרים כל זמן קצר לאמם. נקבות צעירות נשארות בקבוצה ואילו זכרים עוזבים עם התבגרותם. גיל גמילה אינו ידוע. 

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קולובוס גרזה בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קולובוס גרזה23527177