קילימנג'רו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
קילימנג'רו
הקילימנג'רו
הקילימנג'רו
Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
הפארק הלאומי קילימנג'רו
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית טבעי בשנת 1987, לפי קריטריונים 7
מידע כללי
סוג הר הר געש רדום
גובה 5,895 מטר (ההר הגבוה באפריקה)
מדינה טנזניהטנזניה טנזניה
מיקום צפון המדינה, בקרבת הגבול עם קניה
רכס הרים קילימנג'רו
מספר הר געש 0202-15
העפלה ראשונה 1889, על ידי הנס מאייר ולודוויג פורטשלר
מסלול ההעפלה הקל צעידה
מפת האזור

הפסגה

קילימנג'רוסוואהילי: Kilima Njaro, כלומר "הר נג'ארו") הוא ההר הגבוה ביותר באפריקה, והוא מתנשא לגובה של 5,895 מטרים. זהו הר געש רדום ופסגתו, כמו רוב שטחו, שוכנת בצפון טנזניה. חלק ממורדותיו הצפוניים של ההר נמצאים בשטחה של קניה. ההר מהווה אחד משבע הפסגות ומהווה "תחנה" במסע שבע הפסגות.

למראה של ההר ייחודיות ביחס לאזור שבו הוא שוכן, בהיותו גבוה במיוחד ומכוסה שלג הנראה מבעד לסוואנה האפריקאית המישורית והיבשה.

פסגת ההר מכוסה במעטה שלג תמידי, בניגוד לסביבה ולאקלים האפריקאי החם והצחיח שבו ההר שוכן, ובהתחשב בעובדה שההר נמצא במרחק 350 קילומטרים בלבד מקו המשווה.

סביון ענק בקילימנג'רו

גאוגרפיה

שטח המסיב של הר הקילימנג'רו רחב מאוד ומשתרע על כ-80 על 60 קילומטרים. הקילימנג'רו הוא הר געש שכבתי ובו כמה חרוטים געשיים עיקריים. הגבוה בהם הוא חרוט קיבו, שפסגתו קרויה אוּהוּרוּ (5,895 מטרים), שֵׁם שמשמעותו בסוואהילי - "חירות". שני החרוטים הגעשיים האחרים הם מוונזי (5,149 מטרים) ושירה (3,962 מטרים).

ההר הוא אחד מכמה הרי געש השוכנים בתוך הבקע הסורי-אפריקני.

הקילימנג'רו כהר געש

אף על פי ש התפרצות געשית בהר אינה צפויה, מדענים חוששים מהתפרצות פתאומית כפי שאירעה בהר סנט הלנס וכן מפגיעת מטיילים מלבה ומהידרדרות סלעים כפי שאירע בעבר, שיצרו מכתש בצדו המערבי של ההר. מעולם לא תועדה התפרצות של הר הגעש, אך מקומיים טוענים שהוא התפרץ לפני 170 שנים בערך.

חוקרים מצאו שרידי לבה ובזלת שמקורן בהתפרצות שאירעה במאות השנים האחרונות כ-400 מטרים מראש ההר, עובדה המעידה על פעילות וולקנית ענפה. לעיתים פולט ההר אדים בעלי ריח גופרית.

הטיפוס להר

האדם הראשון אשר לגביו נודע כי הגיע לפסגה הגבוהה ביותר (אוהורו) היה יוהאני קיניאלה לאואו (Yohani Kinyala Lauwo), אשר טיפס להר מספר פעמים ושימש מדריך לטיפוס ה"רשמי" הראשון לפסגת ההר של המטפס הגרמני הנס מאייר (אנ') והמטפס האוסטרי לודוויג פורטשלר ב-6 באוקטובר 1889. על שמו נקרא המכתש במרכז ההר – "מכתש לאואו".

ההר הוא יעד תיירותי פופולרי, ויש שישה מסלולים באורכים שונים אל הפסגה, כך שהמסלולים הארוכים מתאימים יותר למתחילים. טיפוס על הקילימנג'רו הוא אמנם מסלול טיול פופולרי, אך ישנה סכנה ללקות במחלת גבהים, וטיפוס ארוך יותר מקל על ההסתגלות.[1]

היעלמות הקרחון

בשנים האחרונות מפשירים הקרחונים שבראש ההר. במהלך מאה השנים האחרונות נמסו למעלה מ-80% מהקרחונים.[2]

מחקר שנעשה בשנת 2002 על ידי אוניברסיטת המדינה של אוהיו מעריך שכל הקרחונים יפשירו עד שנת 2040 ואולי אף קודם לכן.[3] להיעלמות הקרחונים השפעה רבה על הסביבה ועל משטר המשקעים האזורי, ומשערים – הן במחקר זה והן במחקרים אחרים – כי סיבת ההפשרה היא התחממותו של כדור הארץ.

קישורים חיצוניים

* https://www.kilimancoffee.com/- קפה משובח שהרעיון הגיע שהם היו בטנזניה.

הערות שוליים

  1. ^ "Climbing Mount Kilimanjaro". Altezza (באנגלית). נבדק ב-2018-02-02.
  2. ^ "Melting Snows of Kilimanjaro". Nasa's Scientific Visualization Studio (באנגלית). 18 בדצמבר 2002. נבדק ב-2018-02-02. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ http://www.sciencemag.org/cgi/content/summary/sci;298/5593/518
שלוש פסגות הקילימנג'רו והאתרים הסמוכים לו ממערב ( עיבוד ממוחשב של תצלומי לווין)
Magnify-clip.png
שלוש פסגות הקילימנג'רו והאתרים הסמוכים לו ממערב ( עיבוד ממוחשב של תצלומי לווין)



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0