ברט קוואנו
לידה |
12 בפברואר 1965 (גיל: 59) וושינגטון די. סי. |
---|---|
השכלה | אוניברסיטת ייל |
השתייכות | מערכת המשפט של ארצות הברית |
תפקידים בולטים |
בְּרֶט מייקל קָוָואנוֹ (או קבאנו; באנגלית: Brett Michael Kavanaugh; נולד ב-12 בפברואר 1965) הוא שופט בית המשפט העליון של ארצות הברית. בשנים 2006–2018 כיהן כשופט בבית המשפט הפדרלי לערעורים במחוז קולומביה, ובשנים 2003–2006 היה מזכיר סגל הבית הלבן בתקופת נשיאותו של ג'ורג' ווקר בוש.
ביוגרפיה
קוואנו נולד ב-12 בפברואר 1965 בוושינגטון הבירה, למשפחה קתולית ממוצא אירי. הוריו הם אוורט אדוארד קוואנו ג'וניור ומרתה גמבל (מרפי).[1][2] אמו הייתה מורה להיסטוריה בתיכונים וודסון ומקינלי בוושינגטון בין 1960 ל-1970. היא קיבלה תואר במשפטים מן המכללה האקדמית למשפטים של וושינגטון בשנת 1978, ולאחר מכן כיהנה כשופטת בבית המשפט המרחבי במרילנד מ-1995 עד 2001.[3][4] הוא גדל בבת'סדה שבמרילנד, למד בבית ספר תיכון פרטי עיוני בוושינגטון, ולאחר מכן למד לתואר ראשון (BA, 1987ׂׂ) ולתואר במשפטים (JD, 1990), שניהם מאוניברסיטת ייל. לאחר סיום לימודיו התמחה אצל השופט וולטר סטפלטון בבית המשפט לערעורים של ארצות הברית עבור הסבב השלישי (אנ'), לאחר מכן אצל השופט אלכס קוזינסקי בבית המשפט הפדרלי התשיעי לערעורים. לאחר מכן, היה במשך שנה עוזר מחקר לקנת' סטאר, אז פרקליט המדינה של ארצות הברית. לאחר מכן התמחה והיה עוזר לשופט בית המשפט העליון אנתוני קנדי, שאת מקומו ירש לימים.
לאחר ההתמחות אצל קנדי הצטרף כיועץ למשרד החוקר המיוחד שהקים קנת' סטאר, שם הוא טיפל בפרשיות רבות שצצו באותו זמן ובין השאר היה מהעורכים הראשיים של דו"ח סטאר שהוגש לקונגרס של ארצות הברית בעניין פרשת מוניקה לווינסקי, והשתתף בחקירת פרשת התאבדותו של יועץ הבית הלבן וינסנט פוסטר. בעבודתו שם תמך בהדחתו של הנשיא ביל קלינטון.[5] לאחר מכן היה שכיר במשרד עורכי הדין קירקלנד אנד אליס. בשנת 1998 ייצג את ארצות הברית בתיק שנידון בבית המשפט העליון שלה, וטענותיו נדחו בבית המשפט ברוב של 3–6. המקרה נסוב סביב פרשת התאבדותו של פוסטר, ובה דרשה המדינה רשות גישה לפתקים שכתב עורך הדין של פוסטר באחת מהפרשות שבהן היה מעורב, זאת בניגוד לחיסיון עו"ד-לקוח.
עם כניסת ג'ורג' ווקר בוש לכהונתו כנשיא, מונה ברט קוואנו ליועצו ולאחר שנתיים מונה למזכיר סגל הבית הלבן.
ב-25 ביולי 2003 מינה אותו בוש לשופט בבית המשפט הפדרלי לערעורים במחוז קולומביה. המינוי התעכב בסנאט במשך שלוש שנים לנוכח התנגדות הדמוקרטים שטענו שהוא מועמד מפלגתי מדי ולא מתאים לכס השיפוט. לבסוף, ועדת המשפט של הסנאט אישרה את מינויו, בהצבעה מפלגתית של 8–10. ב-26 במאי 2006 אושר מינויו במליאת הסנאט בהצבעה של 36–57. הוא הושבע לתפקידו ימים אחרי כן, ב-1 ביוני אותה שנה, על ידי השופט קנדי. חוות הדעת הראשונה שכתב פורסמה ב-17 בנובמבר אותה שנה.
פסיקות
רפורמת הבריאות של אובמה
בנובמבר 2011 כתב קוואנו דעת מיעוט נגד פסק דין לאשר את רפורמת הבריאות של הנשיא אובמה. הוא טען[6] שהסוגיה אינה נמצאת בתחום שיפוטו של בית המשפט העליון. בתיק נוסף שעסק ברפורמה זו, כתב חוות דעת ארוכה שדרשה עיון מחדש בתיק, בניגוד לדעת הרוב בבית המשפט.
כלכלה ותקנות להגנת הסביבה
ב-2014 פסק יחד עם הרוב שהתיקון הראשון לחוקה אינו אוסר על הממשלה לדרוש מיבואני בשר להוסיף תווית עם שם המדינה ממנה הגיע הבשר. במקרה אחר פסק בית המשפט העליון נגד חוות דעת שכתב לפיה יש לפסול תקנות מסוימות להגנת הסביבה.
פסיקות נוספות ומאמרים
בשנת 2009 כתב מאמר עבור כתב העת המשפטי של אוניברסיטת מינסוטה ובו טען שיש לשחרר את נשיא ארצות הברית בזמן כהונתו מ"חקירות ומתביעות אשר גוזלות מזמנו ומפריעות לו לבצע את תפקידו כיאות, ואינן משרתות היטב את האינטרס של הציבור". מאמר זה משך תשומת לב כשהנשיא דונלד טראמפ מינה אותו כמועמד לשופט בבית המשפט העליון, לאור העובדה שקמפיין הבחירות של טראמפ היה אז תחת החקירה המתמשכת של רוברט מולר.
בביקורת על ספר העוסק בפרשנות של החוק, העיר קאוונו ששופטים לעיתים קרובות לא יכולים להכריע במשמעות של חוק כאשר לשון החוק מעורפלת. לפתרון הבעיה הציע קאוונו ששופטים יפנו קודם כול לקריאה ולהבנה הטובה ביותר של החוק, וזאת באמצעות פירוש מילולי של החוק תוך כדי מבט על ההקשר שלו ומבט כולל על כל חלקיו, ורק לאחר מכן לנקוט בשיטות פרשניות אחרות שיכולות לשנות את המסקנה כמו למשל: היסטוריית החקיקה, הימנעות חוקתית (constitutional avoidance) ודוקטרינת ההיענות של פסק דין שברון.
מינוי לבית המשפט העליון
ברט קוואנו נמנה עם שבעת המועמדים שרואיינו אישית על ידי הנשיא טראמפ לתפקיד שופט בית המשפט העליון של ארצות הברית. ב-9 ביולי 2018 הודיע טראמפ שקוואנו הוא מועמדו למשרה זו. המינוי טעון אישור הסנאט, שעורך שימועים למועמדים לבית המשפט העליון. עוד טרם השימוע נטען על ידי הדמוקרטים כי הבית הלבן מסתיר מסמכים הנוגעים לקוואנו מימי כהונתו בממשל בוש הבן,[7] שבסופו של דבר הועברו לוועדה רק יממה לפני תחילת השימוע. השימוע של קוואנו החל ב-4 בספטמבר 2018, ובמהלכו עומת קוואנו בתחילה עם הצהרות עבר שלו, ועם עמדותיו העתידיות לגבי נושאים במחלוקת (כמו פסק דין רו נגד וייד או החזקת נשק).
טענות להתנהגות בלתי הולמת
לאחר תום שלב העדויות והשאלות בכתב בשימוע בסנאט, הודלף לתקשורת מכתב המאשים את קוואנו בהתנהגות בלתי הולמת כשהיה בן 17, ולאחר מספר ימים פורסמה נגדו טענה נוספת על התנהגות בלתי הולמת בזמן לימודיו באוניברסיטת ייל. קוואנו פרסם מיד הכחשה, שעליה חזר בראיון לרשת פוקס ניוז עם אשתו,[8]. יושב ראש ועדת השימוע, הסנאטור צ'אק גראסלי טען כי מטריד אותו כי האשמות על אירועים שהתרחשו לפני 35 שנה צצות בדיוק בזמן השימוע, וכי קוואנו עבר בדיקות רקע על ידי ה-FBI מספר פעמים לתפקידים קודמים ולא נמצא דבר. במהלך השימוע העיד קוואנו בנוגע לטענות כלפיו.[9] חקירת FBI נוספת שנערכה לא מצאה ראיות לטענות נגדו.
הצבעת הסנאט
ב-28 בספטמבר הצביעה ועדת המשפט של הסנאט בעד מינויו של קוואנו לתפקיד, וקידמה את המינוי לשלב הבא – הצבעה בסנאט.[10] הוועדה המליצה לדחות את ההצבעה בשבוע כדי לאפשר ל-FBI לחקור את הטענות שהועלו נגד קוואנו, לאחר מכן הנשיא טראמפ הורה ל-FBI לפתוח חקירה בעניין שתימשך פחות משבוע.[11] לקראת הדיון המכריע בסנאט, פרסם קוואנו ביום חמישי בלילה מאמר ב"וול סטריט ג'ורנל", שבו אמר כי היה אמוציונלי מדי בעדותו בפני ועדת המשפט, וכי הוא מתחרט על כמה דברים שאמר אז.[12]
החקירה קבעה כי אין ראיות להתנהגות לא הולמת מצד קוואנו,[13] וב-6 באוקטובר אושר המינוי סופית בהצבעה במליאת הסנאט ברוב של 50—48.[14][15] בהמשך אותו יום הושבע קוואנו לשופט בבית המשפט העליון.[16][17]
קישורים חיצוניים
- סוכנויות הידיעות, "הסתובב והלך": מועמד טראמפ לעליון ביקש לסלק אב שבתו נרצחה בטבח בתיכון, באתר וואלה!, 5 בספטמבר 2018
הערות שוליים
- ^ "George W. Bush: Remarks at a Swearing-In Ceremony for Brett Kavanaugh as a United States Circuit Judge for the District of Columbia". www.presidency.ucsb.edu.
- ^ "The Social List of Washington, D.C. and Social Precedence in Washington". J.S. Murray. 10 ביולי 1990.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Martha G. Kavanaugh, Maryland Circuit Court Judge, maryland.gov. Retrieved July 2, 2018.
- ^ "Who is Martha Kavanaugh, Brett Kavanaugh's mother?". CBS NEWS. נבדק ב-10 ביולי 2018.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Mark Landler and Matt Apuzzo, Brett Kavanaugh, supreme court front-runner , once argued broad grounds for impeachment, The New York Times, 5 ביולי 2018 (באנגלית)
- ^ בפסק דין Seven-Sky v. Holder
- ^ ארצות הברית: ממשל טראמפ מסתיר מסמכים הקשורים למועמד לביהמ"ש העליון, באתר ynet, 1 בספטמבר 2018
- ^ ברט קוואנו ואשתו בראיון לרשת פוקס ניוז, ראיון באתר יוטיוב
- ^ אחרי הדמעות: הקרב בסנאט על מועמד טראמפ לעליון, באתר ynet, 28 בספטמבר 2018
- ^ מערכת ישראל היום, ועדת הסנאט אישרה את מינויו של קוואנו לביהמ"ש העליון, באתר ישראל היום, 28 בספטמבר 2018
- ^ סוכנויות הידיעות, אחרי אישור המינוי - תיפתח חקירת בזק נגד קוואנו, באתר מאקו, 28 בספטמבר 2018
- ^ חיים איסרוביץ, ניצחון לטראמפ: ברט קוואנו מונה לשופט בבית המשפט העליון, באתר מעריב אונליין, 6 באוקטובר 2018
- ^ "דו"ח ה-FBI מנקה את השופט", באתר ערוץ 7, 4 באוקטובר 2018
- ^ יותם רוזנוולד ונתן גוטמן, הסנאט בוושינגטון אישר את מינויו של ברט קוואנו לשופט בית המשפט העליון, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 06 באוקטובר 2018
- ^ צבי יחזקאלי, שעות לאחר אישורו בסנאט: קוואנו הושבע לבית המשפט העליון, באתר חדשות 13 (לשעבר ערוץ עשר), 06 באוקטובר 2018
- ^ הארץ וניו יורק טיימס, ברט קבאנו הושבע לשופט בית המשפט העליון בארצות הברית, באתר הארץ, 7 באוקטובר 2018
- ^ חדשות 2, הסנאט אישר מינוי קוואנו לעליון, באתר מאקו, 6 באוקטובר 2018
בית המשפט העליון של ארצות הברית | ||
---|---|---|
|
24068531ברט קוואנו