צופי ים
צופי ים הם חלק מתנועת הצופים הבינלאומית המתמקדת בשיט ופעילויות במים. פעילויות אלו יכולות להיות בים, בנהרות או באגמים. צופי הים מספקים הזדמנות להפליג, לשוט בסירות, ללמוד ניווט, ללמוד איך לעבוד על המנועים ולהתחרות בתחרויות. לצופי הים לעיתים קרובות יש מדים ייחודיים. בחלק מהמדינות או ארגוני הצופים, צופיות ימית היא תוכנית לצופים מבוגרים בלבד.
היסטוריה
אחד האזכורים הראשונים של "צופי ים" הוא במגזין Chums המתייחס ל"צופי ים" בחודש יולי 1909. צופי הים האלה היו חלק מצופי Chums ומהצופים הבריטיים.
צי חטיבת הבנים הבריטיים, צוערי חיל הים הלאומי, נקראו "Scouts of the Sea" במהדורת המגזין מתאריך ה-14 ביולי 1909, ולאחר מכן נקראו "Sea Scouts of the Empire" במהדורת ה-28 ביולי 1909[1].
מאוחר יותר, צופי הים הצטרפו לארגון הצופים של באדן פאוול. במהדורה הראשונה של הספר "צופיות לבני הנעורים", הזכיר באדן פאוול ש"כל צופה צריך להיות מסוגל לנהל את הסירה, כדי להביא אותו כראוי לצד ספינה או מזח...". בחודש דצמבר 1908, הונפק תג הימאות הראשון כאחד מתגי הבקיאות הראשונים של תנועת הצופים. מחנה צופים התקיים ב Bucklers Hard, המפשייר באוגוסט 1909, כאשר פעילויות שיט הייתה במוקד המחנה[2].
בשנת 1911, באדן פאוול כתב את החוברת Sea Scouting for Boys. מדי צופי ים מיוחדים אושרו בשנת 1910 ובשנת 1912 השם "Sea Scouts" אומץ באופן רשמי לארגון הצופים של באדן פאוול.
במשך הזמן התרחבה פעילות צופי הים לשאר העולם.
סמינרי Eurosea
סמינר Eurosea הוא סמינר צופי ים רשמי של צופי אירופה אשר בעבר התקיים מידי שלוש שנים ובשנים האחרונות מתקיים מדי שנתיים. מטרות הסמינר הם לאפשר לארגוני צופים לאומיים לחלוק רעיונות וחוויות למען פיתוח הצופיות הימית או פיתוח של תוכניות חינוכיות מבוססות מים בכלל.
משתתפי הסמינרים הם צופים פעילים ברמה הארצית או האזורית בצופי הים או בתחומי ההדרכה הימית, כמו גם נציגי עמותות המעוניינות להכיר ולקחת חלק בפעילות של צופי ים ברחבי אירופה.
- סמינר Eurosea 1, 1985: סלוניקי, יוון
- סמינר Eurosea 2, 1988: Harderhaven, הולנד
- סמינר Eurosea 3, 1992: Vässarö, שוודיה
- סמינר Eurosea 4, 1994: לונדון, בריטניה
- סמינר Eurosea 5, 1997: אוסלו, נורווגיה
- סמינר Eurosea 6, 2000: Olsztynek, פולין
- סמינר Eurosea 7, 2003: São Jacinto, Aveiro, פורטוגל
- סמינר Eurosea 8, 2006: Korpo, פינלנד
- סמינר Eurosea 9, 2008: Larch Hill, אירלנד
- סמינר Eurosea 10, 2010: Plzeň, צ'כיה
- סמינר Eurosea 11, 2012: קופנהגן, דנמרק
- סמינר Eurosea 12, 2014: Brugge, בלגיה
- סמינר Eurosea 13, 2016: Olsztynek, פולין
צופי ים בתנועת הצופים העבריים בישראל
מגזר צופי הים הוא מגזר בתוך תנועת הנוער הצופים העבריים. כמו בצופים כך גם בצופי ים, המטרה היא חינוך הנוער והכנתו לחיים. ההבדל העיקרי בין צופי ים לצופים הרגילים הוא אופן העברת הערכים לחניכים. בניגוד לצופים, אשר מאמינים כי בעזרת מחנאות, שהייה בטבע, משחקי חברה ועוד, ניתן ליצור קבוצות ילדים מגובשות הנשענות על ערכי הצופה, צופי ים משתמשים בסירות חתירה ומפרשים, לשם השגת אותן מטרות. זאת בשילוב עם שיטות ההדרכה של תנועת הצופים.
צופי ים היא תנועת נוער קטנה באופן יחסי לצופים, אך ייחודית יותר. גילאי החניכים הוא מכיתה ה' ועד כיתה י"ב, כאשר ברוב השבטים קיימת קבוצה של הורים, המשתתפים בפעילות. כיום פועלים בישראל שבעה שבטים: בהרצליה, ביפו, בחיפה, בתל אביב, במושבה כנרת, בבת ים ובנתניה.
לצופי ים שלושה סוגים של סירות, עליהן פועלים החניכים: קרוול, סנונית ולווייתנית. לחלק מן השבטים יש סוגי סירות נוספות כגון קטמרן, סייפן, לייזר, 420, 470, אופטימיסט, טופז, סירות מנוע וקיאקים. עקב היותה תנועת נוער מחנכת, צופי ים דוגלת בתחזוקת הסירות על ידי החניכים, למען החניכים, בחניכת הסגל.
מבנה השבט
שבט צופי ים מורכב משכבות גיל. מכיתה ה' עד ט', השכבה מחולקת לגדודים וקבוצות. לכל קבוצה מדריך בכיתה י'-י"ב, ולכל שכבה רכז, בכיתה י"ב, ש"ש (מתנדב בשנת שירות), או רכז בוגר. בכיתה ט' עוברת השכבה תהליך של מעבר לשכבה מגובשת, ובו עוברים החניכים שני שלבים: הראשון הוא עירבוב הקבוצות, שבו לוקחים את הקבוצות הקיימות ומערבבים אותם לא לפי הקבוצות המקוריות (שבדרך כלל מחולקות על פי בתי ספר) ומשנים את המדריכים. השלב השני הוא הכרזת השכבה שמתקיים כמה חודשים אחרי העירבוב. השכבה מבטלת את קבוצתיה, ונשארת כשכבה אחת מאוחדת עד סוף כיתה י"ב. ברוב השבטים בארץ קיימת גם פעילות מסודרת וקבועה של קבוצת הורים של חניכים בשבט שכמו בניהם ובנותיהם לומדים להפליג, לחתור ולמצות את ההנאה מהפעילות הימית הזו. בנוסף לשכבות, קיימים צוותי הדרכה לכל שכבה, רכזים, רכזי הדרכה, מרכז השבט וראש השבט, הגורם ההתנדבותי בשבט. שבט צופי ים מתפקד כחלק מההנהגה האזורית של הצופים, ומזכירות צופי ים הארצית.
תוכני הדרכה על פי שכבות
שכב"צ (שכבה צעירה) - יסודות החתירה, קבוצתיות, יסודות ההפלגה בסירות גדולות וקטנות, וסיירות, ניווט ומחנאות מעשית. כיתות ט-י - בניגוד לצופים, קורס ההדרכה בצופי ים מורכב יותר, מכיוון שהוא כולל תכנים ימיים בנוסף לתוכני ההדרכה הסטנדרטיים. בשנים אלו מתרחש קורס ההדרכה יחד עם נגיעה בתוכני הפלגה מורכבים, והחשוב בהם הוא הפיקוד על סירה. בתחילת כיתה י' מצטרפים החניכים לשכב"ג כמדריכים ופעילים בשבט שכב"ג - עיקר התכנים הם להעשרה, כאשר המשקל המרכזי בשנים אלה נתון להדרכה וריכוז.
אופי הפעילות הימית בשבטים השונים
- צופי-ים תל אביב - הפעילות מתבצעת בשני מוקדים:
- בנחל הירקון - הורדת סירות לירקון, שיט בירקון ויציאה לים.
- במרינה תל אביב - חלק מהסירות עוגנות במרינה.
- צופי-ים הרצליה הנקראים גם שבט דקר - השבט נמצא בחוף זבולון והפעילות הימית מתבצעת בשני מוקדים:
- בחוף זבולון - הסירות של שכבות ח' ומעלה נמצאות בתוך השבט על עגלות והם מבצעים הורדת סירות לחוף ויציאה בגלי חוף.
- במרינת הרצליה - הסירות המשמשות את השכבות הנמוכות (שכבות ז' ומטה) נמצאות במרינה.
- צופי-ים חיפה - הפעילות מתבצעת במפרץ חיפה, חלק מהסירות עוגנות במים וחלק נמצאות על החוף.
- צופי-ים כנרת - הסירות נמצאות על החוף או עגונות במים - כל הפעילות נעשית מהחוף.
- צופי-ים יפו - הסירות עוגנות בנמל יפו והפעילות הימית מתבצעת משם.
- צופי-ים עכו - נסגר עקב בעיות תקצוב מהעירייה.
- צופי-ים נתניה - שבט סירונית, ממוקם בקצה הצפוני של הטיילת בחוף סירונית (קונטיקי). הסירות נמצאות בתוך השבט על עגלות. היציאה לים מתבצעת מחוף.
- צופי-ים בת ים - שבט צעיר יותר. הסירות נמצאות בתוך השבט על עגלות. הפעילות מתבצעת בחוף סי פאלאס.
- צופי ים ירוחם - נעשה ניסיון שלא צלח להקים שבט באגם ירוחם, ואף התקיימה שם תחרות חתירה שכיום מתקיימת מדי שנה בצופי ים תל אביב.
כלי השיט
פעילות צופי ים מתנהלת על מספר כלי שיט מרכזיים:
- קרוול - מפרשית קטנה עשויה פיברגלאס באורך כ-4.99 מטר, בה מתרגלים החניכים את יסודות החתירה וההפלגה. בסירה יש 6 ספסלים וניתן לקיים בה פעילות של עד 10 חניכים.
- סנונית - מפרשית הבנויה מעץ או מפיברגלס. אורכה הוא כ-7.6 מטרים. דגם מתקדם יותר בשבטי צופי ים, על גביו מתאמנים החניכים הבוגרים יותר.
- לווייתנית - מפרשית מדגם ותיק יותר מהאחרות. הסירה פותחה במקורה למטרות ציד לווייתנים ובשנות השלושים השתמשו בהן לדיג, מסחר והעפלה. הליוויתנית גדולה משמעותית משני הדגמים האחרים ועל גביה מתאמנים חניכים בוגרים ומדריכים.
דרך המשך
כיום, בנוסף למטרות החינוכיות שחורטת התנועה על דגלה, בצופי ים ישנו דגש על הוצאת בוגרי שבטים לשנות שרות. זאת מתוך ראיה כי התרומה המשמעותית לחברה היום היא דרך שנת התנדבות בקהילה. אחוז היוצאים לשנות שרות בצופי ים הוא הגדול ביותר בקרב תנועות הנוער בארץ.[דרוש מקור]
אירועים ופעילויות
- שישבת - השכבה מתאספת בשבט לפעילות שנמשכת בדרך כלל יומיים (בימי שישי ושבת).
- מפעל - פעילות ייחודית המתרחשת בדרך כלל בחג (לדוגמה: מפעל פסח). בדומה לסופי השבוע, הפעילות נמשכת יותר מיום אחד, ויכולה להימשך גם שלושה ימים ואף יותר. הפעילות לא תמיד מתרחשת בשבט הבית של החניכים.
- הפלגה ארוכה - הפלגה בת מספר ימים ליעד מרוחק.
- קורסי קיץ - המקבילה ה"צופי ימית" למחנה הקיץ של הצופים היא קורסים בבית הספר לקציני ים עכו (לעיתים במקום אחר) נמשכים מספר ימים (ככל ששכבת הגיל עולה כך מתארך הקורס) ובקורס החניכים מפליגים, לומדים על ימאות, משתתפים במסדרים וכל זאת באווירה צבאית. בצופי ים ישנו עקרון מנחה - "כל החניכים יוצאים למחנה הימי".
- הפלגה ליוון - חניכי שכבה י"א של השבטים יוצאים בקיץ להפלגה בת שבועיים לערך ליוון, כיום ההפלגה מתבצעת בצורה פרטית ולא דרך צופי ים.
- שיוט - שיוטים מתבצעים במסגרת הפעילות והם למעשה תחרות שיט.
- תחרות חתירה - מדי שנה נפגשים כל השבטים לתחרויות חתירה, משיכת חבל, הטלת בוכטה (חבל), וקשרים. התחרויות מתבצעות לפי שכבת גיל בפארק הירקון ליד צופי ים ת"א. החל מ-2016, אליפות החתירה הארצית מתקיימת לזכרו של יאני אפשטיין.
- מפעלים בשיתוף עם תנועת הצופים - בנוסף למפעלים הייחודיים לצופי הים, ישנם גם מפעלים אשר נערכים בשיתוף פעולה עם תנועת הצופים הרגילה:
- טיול נעורים - טיול של שכבת ז', כאשר השבטים לא מתחלקים אבל ישנים והולכים ביחד.
- טיול אתגר - טיול של שכבת ט' בחופש פסח. הקבוצות בטיול מורכבות מחניכים משבטים שונים.
- חנוכה דרום - טיול של שכבות י'-יב' בדרום הארץ בחופשת החנוכה.
- קורס הדרכה מסכם - קורס בחופשת הקיץ אשר מכין את חניכי שכבת ט' לקראת הדרכה בשנת הפעילות הבאה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Chums, www.boy-scout.net
- ^ The Early History of Sea Scouting
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] צופי ים23494383