צופי אש
צופי אש הם בני נוער, המתנדבים בשירותי הכבאות וההצלה של מדינת ישראל לצד לוחמי האש. פעילות צופי האש מתחילה בכיתה י' (בגיל 15) עד הגיעם לגיל 18. בתחנות הכיבוי במדינת ישראל פעילים כיום כ-1,500 צופי אש.
היסטוריה
פעילות צופי אש התחילה בשנת 1959.
באסון הכרמל, ב-2 בדצמבר 2010 נהרג צופה האש אלעד ריבן - תלמיד כיתה י"א בבית הספר הריאלי העברי בחיפה, אשר התנדב במערך הכבאות וההצלה כצופה אש.[1] בעקבות האסון הופסקה קבלת צופי אש חדשים למשך 4 שנים, בשנת 2014 נפתח הקורס לצופי אש מחדש. כחלק מהפקת הלקחים מהאירוע הוגדרו נהלים ברורים לפיהם צופי אש לא יוכלו לצאת לשריפות יער, וכן הגבלות נוספות.
גיוס מתנדבים
הרוב המוחלט של צופי האש מתחיל התנדבותו במסגרת תוכנית המחויבות האישית הקיימת ברשויות מקומיות רבות. במסגרת התוכנית תלמידי כיתות י' בבתי הספר העל-יסודיים מתבקשים להקדיש שישים שעות מזמנם לטובת הקהילה, וארגון צופי האש מהווה את אחד מאפיקי ההתנדבות האפשריים. גיוס המתנדבים נעשה בעיקרו על ידי נציגי הארגון המגיעים אל בתי הספר.
תנאי גיוס
- מלאו למועמד/ת 15 שנים.
- הציגו אישור רפואי המעיד על יכולת להתנדב בכיבוי אש (בהתאם לאופי ההתנדבות).
- הסכמה לבדיקת העדר הרשעות במרשם הפלילי.
- אישור הורים.
- חתימה על טפסים.
- עמידה בקורס, במבחן מסכם עיוני ומעשי ובמבחני כושר.
משמרות
במהלך המשמרות צופי האש שוהים בתחנות הכיבוי, ונמצאים בכוננות יחד עם הכבאים. כאשר מתקבלת הודעה על אירוע, כבאים וצופי אש יוצאים יחד למקום האירוע ברכבי כיבוי, חילוץ והצלה. צופי האש משתתפים בטיפול בכל סוגי האירועים בהם מטפלים שירותי הכבאות; שריפות במבני מגורים, שריפות של כלי רכב, תאונות דרכים, שריפות בשטחים פתוחים ועוד. כחלק מעבודתם במקום האירוע, צופי האש מפעילים מזנקי מים, מציבים סולמות, ופורשים זרנוקים. משימות צופי האש זהות למשימות הכבאים, במגבלות המתחייבות מגילם הצעיר. כך למשל, נאסר עליהם לחדור לתוך מבנה בוער. בשל הסכנות הנלוות, צופי האש נעזרים בציוד מגן, שעיקרו קסדות, נעלי בטיחות, כפפות, ומעילים ייעודיים לכבאות והצלה. במקרים מסוימים, באירועים הנמשכים שעות רבות, צופי האש נקראים מביתם אל מקום האירוע, על מנת לסייע לכבאים. תרומתם במשמרות מתבטאת בהגדלת כוח האדם באירוע, ובכך הם מעלים הסיכויים להציל נפש ורכוש, משפרים את השירות לתושב וחוסכים במשאבים הציבוריים.
אבטחה
צופי האש משתתפים יחד עם הכבאים באבטחת אירועים רבי משתתפים בהם נדרשת נוכחות כוחות כבאות והצלה. במהלך האירועים כוחות אלה מספקים מענה ראשוני ומהיר לכל התרחשות בתחום אחריותם, וייצוג מערך הכבאות בישראל. בין האירועים הזוכים לאבטחה: טקסי אש של תנועות נוער, מצעדי לפידים, אירועי ספורט, מופעי בידור, עצרות זיכרון והפגנות. צופי האש מתפרשים בכוחות גדולים במיוחד בעת חגיגות ערב יום העצמאות, ומאבטחים את במות הבידור ברחבי הארץ. כמו כן, הם מסיירים במהלך ערב ל"ג בעומר יחד עם הכבאים, ונשלחים לכבות מדורות מסוכנות.
הדרכה והכשרה
עבודתם של צופי האש דורשת מהם הכשרה בתחום הכבאות וההצלה. ההדרכות נערכות על ידי צופי האש הוותיקים, וחלקן בליווי של כבאים.
קורס צופי אש בסיסי
הכשרת צופה האש מתחילה בקורס כיבוי בסיסי. הקורס כולל ידע בתחומים הבאים:
- בטיחות במהלך תרגילים, אירועים מסוכנים ומקרי חירום.
- קורס מגישי עזרה ראשונה (10 שעות).
- מהות האש, סוגי שריפות ושיטות כיבוי
- זרנוקים, מזנקים, לחצי מים ואספקות (מברזי כיבוי וממקורות מים פתוחים)
- סולמות וקווי מים עליונים
- מערכות נשימה
- הכרת רכב כיבוי מסוג סער, המיועד לטיפול רב תכליתי באירועי כיבוי חילוץ והצלה
הקורס כולל תכנים תאורטיים ומעשיים ומשולבת בו הקפדה על נוהלי הבטיחות. בסיומו מתקיים מבחן, שהעוברים אותו נחשבים לצופי אש מן המניין, אשר רשאים לקחת חלק בטיפול באירועי כיבוי אמתיים, בליווי צופי אש וותיקים בלבד.
קורס צופי אש מתקדם
מספר חודשים לאחר קורס צופי האש הבסיסי, ולאחר צבירת ניסיון מעשי באירועים השונים, מתחילים המתנדבים בקורס צופי אש ותיקים. קורס זה כולל שיפור היכולות והעמקה של הידע שנרכש בקורס הבסיסי. כמו כן, בקורס זה נלמד ידע נוסף בתחומים הבאים:
- תפעול כלי חילוץ הידראוליים (כדוגמת הקוצץ-מפסק, המשמש בעיקר לחילוצים בתאונות דרכים)
- שימוש בתרכיז קצף מעכב בעירה
- הפעלת מסור דיסק ומסור שרשרת
- תפעול דוחף עשן (מתקן לשחרור עשן מחללים סגורים)
- הכרת רכבי כיבוי והצלה ייעודיים: רכב אספקת המים "אשד", רכב החילוץ וההצלה "געש", מנוף הגבהים "נשר" וסולם הגבהים "נץ".
בסיומו של הקורס נערך מבחן מסכם, העוברים את הקורס רשאים לצאת לאירועים עם הכבאים ללא ליווי של צופי אש וותיקים אחרים, ורשאים להדריך צופי אש חדשים.
נושאי תפקידים
קצין צופי אש ומתנדבים מחוזי - כבאי בעל דרגת קצונה בכירה, אחראי על נושא צופי האש ומתנדבי כבאות והצלה במחוזו.
אחראי צופי אש ומתנדבים תחנתי - כבאי / ראש צוות הכפוף לקצין צופי אש ומתנדבים המחוזי ופועל יחד איתו בניהול כלל התחומים בארגון. שאר צופי האש והמתנדבים כפופים לו.
"אחראים נוספים" ישנם מספר צופי אש אשר כל אחד מהם אחראי על תחום מסוים (התפקידים משתנים בין תחנה לתחנה):
- אחראי צופים - צופה האחראי על כל התקשורת בין אחראי הצופים והמתנדבים התחנתי לבין הצופים.
- הדרכות – קביעת הדרכות ואימונים שייערכו לצופי האש והמתנדבים בתחנה.
- אבטחות – שיבוץ צופי אש לאבטחות השונות.
- משמעת – פיקוח על ההופעה והמשמעת של צופי האש.
ועדת צופי אש ארצית
ועדת צופי האש הארצית כפופה לנציב הכבאות וההצלה, ומטפלת בנושא צופי האש ברמה הארצית. ועדת צופי האש מארגנת פעילויות שונות למתנדבים, דוגמת קורס השתלמות במכללה הלאומית לכבאות והצלה (שיצא לדרך באוגוסט 2009).
בנוסף, מעניקה הוועדה הצבעה דמוקרטית בפורום צופי אש באתר 102, שבה מעלים מספר אפשרויות והמתנדבים בוחרים את הפעילות המועדפת עליהם.
מדים ודרגות
מדים - מדי העבודה של צופי אש כוללים חולצת כפתורים אפורה עם הכיתוב "כבאות והצלה, צופה אש", סמל כבאות הרקום על השרוול ומכנסי עבודה שחורים. מדי הייצוג של צופי האש כוללים חולצה בצבע אפור בהיר, עליה נענדת סיכת שם וסיכות סיום קורסים.
דרגות - דרגות צופי האש זהות לדרגות הכבאים. צופה אש עשוי לזכות בהעלאה בדרגה מכמה סיבות: עבור תרומה משמעותית במסגרת הארגון, בעת סיום קורס שמזכה בדרגה ועל פי ותק המתנדב.
פעילויות גיבוש והווי
לעיתים צופי האש מקיימים פעילויות הווי על מנת לגבש את המתנדבים, להעלות את המוראל ולשפר את עבודת הצוות.
בנוסף, צופי האש עורכים ביקורי גומלין בין תחנות כיבוי אש בישראל.
כמו כן נערכות פעילויות גיבוש בתחנות הכיבוי עצמן.
ערכים, ניסיון וידע
הארגון מחנך לאזרחות טובה ומעניק למתנדבים ידע להמשך דרכם. בראש סולם הערכים של צופי האש נמצאת רוח ההתנדבות והעזרה לזולת. עיקר פעילות הארגון מתמקדת בסיוע לתושבי המדינה, אם בהצלת חייהם ורכושם, ואם בשיפור איכות חייהם. הפגישה פנים אל פנים עם האנשים, הפונים למוקד 102 של מכבי האש, ונמצאים במצב של חוסר אונים וחרדה, ממחישה למתנדבים את מהות התרומה שלהם לקהילה.
בצופי האש מושם דגש על חלוקת אחריות וסמכות. הפקדתו של כל מתנדב על תחום מסוים מפתחת בו רגש אחריות כלפי המתרחש, והוא לומד לקצור את הפירות להצלחתו או לשלם את המחיר על טעויותיו. כמו כן, צופה האש לומד להיות חלק ממערכת היררכית כמבצע הוראות שניתנות לו או כמכתיב משימות לאחרים. במהלך האירועים השונים, המתנדב לומד להתמודד עם מצבי חירום בשיקול דעת וללא פאניקה.
כמו כן, מודגשת בארגון גאוות היחידה, השומרת על מוטיבציה גבוהה. צופה האש רוכש ידע מקצועי בכיבוי דליקות ובחילוץ, אשר עשוי לסייע בידו להציל חיים בעתיד. בנוסף לכך, צופי האש לומדים כיצד לשמור על כללי הבטיחות, ולמנוע פגיעות מיותרות. הם צוברים ידע מעשי בהדרכה בתחומים מקצועיים ובעמידה מול קהל.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- שירותי כבאות והצלה
- צופי האש באתר שירותי הכבאות וההצלה
- חוק שירותי כבאות תשי"ט-1959(הקישור אינו פעיל, 30.3.2019)
- תקנות שירותי כבאות (מינוי והעסקה של כבאים-מתנדבים), התשמ"ו - 1986
- שירותי הכבאות וההצלה של תל אביב-יפו
- צופי האש באתר עיריית תל אביב-יפו
- עפרה אידלמן, מי רוצה להיות כבאי, באתר הארץ, 10 בדצמבר 2010
הערות שוליים
- ^ יעל ברנובסקי, אלעד בן ה-16 התנדב ככבאי, ונספה באסון, באתר ynet, 4 בדצמבר 2010
צופי אש33524504Q12410861