פסאנדה
פסאנדה (באנגלית: Pasanda; באורדו: پسندہ; בהינדי: पसन्दा; ונקרא גם באנגלית: Parche; באורדו: پارچے; בהינדי: पारचे), הוא מאכל פופולרי מתת-היבשת ההודית, בעיקר צפון הודו, רמפור, הידרבאדי ופקיסטן, שמקורו בארוחה שהייתה מוגשת בחצר הקיסרים של האימפריה המוגולית. המילה היא וריאציה למילה ההינדוסטנית "פסאנדה" שמשמעותה "מועדף", המתייחסת לנתחי הבשר האיכותיים המשמשים באופן מסורתי במנה.
מרכיבים והכנה
פסאנדה הוכנה במקור משוק כבש או עז משוטחת לרצועות, כבושה ומטוגנת בצלחת עם תיבול. בפקיסטן, פסנדאי עשוי בדרך כלל מפילטים של רוסטביף בסיר משוטחים לרצועות.[1] בימינו מכינים פסאנדה גם עם עוף ושרימפס. בכל מקרה, התהליך והמרכיבים נשארים בדרך כלל זהים.
לאחר חיתוך ורידוד הבשר, הוא מונח במרינדה המורכבת מיוגורט, אבקת צ'ילי ומספר רב של תבלינים ותבלינים ומתבלים, הכוללים בדרך כלל כמון, פלפל שחור, הל ושום. לאחר כמה שעות של כבישה, הבשר מונח בסיר עם שאר מרכיבי ה"פסאנדה" עצמה - בצל, כוסברה, צ'ילי ולפעמים קינמון או פלפל שחור - ואז מטגנים את הבשר במשך 30 דקות עד שעה. ניתן לעטר את המנה בעגבניות או שקדים (במקרה זה היא ידועה בשם בדאם פסאנדה). המאכל מוגש לרוב עם אורז לבן או נאן בצד.
היסטוריה
אף על פי שהמצאתו מיוחסת לחצר המוגולית, ייתכן שהמתכון היה פיתוח של טכניקות בישול קיימות, כאשר שיטת הכנה דומה מתוארת ב־Manasollasa (טקסט בסנסקריט) של המאה ה-12 לספירה.[2]
גרסאות
אמנם פסאנדה מוגשת בדרך כלל כמנה בשרית שטוחה, אך ניתן להכין אותה גם בצורת קבב. להדגשת הטעם של המנה ואת הקשר שלה עם השקד ניתן להגיש אותה ברוטב קארי עדין עשוי שמנת, חלב קוקוס או יוגורט ושקדים.
ראו גם
הערות שוליים
- ^ Beef Fillets (Pasanday) Recipe
- ^ "Biryani: Ek Khoj". www.hindustantimes.com (באנגלית). 2019-02-02. נבדק ב-2019-02-11.
37922868פסאנדה