פנחס זליג גליקסמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פנחס זליג גליקסמן

רבי פנחס זליג גליקסמן (ל' בתשרי תרכ"ה, 22 באוקטובר 1865 – תאריך מדויק לא ידוע, נפטר בגטו לודז' במהלך השואה) היה תלמיד חכם, סופר וחוקר תורני ועסקן ציבורי יהודי מפולין, שנודע בזכות פעילותו הספרותית הענפה ותרומתו לקהילה היהודית בלודז'. הוא עסק בהוצאה לאור של כתבי אבי-זקנו, רבי ברוך בנדיט גליקסמן, וכתב חיבורים מקוריים רבים, בעיקר בתחום תולדות רבנים ואדמו"רים.

תולדות חייו

פנחס זליג נולד ל' בתשרי תרכ"ה, 22 באוקטובר 1865 בזגירז' שבפולין, למשפחה בעלת ייחוס תורני. אביו, רבי אברהם הירש גליקסמן[1], יליד לאסק, היה תלמיד חכם וחסיד של חסידות קוצק בצעירותו. לאחר נישואיו עבר להעיר זגירז', שם ניהל בית חרושת לבדים שירש מחותנו, רבי יצחק זליג הלוי פרנקל[2], ממנהיגי חסידות קוצק. בשנת תרל"ה (1875), כשהיה בגיל עשר עברה משפחתו להתגורר בלודז', שם תרם לפיתוח תעשיית האריגים, אך לא זכה להצלחה כלכלית. הוא הנחיל לבניו אהבת תורה ומסירות לעם ישראל. רבי פנחס זליג למד תחלה בבית המדרש בלודז', והלך גם להעיר סקרנביץ ללמוד מתלמידי חכמים שם. כשהיה בן 16 כבר לימד לתלמודים.

נישא לבתו של רבי יוסף יששכר רוזנשטיין מראדומסק, ובתקופה שבה היה סמוך על שולחן חותנו החל בעבודתו הספרותית.

פעילותו הציבורית

בלודז' היה רבי פנחס זליג מעורב בעשייה ציבורית ענפה. הוא פעל בהנהלת בית הכנסת הגדול, אחד מבתי הכנסת המפוארים בעיר, תלמוד תורה על שם רבי אליהו חיים מייזל, וחברת הכנסת אורחים, שסייעה לנזקקים. פעילותו זו הקנתה לו מעמד של עסקן נאמן ומכובד.

ברכת יובל ליום מלאת שבעים שנה

יצירתו הספרותית

פעילותו הספרותית של רבי פנחס זליג התחלקה לשני תחומים עיקריים: הוצאת כתבי אבי-זקנו והפקת חיבורים מקוריים.

הוצאת כתבי אבי-זקנו

אביו רבי אברהם הירש גליקסמן

רבי פנחס זליג התמסר להוצאת כתבי רבי ברוך בנדיט גליקסמן, אבי-זקנו, שנולד ב-תקמ"ח בקויל שבפלך קאליש. רבי ברוך בנדיט למד אצל רבי אברהם טיקטין בגלוגאו, התיישב בלאסק לאחר נישואיו, וניהל שם ישיבה. הוא התפרנס ממסחר ולא הסכים לקבל משרת רבנות עד תקצ"ח, כאשר שרפה השמידה את רכושו. אז שימש שלוש שנים כאב בית דין בטוּרֶק, לפני שחזר ללאסק, שם נפטר ב-תר"ח. הוא השאיר כתבים רבים, שרבי אברהם הירש, אביו של רבי פנחס זליג, שאף להוציאם לאור אך לא הצליח בכך. רבי פנחס זליג קיבל את המשימה על עצמו והוציא לאור את הספרים הבאים:

חיבוריו המקוריים

רבי פנחס זליג התמקד בתיעוד תולדות רבנים ואדמו"רים, והפיק חיבורים מקוריים רבים:

בנוסף, השתתף בכתבי עת וכתב מאמרים, כגון על חברות עתיקות בלודז' ויחד עם פיליפ פרידמן כתב "מצבות בית העלמין הישן בלודז" (1938).

מורשתו

רבי פנחס זליג גליקסמן השאיר חותם משמעותי כמי ששימר את מורשת אבי-זקנו, תיעד תולדות רבנים ואדמו"רים, ותרם לקהילת לודז'. ספריו, הכתובים בעברית וביידיש צחה, מהווים מקור חשוב לתולדות יהדות פולין. הוא נפטר בגטו לודז' במהלך השואה, וזכרו נשמר ביצירתו העשירה.

משפחתו

אחיו היה הגביר בנדיט (ב. א.) גליקסמן, בלודז' (נולד ב-1862)[3].

קישורים חיצוניים

מפרי עטו:

לקריאה נוספת


הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פנחס זליג גליקסמן40605908Q118916940