מכון דוידסון לחינוך מדעי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל המכון
סמליל המכון

מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע, עוסק בטיפוח החינוך המדעי-טכנולוגי בישראל, וקהל היעד לפעילויותיו כולל תלמידים, מורים והציבור הרחב. המכון הוקם בקמפוס מכון ויצמן למדע ברחובות, בעזרת תרומתו של ויליאם (ביל) דוידסון (1922 – 2009) מדטרויט, ארצות הברית.

המכון הוא מוסד ציבורי ללא כוונת רווח. בראשו עומד ועד מנהל בו חברים מדעני מכון ויצמן ואנשי תעשייה וציבור. יו"ר הוועד המנהל הוא פרופ' דניאל זייפמן, נשיא מכון ויצמן. היו"ר הראשון היה חיים הררי, לשעבר נשיא מכון ויצמן למדע. מנכ"לית מכון דוידסון היא ד"ר ליאת בן דוד. המכון עוסק בטיפוח ובקידום החינוך המדעי-טכנולוגי בישראל ומקדם נגישות לחזית המדע לכל; על מנת להשפיע על מערכת החינוך והחברה, ומנחיל ידע, מיומנויות וגישה מדעית; שואף לממש בעשייתו מחויבות לפרט ולחברה, מקצוענות ומצוינות, להט וסקרנות, וכן את הרלוונטיות של המדע לחיי היום-יום. בנוסף לכל אלה, מכון דוידסון פעיל גם בחינוך המדעי בזירה הבינלאומית.

מכון דוידסון מתמחה בתחום החינוך המדעי-טכנולוגי, ופועל במסגרות שונות של השתלמויות מורים ייעודיות, תוכניות מדעיות לכיתות, יצירת מסגרות בלתי-שגרתיות לתלמידים בסיכון ולתלמידים בעלי הישגים נמוכים, ובניית תוכניות המותאמות לקהל המתעניינים במדעים. מדעני מכון ויצמן למדע משתתפים במגוון תוכניותיו. פעילויותיו השונות של המכון מתנהלות בשני מיני-קמפוסים הממוקמים בקמפוס מכון ויצמן למדע ברחובות, אשר כוללים אולמות הרצאה, מעבדות וכיתות לימוד, המצוידות במיטב הציוד והטכנולוגיה.

מטרות

מכון דוידסון עוסק בשיפור החינוך המתמטי, המדעי והטכנולוגי, בקידום השימוש בטכנולוגיה מתקדמת למטרות חינוכיות, ובמטלות נוספות. לצורך שיפור החינוך המדעי נוקט המכון בפעילויות וצעדים שונים בהתאם לקבוצות גיל שונות, לתלמידים בעלי כישרונות שונים ונטיות לב מגוונות, ובתנאים שונים של המציאות החינוכית.

המכון מתמקד בנושאים הבאים:

  1. פיתוח והטמעה של תוכניות ייחודיות וסביבות לימודיות בחינוך מדעי למורים ולתלמידים, במערכת החינוך ומחוצה לה.
  2. טיפוח וקידום מתמשכים של מקצוענות, מצוינות וצמיחה בקרב מורים בשלבים שונים של התפתחותם המקצועית בתחומי החינוך המדעי-טכנולוגי.
  3. מתן אפשרות לתלמידים מצטיינים בכל הגילים לממש את הפוטנציאל שלהם בתחומי המדעים והמתמטיקה.
  4. קיום ומיצוב מרכז פעילות בחינוך מדעי בקרב תלמידים, מורים, בתי ספר וארגונים חינוכיים אחרים בסביבה הקרובה, ברחבי מדינת ישראל ומחוצה לה.
  5. מדע לכל - הגברת המודעות, הסקרנות, המעורבות והעניין במדע בקרב הציבור הרחב: ילדים, נוער ומבוגרים.
  6. גיבוש מדיניות ואסטרטגיה בתחום החינוך המדעי להשפעה על מערכת החינוך בישראל וקידום מדיניות זו.

היסטוריה

מכון דוידסון לחינוך מדעי מהווה המשך ופיתוח של פעילות שהחלה במכון ויצמן למדע בשנות ה-60 של המאה ה-20. מדעני המכון הכירו אז בחשיבות הרבה שבהנחלת החינוך המדעי לתלמידים, למורים ולקהל הרחב, כצורך חברתי-לאומי. בראשיתה התנהלה הפעילות החינוכית במכון ויצמן על ידי מספר מדענים-יזמים, בהם פרופ' עמוס דה-שליט (1926 – 1969), שיזם את הקמתו של "מחנה לנוער שוחר מדע" ב-1964. לאחר מותו נקרא המחנה על שמו ומתקיים כיום מדי קיץ במסגרת מכון דוידסון. הפעילות המדעית ל"נוער שוחר מדע" במסגרת היחידה לפעולות נוער בניהולו של ד"ר משה רשפון הייתה הראשונה מסוגה בישראל, והיוותה מודל לחיקוי למוסדות אחרים בישראל ובעולם. במהלך השנים שינתה היחידה את שמה לצמ"ד – "צעירים במדע", וכיום היא קרויה שוה"ם (שוחרי השכלה ומדע).

ב-1965 נולד במכון ויצמן פרויקט החונכות פר"ח, ועם הזמן התרחבה פעילותו למספר רב של מוסדות אקדמיים ברחבי ישראל. כיום זהו פרויקט חונכות לאומי המנוהל במסגרת מכון דוידסון. בשנת ה-60 למדינת ישראל הוענק לפר"ח פרס ישראל למפעל חיים על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. מנכ"ל פר"ח הוא אלון גלרון.

ב־1968 הקים פרופ' דה-שליט את המחלקה להוראת המדעים במכון ויצמן ועמד בראשה.

ב-1998 הוקם בקמפוס מכון ויצמן גן המדע על שם קלור, מוזיאון מדע הפועל תחת כיפת השמים.

בשנת 2000 החלה הקמתו של מכון דוידסון לחינוך מדעי בפאתי קמפוס מכון ויצמן, כמרכז מדעי-חינוכי המפנה את פעילותו למורים, לתלמידים ולקהל הרחב. ב-2007 אוחדו כל הפעילויות החינוכיות של מכון ויצמן למדע תחת המסגרת של מכון דוידסון לחינוך מדעי.

בשנת 2012 היה מכון דוידסון ממארגני התחרות YouTube SpaceLab של חברת גוגל וסוכנויות החלל NASA,‏ JAXA ועוד. בתחרות זו בני נוער מכל רחבי העולם העלו סרטונים לאתר YouTube עם הצעות לניסוי שיבוצע בחלל.

במכון דוידסון לחינוך מדעי מתקיימות הפעילויות הבאות:

  • תוכניות מדעיות לכיתות – ימי מדע לכיתות הכוללים סדנאות מדעיות, פעילויות חקר וסיורים במכון ויצמן למדע
  • תוכניות לתלמידים מצטיינים
  • תוכניות לקידום תלמידים ונוער תת-משיגים
  • טכנולוגיה בחינוך
  • כתו"ם – תוכנית לשילוב מחשבים ניידים בלמידה ובהוראה
  • חוגי מדע, מחנות מדע בארץ ומשלחות לחו"ל
  • אולימפיאדות ותחרויות
  • גן המדע על שם קלור
  • תוכניות לפיתוח מקצועי של מורים במדע, טכנולוגיה ומתמטיקה
  • פר"ח
  • פרויקט הח"צ (חוקרים צעירים) לתלמידים מצטיינים במדע
  • פעילות תקשורת המדע

קישורים חיצוניים

23282788מכון דוידסון לחינוך מדעי