עמותת שיקום אחר
לוגו שיקום אחר | |
מדינה | ישראל |
---|---|
מטה הארגון | רחוב המרץ 20, קריית אריה, פתח-תקווה |
חטיבות |
|
מייסדים | מיכל טופז ואודי טופז |
יושב ראש | צחי פרישברג |
מנכ"ל | מיכל טופז ושחר שסטצקי (מנכ"ל שותף) |
תקופת הפעילות | 2004–הווה (כ־20 שנה) |
https://shikumacher.org.il |
שיקום אחר היא עמותה ישראלית, שהוקמה בשנת 2004 במטרה לקדם את מעמדם התעסוקתי והחברתי של אנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית, באמצעות מתן שירותי שיקום מגוונים בקהילה.
רקע
במדינת ישראל חיים כמיליון וחצי אנשים עם מוגבלות, אשר מהווים 17% מכלל האוכלוסייה ו-21% מהאוכלוסייה הבוגרת[1]. מהמחקר עולה כי יש פערים משמעותיים בין אנשים עם וללא מוגבלות בישראל בכל תחומי החיים העיקריים, וביניהם, תעסוקה, השכלה, ניידות, בריאות, מגורים, יחסים בינאישיים, והשתתפות בפעילויות פנאי וחברה. ההשלכות של ההדרה החברתית של אנשים עם מוגבלות אינן רק על הפרט ועל בני משפחתו אלא גם על החברה הישראלית כולה, אשר מפסידה מיליארדים רבים בשנה כתוצאה מחוסר ההשתתפות החברתית של אנשים עם מוגבלות[2]. אחת מהקבוצות החוות סטיגמה והדרה חברתית משמעותית הם אנשים עם התמודדויות נפשיות משמעותיות[3].
על מנת לקדם את מעמדם של אנשים עם מוגבלות בישראל ובאופן ממוקד יותר של אנשים עם לקות או מוגבלות על רקע של תחלואה נפשית משמעותית, הוקמה עמותת שיקום אחר בשנת 2004, על ידי מיכל טופז ואודי טופז. העמותה מספקת שירותי שיקום לכ-700 מקבלי שירות ברחבי ישראל והנה ספק שירותים של משרד הבריאות, משרד הביטחון והמוסד לביטוח לאומי.
חזון וערכים
חזון העמותה הוא להוביל לשינוי חברתי שיאפשר השתלבות של אנשים עם מוגבלות נפשית ומצבי חיים נוספים בשוק העבודה התחרותי, ובקהילה באופן כללי. ערכי העמותה כוללים:
- אמונה ביכולת השינוי של האדם והחברה.
- אמונה כי לכל אדם הזכות למימוש עצמי וחיים מלאים.
- עבודה מקצועית ואיכות תהליכים.
- כבוד האדם.
- תקווה.
- מתן הזדמנויות שוות ושותפות.
פעילויות העמותה
פעילויות העמותה מתמקדות בפיתוח ומתן שירותי תעסוקה ופיתוח קריירה, אשר עשויים לאפשר לאנשים עם מוגבלות נפשית להוביל ולנווט את תהליך ההחלמה שלהם ואת מסלול פיתוח הקריירה שלהם, בהתאם לרצונות ולצרכים שלהם. במסגרת העמותה פועלים חמישה מיזמים עיקריים: "כל אחד יכול", "כלים שלובים", WorKit, מרכז סימולציה לפיתוח קריירה ותוכנית אמצע החיים.
כל אחד יכול
"כל אחד יכול" היא תוכנית תעסוקה נתמכת אשר מתמקדת במתן כלים וליווי מקצועי של מקבלי השירות ושל המעסיקים. במסגרת התוכנית, מוגדרים תחומי העבודה הרלוונטיים לאדם, בהתאם לכישורים, רצונות ויכולות שלו. בנוסף, מתקיימת עבודה על פיתוח מיומנויות תעסוקתיות שיסייעו במציאת, שימור וקידום במקום העבודה. במקביל, ניתן ליווי למעסיק בתהליך הגיוס ובתהליך הסתגלות העובד.ת למקום העבודה.
WorKit
מהמחקר עולה כי יש חשיבות בפיתוח שירותים ייעודיים לצעירים עם מוגבלות נפשית וזאת במטרה להוביל לתהליך יעיל של פיתוח קריירה מוצלחים אשר, בתורו, יסייע בניהול המחלה וההחלמה של האדם[4]. WorKit הוא שירות לצעירים בגילאי 18–35, שפותח על ידי העמותה, אשר מציע בניית מסלול קידום אישי ופיתוח קריירה תוך התנסות בקהילה ובשוק העבודה. באמצעות התהליכים המתקיימים ב WorKit, מקבלי השירות מקיימים תהליכי חקירה ופיתוח זהות תעסוקתית, מגדירים את תחומים בהם היו מעוניינים לפתח קריירה, בוחנים תחומי לימוד ומסלולי הכשרה ועוברים הכשרה והתנסות בעבודה בשוק החופשי.
המרכז
טכנולוגיה וטכנולוגיה מסייעת עשויים לסייע לאנשים עם מוגבלות לשפר את איכות חייהם ואת השתלבותם החברתית. טכנולוגיות כמו מציאות מדומה ומציאות רבודה, אפליקציות לשיפור מיומנויות תעסוקתיות וניהול תהליך ההחלמה, כלים מקוונים לקידום הידע והניסיון בתחומי עבודה שונים ועוד, פותחים מגוון אפשרויות הכשרה לאנשים עם מוגבלות ומאפשרים למעסיקים להנגיש טוב יותר את מקום העבודה שלהם. במטרה לממש את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה בקידום תהליכי למידה והכשרה להשתלבות בעולם העבודה, הוקם "המרכז". במרכז מועברים קורסים המשלבים עבודה פרטנית וקבוצתית, בסביבה אינטראקטיבית, תוך עבודה עם כלים ותוכניות לימוד המבוססות על מערכות טכנולוגיות שונות[5]. במסגרת הקורס, המשתתפים עוברים סימולציות שונות בטכנולוגיות מגוונות. המרכז מחולק ל-4 פעילויות מרכזיות:
- חלל המליאה - מרחב למידה קבוצתי ואינטראקטיבי הכולל שימוש בטאבלטים אישיים לשיפור חווית הלמידה.
- מציאות מדומה - מיפוי מדדים ומאפיינים אישיים, היכרות עם סביבות עבודה ושיפור היכולות על ידי שימוש בטכנולוגיית מציאות מדומה.
- הסימולטור- אימון ותרגול מיומנויות מצולמות ומוקלטות בחלל ייחודי בו ניתן לייצר ולנתח תרחישים שונים ולשפר יכולות בינאישיות ותעסוקתיות.
- חדר מחשבים- חלל עבודה המאפשר הקניית מיומנויות מחשב נדרשות ועבודה עצמית או על ידי ליווי אישי לחקר מקצועות, כתיבה ושליחת קורות חיים ועוד.
כלים שלובים
"כלים שלובים" הוא שירות להכשרה לקראת השתלבות בשוק החופשי בתוך מפעל יצרני, שתכליתו לקדם מיומנויות וכישורי עבודה לאנשים עם מוגבלות נפשית הזקוקים לתמיכה משמעותית. במסגרת שירות זה, מקבלי השירות מתנסים בעבודות כגון: נגרות, תפירה, צביעה, אריזה, תפעול וחנות אינטרנטית של המפעל, במטרה לחזק את תחושת המסוגלות העצמית והתעסוקתית שלהם ושכלול מיומנויות עבודה בעולם העבודה העכשווי[6].
תוכנית אמצע החיים
תוכנית "אמצע החיים" מיועדת לאוכלוסיית סל-שיקום בגילאי 45 ומעלה אשר מבקשים להשתלב בעבודות משמעותיות גם באמצע החיים על ידי פיתוח קריירה חדשה או לחלופין יצירת מסלולים חדשים בתחום הקריירה שעסקו בה בעבר. במסגרת התכנית, המשתתפים מקבלים ליווי רב-מקצועי של בין תשעה חודשים לשנה, שבמהלכו הם בונים מפת קריירה ומשתלבים בעבודה בשוק החופשי. התכנית משלבת עבודה פרטנית ועבודה קבוצתית.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של עמותת שיקום אחר
- עמותת שיקום אחר, ברשת החברתית פייסבוק
- סרטונים בערוץ של עמותת שיקום אחר, באתר יוטיוב
- שיקום אחר באתר "גיידסטאר ישראל".
- התכנית - הקול על יזמות חברתית. סיפורה של היזמת החברתית עם מיכל טופז.
- יובל סער, באתר הארץ, 22 ביוני 2012. משהו קטן וטוב.
- הילה יחימוביץ', באתר Xnet, ב-11 בספטמבר 2017. "אני רוצה לעבוד כמו כולם, אז מה אם יש לי סכיזופרניה".
- מירי בן דוד ליוי ונעה חסלוביצר, באתר ynet, ב-8 באפריל 2018. הכי שווים שיש.
הערות שוליים
- ^ נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, משרד המשפטים, אנשים עם מוגבלות בישראל 2020: נתונים סטטיסטיים נבחרים
- ^ אורן הלמן, המחיר של אי-שילוב נכים בחברה - 5 מיליארד שקל בשנה
- ^ מיאיירס ג'וינט, ברוקדייל, סטיגמה, אפליה ובריאות הנפש בישראל: סטיגמה כלפי אנשים שחלו במחלה פסיכיאטרית וכלפי טיפול נפשי
- ^ Early Intervention in Mental Health for Adolescents and Young Adults: A Systematic Review
- ^ מרכז ההדרכה והחדשנות של עמותת שיקום אחר
- ^ ד״ר אבי גריפל ואפרת מישור בן דוד, חנות ״כלים שלובים״: דו"ח מסכם של מחקר הערכה, באתר ביטוח לאומי, פברואר 2017
32400605עמותת שיקום אחר