סטפן בנך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סטפן בנך
Stefan Banach
عالم الرياضيات البولندى ستيفان بناخ.jpg
לידה 30 במרץ 1892
פטירה 31 באוגוסט 1945 (בגיל 53)
ענף מדעי מתמטיקה
תרומות עיקריות
ממייסדי ענף האנליזה הפונקציונלית

סטפן בַּנַךְפולנית: Stefan Banach (מידעעזרה), נכתב גם באנאך‏; 30 במרץ 1892 - 31 באוגוסט 1945) היה מתמטיקאי פולני, ממייסדי ענף האנליזה הפונקציונלית. הוכיח משפטים רבים וחשובים באנליזה מתמטית הנקראים על שמו.

ביוגרפיה

בנך נולד בקרקוב, פולין ב-1892 והיה הרוח החיה באסכולת לבוב במתמטיקה בפולין בין שתי מלחמות העולם. הוא היה אוטודידקט במתמטיקה וגאוניותו נתגלתה רק במקרה על ידי המתמטיקאי הוגו שטיינהאוס.

בפרוץ מלחמת העולם השנייה בנך היה נשיא החברה המתמטית הפולנית. בזכות היותו שותף-חבר באקדמיה למדעים של אוקראינה ובעל קשרים טובים עם מתמטיקאים סובייטים הוא הורשה לשמור על תפקידו למרות הכיבוש הסובייטי של העיר ב-1939. בנך אף הצליח לשרוד את הכיבוש הברוטלי של הנאצים מ-1941 על ידי כך שמכר את דמו לניסוייו של פרופסור רודולף וייגל. הדבר גרם לירידה בבריאותו ובמשך שנות הכיבוש אף לקה בסרטן ריאות. אחרי המלחמה חזרה לבוב לידי הסובייטים ובנך מת שם, מבלי שהספיק לחזור לפולין. הוא נקבר בבית העלמין של Lychakivskiy.

קברו של בנך

השגים מתמטיים

השגו הגדול והחשוב ביותר של בנך היה ייסוד האנליזה הפונקציונלית - זהו ענף החוקר את תכונותיהם של מרחבים וקטוריים בעלי נורמה (שזו מעין הכללה למושג האורך או הגודל של וקטור) ובייחוד את תכונותיהם של מרחבי פונקציות, אופרטורים ופונקציונלים.

בנוסף, בנך תרם רבות לתורת הקבוצות ולתורת המידה.

בנך פרסם מספר ספרים, ביניהם:

  • (Théorie des opérations linéaires (Teoria operacji liniowych, 1932 - חיבורו החשוב והמשפיע ביותר.
  • סדרת Studia Mathematica

תרומות למתמטיקה של בנך ומושגים הקרויים על שמו

אנקדוטות

סטניסלב אולם, מתמטיקאי נוסף מאסכולת לבוב במתמטיקה, ייחס את הציטוט הבא לבנך:

"מתמטיקאי הוא אדם שיכול למצוא אנלוגיה בין משפטים. מתמטיקאי טוב הוא כזה שמוצא אנלוגיה בין הוכחות. מתמטיקאי מעולה שם לב לאנלוגיה בין תורות. המתמטיקאי המושלם הוא זה שיכול לראות אנלוגיה בין האנלוגיות."

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סטפן בנך בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0