סוליאנקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סוליאנקה
соля́нка

סוליאנקהרוסית: соля́нка; במקור פעם: селя́нка) הוא מרק סמיך וחמוץ ממוצא רוסי.[1][2]

מאפיינים

המרק נפוץ ברוסיה, אוקראינה, בלארוס, המדינות הבלטיות[3] ובמדינות ברית המועצות לשעבר אחרות ובחלקים מסוימים של הגוש המזרחי לשעבר. זו הייתה אחת המנות הזמינות ביותר בגרמניה המזרחית לשעבר (בגרמנית: Soljanka).[4]

השם

ניתן לתרגם את השם המקורי "selyanka" ל"מרק מתיישבים" בעברית. קיימות תיאוריות רבות לגבי מקור השם, אך תיאוריה נפוצה היא שהמרק נאכל לעיתים קרובות לאחר החתונה לפני שהזוג הטרי "התיישב" והתחיל את חייו החדשים המשותפים.[5] תרגומים אחרים של "selyanka" כוללים "אוכל של איכרים" או "נזיד איכרים". מאוחר יותר השם הפך ל"סוליאנקה" תוך שימוש במילה "סול" (מלח) כהתייחסות למליחות המרק.[6]

בשל טעמו החמצמץ והעפיץ, יש המאמינים שמקל על חמרמורת, סוליאנקה זכתה גם לכינוי "מרק חמרמורת".[7]

סוגים

ישנם שלושה סוגים בסיסיים של סוליאנקה, כאשר המרכיב העיקרי הוא בשר, דגים או פטריות. סוליאנקה בשר היא הפופולרית ביותר. כל שלושת סוגי הסוליאנקה מכילים פטריות או מלפפונים כבושים, כרוב, שמנת חמוצה ושמיר.[8]

סוליאנקה דג

תפוצת המרק

סוליאנקה עם שמנת חמוצה, לימון ובגט ב-Waldhaus Köhlerhütte בוולטרסהאוזן (Waltershausen).

סוליאנקה פופולרית גם בגרמניה המזרחית לשעבר (המדינות הגרמניות הפדרליות הנוכחיות ברנדנבורג, מקלנבורג-מערב פומרניה, סקסוניה, סקסוניה-אנהלט ותורינגיה, יחד עם החצי המזרחי של ברלין), שם היא מצויה בדרך כלל במסעדות וזמינה בקופסאות שימורים בחנויות מכולת. (התעתיק הגרמני הוא כאמור Soljanka). נוהג צריכת הנזיד הזה נובע מהתקופה שבה הצבא הסובייטי הוצב ב-GDR, והנזיד הוצב בתפריט במסעדות מזרח גרמניות רבות. קנצלרית גרמניה לשעבר אנגלה מרקל, שגדלה במזרח גרמניה, אוהבת את סוליאנקה.[10]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סוליאנקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Похлёбкин, Вильям (1983). Национальные кухни наших народов. p. 9.
  2. ^ Георгієвський, Микола (1967). Українська кухня. p. 6.
  3. ^ Zak, Zuza (2021). Amber & Rye: A Baltic Food Journey. Interlink Books. p. 94. ISBN 978-1-62-371900-5. Originating in Russia, solyanka gets its name from its saltiness. With the Baltic States having been part of the Soviet Union for so long, there is a clear overlap in terms of cuisine and culture.
  4. ^ Heinzelmann, Ursula (2014).
  5. ^ Grierson, Ian (2022). World Foods with Strange Names. AuthorHouse UK. p. 50. ISBN 978-1-78-023302-4.
  6. ^ 6.0 6.1 Malinka, Vasilisa (17 במאי 2019). "How to cook solyanka: A villager's soup, and cure for a hangover". Russia Beyond The Headlines. נבדק ב-7 בדצמבר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ Grierson, Ian (2022). World Foods with Strange Names. AuthorHouse UK. p. 59. ISBN 978-1-78-023302-4.
  8. ^ 8.0 8.1 Stefanov, Yury; Daria, Donina (19 בפברואר 2014). "Delicious Russia: Solyanka, thick and spicy soup for the cold winter". Russia Beyond The Headlines. נבדק ב-7 בדצמבר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ Грибная солянка с капустой/ Mushroom solyanka with cabbage(rus.)
  10. ^ Connolly, Kate (28 בספטמבר 2010), "Angela Merkel reveals her East German food stockpiling habit", The Guardian, Berlin, נבדק ב-2014-07-17, I'm particularly fond of solyanka (a meat and pickled vegetable soup), letcho (a Hungarian vegetable stew) and shashlik (a spicy kebab) {{citation}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37901713סוליאנקה