סאי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שני פגיונות סאי עתיקים

סאייפנית: 釵) הוא כלי נשק ופגיון המשמש במסורת אמנויות הלחימה קראטה, טגומי וקובודו בסגנון אוקינאווה. רכיבי הסאי הם מוט, חוד ושתי שיניים בצדדים. ידית הסאי לרוב מצופת עור, והסאי משמש בתרבות הפופולרית ככלי המזוהה עם נינג'ות.

היסטוריה

לפני הגעתו של הסאי למחוז אוקינאווה, מדינות כמו תאילנד, וייטנאם, סין, מלזיה ואינדונזיה עשו שימוש בסאי. צורתו האינדונזית של הסאי נקראה "צ'אבאנגה" או "טז'אבאנג", ושימוש את מתרגלי הסילת. הסאי ככל הנראה פותח מהטרישולה, מעין קלשון, ועקב העובדה שמקור הטרישולה הוא באסיה, יש להניח שהסאי הומצא בהודו במקביל לעליית ההינדואיזם והבודהיזם. באוקינאווה, המשטרה המקומית השתמשה בסאי לעצירת פושעים, ונסיך אוקינאווה משנת 1668 עשה שימוש בסאי ככלי נשק. הסאי פותח לג'יטה, בעל עיצוב דומה לסאי אך בעל רק שן אחת בצד, ולעיצוב המאנג'י - בעל יוקו אחת כלפי מעלה ושנייה כלפי מטה.

חלקי הסאי

עיצוב המאנג'י של הסאי
  • מונוצ'י - פיר הסאי. עשוי להיות עגול או חלול.
  • יוקו - שיני הסאי משני צדדיו. השפיע במידה קלה על סמל צלב הקרס.
  • טסיום - חוד הסאי המרכזי.
  • מוטו - הקצה העגול של הסאי, המחבר את שלושת החודים.
  • טסוקה - ידית הסאי. מצופה בדרך כלל בעור או בחומר פלסטיים כדי לספק אחיזה נוחה.
  • טשוקאגאשירה (או בקיצור טשוקה) - התחתית של ידית הסאי.
  • סאקי - קצה בתחתית.

טכניקה

שני פגיונות סאי בסגנון הוליוודי

לוחמים משתמשים בסאי בדרך כלל בזוגות: אחד בכל יד. הסאי נלמד בתרגול הקיהון והקאטה, וכולל הגנות ומתקפות ברמות גבוהות. הסאי משמש בעיקר לדקירות קצרות במקלעת הצליאק, אך יש בו גם טכניקות הגנה. ישנן דרכים שונות לאחיזה בסאי, הנותנות רבגוניות וקטלניות ללחימה: דרך אחד היא לתפוס את הטסוקה, ולדחוף את האצבעות במרווחים בין היוקו והטסיום. זה מאפשר לתפעל את הסאי כך שיהיה לחץ על הזרוע, ועוזר לשמור על האגודל בעת מתקפה נגדית. דרך נוספת היא ריכוז כוח האגרוף על הטסוקה, ובזמן שהטסיום משמש לדקירה, היוקו מסוגלות להגן על היד ממתקפה. השיטה הנפוצה ביותר היא אחיזת כל היד על הטסוקה, כמו הקטאנה והואקיזאשי.

בתרבות הפופולרית

ראו גם

לקריאה נוספת

פומיו דמורה - סאי: נשק הקראטה של ההגנה העצמית

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סאי בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22377476סאי