רבי נפתלי חיים אדלר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נפתלי חיים אדלר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי נפתלי חיים אדלר
לידה י"א בחשוון ה'תרע"ד
פטירה י' באדר א' ה'תשנ"ה (בגיל 81)

רבי נפתלי חיים אדלר (י"א בחשוון ה'תרע"ד - י' באדר א' ה'תשנ"ה, 9 בפברואר 1995) היה רב חסידי וראש ישיבת יחל ישראל[1] בחיפה. . בשנותיו האחרונות כונה "האדמו"ר מדז'יקוב-ויז'ניץ"[2].

תולדותיו ופועלו

נולד בירושלים לרבי מרדכי יהודה אדלר, נכד לרבי דוד'ל בידרמן מלעלוב ירושלים, ולצירל נכדתו של רבי נפתלי חיים הורוביץ מדז'יקוב-ירושלים. בהיותו בן 4 נפטר אביו, והמשפחה עברה לרומניה, שם נישאה אמו בשנית לרבי ברוך הגר, האדמו"ר מסערט ויז'ניץ, אצלו גדל. בצעירותו למד בישיבתו של רבי מנחם מנדל הגר בוישווה ובישיבת ויז'ניץ אצל רבי אליעזר הגר. בטבת ה'תרצ"ח נישא להינדה בת רבי חיים מאיר הגר מויז'ניץ. הוסמך להוראה אצל הרב פנחס צימטבוים, ראב"ד גרויסוורדיין ואצל חתנו הרב יצחק יעקב וייס, בעל ה"מנחת יצחק".

בכ"ה באב ה'תש"ד (14 באוגוסט 1944) הגיע לארץ ישראל יחד עם גיסו רבי משה יהושע הגר (לימים האדמו"ר מויז'ניץ). סייע לחמיו ה"אמרי חיים" בהקמת שיכון ויז'ניץ. שנתיים שהה בחו"ל לצורך גיוס כספים. כעבור שנים אמר רבי חיים מאיר כי "לולי חתני נפתלי חיים, לא היה עולה בידי להקים את השיכון".

אחרי שהשיכון החל להתבסס, נשלח על ידי חותנו לסייע ביד דודו ואביו-חורגו המקור ברוך. הוא גיבש סביבו את קבוצת התלמידים שהיו באותה עת בישיבה, והחל למסור להם שיעורים, כשבד בבד עם תפקידו כראש ישיבת יחל ישראל הוא מתעסק גם בגיוס כספים ובבניית המוסדות. עם פטירת הרבי מסערט, בה'תשכ"ד, היה מועמד לרשת את מקומו כאדמו"ר מסערט ויז'ניץ.

בתשכ"ה הוכתר לרב קהילת חסידי ויז'ניץ בנתניה. הקים בעיר את 'קריית דז'יקוב-ויז'ניץ' ואת מוסדות "אוהל נפתלי", על שם סבו רבי נפתלי חיים הורוביץ מדז'יקוב-ירושלים. במשך שנים היה כולל האברכים שהקים הכולל היחיד שפעל בנתניה (חוץ לקריית צאנז). כן הקים את בית החסידים ויזניץ-אנטניא בחיפה ובתל אביב, וכולל אברכים בירושלים ובבורו פארק.

מצבת קברו, בתוך אוהל אדמו"רי ויז'ניץ

נפטר בבית החולים קפלן ברחובות לאחר מחלה קצרה, ונקבר באוהל אדמור"י בית ויזניץ בבית הקברות שומרי שבת בבני ברק.

על שמו בית הכנסת 'אמרי נפתלי' ברחוב בן-יעקב בבני ברק.

על שמו הוקם ונקרא תלמוד תורה "בני נפתלי - דזיקוב ויזניץ" בבית שמש.

משפחתו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0