משה בסון
לידה |
1950 (גיל: 74 בערך) עיראק |
---|---|
סגנון בישול |
|
מסעדות | אקליפטוס |
משה בסון (נולד ב-1950) הוא שף ישראלי.
ביוגרפיה
משה בסון נולד בעיראק ועלה לארץ בגיל שנה בערך. גדל במעברת תלפיות בירושלים. שירת כקצין בחטיבת גולני והתחיל לבשל בצבא ממתכוניה של אימו. בתום שירותו הצבאי הקים חווה בה גידל פירות וירקות אקזוטיים, אותם מכר למסעדות בירושלים.
ב-1987 הקים אחיו, יעקב בסון, מסעדת פועלים תחת עץ אקליפטוס סמוך לבית ילדותו, אותו נטע משה כילד בן 10. משה בסון הצטרף אליו ובישל תבשילים ביתיים, וכעבור 7 שנים עברה המסעדה לרחוב הורקנוס (במגרש הרוסים). כעבור 4 שנים נוספות היא עברה לכיכר ספרא. ב-2002 הם סגרו אותה, בעקבות האינתיפאדה השנייה. אחר-כך עסק בסון בהסעדה, בייעוץ למסעדות, הקים בית תמחוי בשם "כרמי העיר", בו כל אחד שילם כפי יכולתו, והצטרף כפעיל בתנועת "שפים למען שלום". ב-2007 פתח מחדש את המסעדה, ביחד עם השף סופיאן עאייש ברחוב הורקנוס (סמוך למיקום הקודם של המסעדה) לתקופה קצרה. בדצמבר 2009 פתח את המסעדה מחדש במיקומה הנוכחי, במתחם חוצות היוצר (חטיבת ירושלים 14).
מסעדת "אקליפטוס" היא מסעדה כשרה, המתמחה באוכל ארץ ישראלי בהשראת הכתוב בתנ"ך ובהשראת עדות ישראל (בעיקר המטבח היהודי-חאלבי, המטבח היהודי-עיראקי והמטבח הפלסטיני), היא מתמחה במזון איטי, ומתבססת על חומרי גלם (צמחי תבלין ועשבים) הגדלים בהרי ירושלים. בין המנות המפורסמות: מרק ארטישוק ירושלמי; תאנים ממולאות בחזה עוף ורוטב תמרים; נזיד העדשים התנ"כי של יעקב ועשיו; חגבים בציפוי קריספי; מאלובה – חצילים מטוגנים, תפוחי אדמה, עוף ואורז עם זעפרן; וקוסקוס בסגנון תנ"כי (סולת בלולה בשמן).
המגזין "Food and Wine" בחר בשנת 2000 במסעדה כאחד מששת היעדים המומלצים בעולם לחגוג בהם את המילניום וכתב: "צריכים לעשות עלייה לרגל למסעדת אקליפטוס, משה בסון עושה ניסים מירקות ועשבים.". אלי תבור אמר על בסון בכתב העת "מסע עולמי": מה שעשה בן יהודה ללשון העברית, עושה בסון לחיך. הוא החיה את המטבח התנ"כי."
בשנת 2001, היה בסון בין מיסדי עמותת "שפים למען השלום" שהוקמה על ידי קבוצת שפים יהודים, נוצרים ומוסלמים, שהחליטו שדרך הבישול המשותף הם יצרו דיאלוג ושפה משותפת.[1]
בסון ייצג את ישראל ובישל בתערוכות אוכל רבות בעולם, ביניהן: ארוחת הפתיחה ליום העצמאות של ישראל במרכז קנדי, וושינגטון די. סי.; ארוחת הפתיחה בשבוע הישראלי בסינגפור; ארוחת הפתיחה בפסטיבל החומץ הבלסמי במודנה, איטליה; ארוחת המילניום בדיסני וורלד, פלורידה; העביר כיתת אמן ובישל את הארוחה חגיגית במלבורן, 2001; הארוחה השנתית של המוזיאון היהודי באוסטרליה, 2002.
פרסים ואותות כבוד
- 2007 - רוני בסון, בנו של משה, זכה בפסטיבל הקוסקוס באיטליה במקום הראשון, ביחד עם השף איל לביא ממסעדת "רוקח 73".
- 2006 – מקום שני בפסטיבל האוכל הבינלאומי בנאפולי.
- 2006 - פרס ארטוזי באיטליה על החייאת המטבח התנ"כי ושימוש בעשבי בר.
- 1999 - מקום הראשון בפסטיבל הקוסקוס בסיציליה.
- משה בסון מועמד לפרס סלואו פוד העולמי.
- תואר אבירות מנשיא איטליה על פעילות למען הסביבה והחייאת המטבח התנ"כי.
לקריאה נוספת
- "משה בסון", בתוך טלי פרידמן ואלינוער רבין, ירושלים הסיפור הקולינארי, קוראים הוצאת ספרים, 2010, עמ' 111-109.
קישורים חיצוניים
- אתר מסעדת אקליפטוס
- דיוקן של משה בסון, באתר chefs
- מיכל זמרני, חולם בתנ"כית, באתר 2eat, 22 בנובמבר 2007
- ביקור במסעדה: האקליפטוס(הקישור אינו פעיל), באתר בקבוק
- ירושלים - האקליפטוס, באתר צופית
- יונתן שטרנברג, האקליפטוס, באתר 2eat, 20 במאי 2010
- מסעדת אקליפטוס, באתר ירושלים ברשת
- מיכל כרמון, דבלים, שקדים ועשבים - ארוחה ארצישראלית חגיגית, באתר ynet, 13 בפברואר 2006
- יובל בלנקובסקי, תאנים ממולאות של משה בסון, באתר הארץ, 1 בנובמבר 2006
- רותי קדוש, קבלו את אלוף העולם בקוסקוס, באתר nrg, 3 באוקטובר 2006
- יעל גרטי, האוכל של דוד המלך - מאכלי התנ"ך אצלכם בצלחת, באתר ynet, 26 במרץ 2006
- יצחק טסלר, כשר למהדרין: ארבה מוקפץ עם חומוס בצד, באתר nrg, 22 ביולי 2010
- יצחק טסלר, גורמה כשר: דג חרב וארבה מוקפץ בסויה, באתר nrg, 25 ביולי 2010
- יובל בלנקובסקי, ארוחת המסורה(הקישור אינו פעיל), באתר 2 eat, 5 באוגוסט 2010
- יואב פרידמן, כמיטב המסורת: לאכול ג'מוס, חגב וצוצלת, באתר ynet, 22 ביולי 2010
הערות שוליים
30781072משה בסון