איל לביא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

איל לביא (נולד ב-1965) הוא שף ישראלי.

ביוגרפיה

איל לביא נולד בירושלים בשנת 1965. בגיל 4 עבר עם משפחתו לעיר הרצליה, שם גדל, למד והתחנך.

לפני שירותו הצבאי, לביא התנדב לשנת שירות בעיירת הפיתוח ירוחם במסגרת גרעין "רעים" של תנועת הצופים. במשך שנה זו הדריך ולימד ילדים, בני נוער ומבוגרים בעיירה במסגרות החינוך השונות. לביא שהיה בוגר חוגי סיור והדריך בחברה להגנת הטבע, ריכז בירוחם גם פעילות נוער במסגרת רשות שמורות הטבע. לאחר שיחרורו מהשירות הצבאי היה שותף בחברת הטיולים "סימור" שהתמחתה בטיולי מדבר אקסקלוסיביים. החברה נסגרה בשנת 1988 בגלל האינתיפאדה הראשונה .בשנת 1990 התקבל לביא ללימודי מנהל בתי מלון בבית הספר תדמור. התלמדותו הראשונה הייתה במסעדת "בלה ונציה" שפעלה בכפר שמריהו, שם רכש את סודות המטבח האיטלקי האותנטי, אחר-כך עבד במספר מסעדות (אלון בבית הירוק (שף צחי בוקששתר) ליאון'ס ביסטרו ג'אז ועוד.)ואף תפקד בחלקן כשף מוביל ומנהל בפועל. ב-1994 החליט להתמחות בתחום הדגים ופירות הים והתקבל למסעדת "ביקס" (שף אבנר לסקין), ששכנה במרינה בתל אביב ולאחר שנה עבר להמשיך את התמחותו במסעדת "שד הים הכחול" בנמל יפו, אצל השף דורון אסרף.

ב-1996 הקים לביא את מסעדת "בר פירות ים" בהרצליה פיתוח, המסעדה השנייה בארץ שהתמחתה בדגים ופירות ים (אחרי מול ים) והפכה בין לילה למוקד משיכה ומקדש לחובבי מאכלי ים.

לביא התלמד בחו"ל במסעדת "לה קאייה דו פאליי רויאל בבריסל, בלגיה, לה היו אז שני כוכבי מישלן. התלמד במסעדת "Sea Grill" בבריסל, לה היו אז שני כוכבי מישלן. התלמד בביסטרו המפורסם "בקנאל" של השף כריסטוף דופו, בעיירה טורט סור לופ בפרובאנס ( כיום המסעדה שוכנת בעיר ואנס הסמוכה ומעוטרת בכוכב משלן אחד).התלמד ביסטרו הפריזאי "שה ברנרד", ביסטרו קלאסי השוכן ברובע סנט ז'רמן שבפריס.

בשנת 2000 הקים את מסעדת "פסטיס" בשדרות רוטשילד בתל אביב, שם הרחיב את תפריט הים למטבח ים-תיכוני פרובנסאלי כשהוא שוזר בתפריט מנות צרפתיות קלאסיות לצד מנות מקוריות שלו. ב-2006 עזב את "פסטיס", במשך שנה עסק בייעוץ וב-2008 פתח את מסעדת "רוקח 73" מול פארק הירקון, היכן ששכנה מסעדת "ארנולד מלך החצילים" המפורסמת. לביא פתח יחד עם שותפו שתי מסעדות נוספות, רוקח - ים בנמל יפו. טאפאס בר ספרדי עם השפעות מקומיות מהמטבח הערבי, ורוקח שוק בנמל תל אביב. מסעדת שוק תוססת בסגנון איטלקי ים-תיכוני. ב-2015 איל יצא מהשותפות במסעדות והמשיך לכיוון חדש עם חברת "FOOD CONCEPT" שבבעלותו ושמתמחה במתן ייעוץ קולינרי וליווי חברות ועסקים בתחום המזון.

לביא הוא גם המייסד והמנהל של פרויקט "מבשלים הזדמנויות", פרויקט העצמה והכשרה של נוער בסיכון הלומד בתיכון קריירה בלב תל אביב. לביא יחד עם שפים מוכשרים וידועים נוספים, מלווים את הנערים הלומדים את מקצועות הטבחות והקונדיטוריה על מנת לרכוש ידע ומקצוע ולהשתלב באופן חיובי ועצמאי בחברה. השפים מהווים מודל לחיקוי, מקור השראה וידע.

לביא מלמד ומרצה בבתי ספר פרטיים לבישול, בבית הספר תדמור, בקורס ליזמות עסקית לענף המסעדנות של מכללת שנקר ובקורס יזמות למסעדות ובתי קפה של האוניברסיטה הפתוחה.

במהלך שנות פעילותו במסעדות יצר לביא מספר מנות שהפכו לסמל מטבחו והיו למנות דגל בקולינריה במקומית. המנה המפורסמת ביותר שלו היא הגרסה שלו לבויאבז, מנת ביסק הסרטנים שלו זכתה פעמים רבות בתואר המרק הטוב ביותר, הדניס אפוי ביוגורט, זעתר, סומק וצנוברים הפכה גם היא למנה מיתולוגית לצד מנות מקוריות אחרות ורבות.

האני מאמין של לביא:"אוכל נועד לשמח ולחבר בין אנשים". לביא מבשל ויוצר מתוך אהבה ותשוקה עמוקה. רואה במקצועו שליחות וציונות, ללא מירכאות, בבניית מטבח ישראלי חדש.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30781126איל לביא