משה בן-שחר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. משה אהרן בן-שחר (יוטשנקו) (24 בנובמבר[1] 1931ספטמבר 2014) היה עיתונאי ואיש ציבור; לוחם באצ"ל ועורך עיתון "הירדן" בשנים 1995–2010. יקיר קופ"ח כללית, ההסתדרות הכללית, העיר גבעתיים ותנועת הליכוד.

ביוגרפיה

משה בן -שחר נולד בשנת 1931 בעיר פתח-תקווה. אביו שמואל עלה ארצה כ"חלוץ" מפולין והיה פרדסן ובעל מפעל לתיבות עץ לפרי הדר.

בן-שחר כיהן כמזכיר בית"ר הצעירה בפתח-תקווה, ובהמשך הצטרף לשורות הארגון הצבאי הלאומי כנער בן 15. את דרכו בשורות הארגון המחתרתי החל בתליית כרוזי תעמולה כנגד המנדט הבריטי. במלחמת השחרור, היה אחד הקשרים הראשונים של האצ"ל, והשתתף בשורת קרבות בשחרור יהודיה (יהוד), וילהלמה (בני-עטרות), ראס אל-עין (ראש העין) וכשנפרצה דרך בורמה לירושלים, היה אחד מהעוברים הראשונים בה כאלחוטאי של מפקד מחוז האצ"ל בירושלים. מאוחר יותר לחם בגדודים 145 ו-32, ואחר-כך כאלחוטאי בגדוד 61 (מוריה) של חטיבת עציוני.

לאחר שהשתחרר מהשרות הצבאי, נסע לקרובי משפחתו בקנדה, השתלם שם בלימודים אקדמאים, ובשנת 1953 חזר ארצה. באותה שנה פתח בקריירה עיתונאית, וב-1960 התמנה לסופר העיתון "חרות" ליד מוסדות האו"ם בניו-יורק. בין היתר, משה היה עורך חדשות בעיתונים הכלכליים "מבט" ו"ישראל אקונומיסט", וייצג בארץ את העיתונים היהודיים "מונטריאול ג'אויש פוסט", כן היה חבר מערכות העיתונים "ארץ ישראל" ו"היום" ועיתון "הירדן". כעיתונאי עיתון "חירות" היה מסקרו הלאומי של מנחם בגין ואף היה העיתונאי הראשון מהמחנה הלאומי אשר ראש הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון, הסכים להתראיין אצלו.

במזכירות בית"ר בסניף ת"א, הכיר את רות מנהרדט – לוחמת ומפקדת בארגון הצבאי הלאומי הנודעת בשם המחתרתי רות רפאלי וראש קבוצת "אורית". רות, הייתה חברת האצ"ל בת"א והקימה בביתה את תחנת השידור "קול ציון הלוחמת" הבלתי לגאלית, ללא ידיעת משפחתה. רות, ביחד עם משה, היו למייסדי תנועת חרות וגלגוליה הפוליטיים. לימים הפכה רות למנכ"לית ארגון נשי חירות בישראל.

בשנות ה-60 שימש משה כמזכירו האישי של חה"כ אריה בן-אליעזר ובשלהי העשור היה ממייסדי סיעת "תכלת לבן" בהסתדרות הכללית וכיהן כמזכירה הכללי הראשון, צעד אשר קירב את המחנה הלאומי לשלטון בשנת 1977. כמו כן, כיהן כמזכ"ל גח"ל בהסתדרות לצידו של שמואל רכטמן.

בין תפקידיו הציבוריים: משה בן שחר היה ממייסדי "ברית חיילי האצ"ל", כיהן כחבר הוועד הפועל של ההסתדרות הכללית וכחבר הדירקטוריון של קופת חולים כללית ובמשך שנים היה חבר מועצת עיריית גבעתיים כנציג הליכוד, יו"ר וועדת הביקורת המרכזית של שירותי בריאות כללית ויו"ר דירקטוריון רשת הדיור המוגן "משען". בעקבות אהבתו למוזיקה קלאסית, משה נמנה עם מייסדיו של הקונסרבטוריון העירוני של גבעתיים ולימים הפך ליו"ר הדירקטוריון שלו.

בשנת 2012 הוציא לאור את ספרו בשני כרכים "פרקים אוטוביוגרפיים לאור דרכם של אבות הציונות הלאומית" אשר בהם מסקר את מהלך חייו העיתונאיים והציבוריים, סיפורים וראיונות כפי ששמע מפיהם של מנהיגים לאורך של יותר מיובל שנים של כתיבה בעיתונות הלאומית. ראיונות וסיפורים אלו קשורים לנושאים בחייהם המדיניים והפוליטיים של כמה ממנהיגי הציונות: בתנועת העבודה, מבן-גוריון, ברל כצנלסון ומשה שרת ועד משה דיין, שמעון פרס ופנחס לבון. מהמחנה הלאומי: מזאב ז'בוטינסקי, מנחם בגין ואריה בן אליעזר ועד אורי צבי גרינברג, אייזק רמבה ועוד עשרות רבות ממנהיגי וראשי המחתרות.

לרות ומשה נולדו שתי בנות.

משה בן-שחר נפטר בחודש ספטמבר בשנת 2014 והובא למנוחות לצד אשתו, רות בחלקת לוחמי האצ"ל בבית העלמין סגולה בפתח-תקווה.

לקריאה נוספת

  • בן-שחר משה, פרקים אוטוביוגרפיים לאור דרכם של אבות הציונות הלאומית (שני כרכים), הוצאת "הירדן", 2012
  • תדהר דוד, אנציקלופדיה לחלוצי היישוב ובוניו, כרך 18: עמ' 5345,

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0