מגדנאות
מגדנאות, או בשמה הלועזי קונדיטאות[1], היא ענף בתחום הקולינריה העוסק בדברי מאפה מתוקים ובמנות אחרונות. תחום המגדנאות מקיף נושאים רבים, ובהם הבצקים והקרמים, המוס, הפאי, המרנג, הפודינג, ניפוח הסוכר, העבודה בבצק סוכר, העבודה בשוקולד, הגלידה, הריבה ועוד.
קיימים מספר הבדלים חשובים המבדילים בין עבודתו של השף לזו של "השף הקונדיטור", בהם העובדה שישנם חומרי גלם אותם השף יכול להגיש כמות שהם, להבדיל מהקונדיטור.
מקורות המגדנאות
מקורה של "המגדנאות האירופית" הוא בצרפת, בעוד ש"המגדנאות המזרחית" מקורה בצפון אפריקה ואף באסיה. שני התחומים שונים בתכלית. גם בתוך אירופה קיימות אסכולות שונות של מגדנאות, ששתי העיקריות שבהן מקורן במזרח אירופה (בעיקר הונגריה), אוסטריה וגרמניה מחד ובצרפת מאידך. בארצות הברית התחום לא נחשב למפותח עד להגעתם של אנשי מקצוע אירופים שתרמו להעלאת הרמה.
מגדנאות ישראלית
בישראל התפתח מאד תחום המגדנאות עם עלייתם לארץ של יהודי מזרח ומרכז אירופה. קונדיטורים ישראלים פתחו כמה מנות על בסיס מוצרי פרווה כתחליף למנות על בסיס חלב כדי לפנות לשוק הישראלי המעדיף מזון כשר ולכן אינו צורך מנה חלבית בסיום ארוחה בשרית.
בצקים המשמשים את עולם הקונדיטוריה
- בצק פריך
- בצק רבוך
- בצק שמרים
- בצק כרוך
- בצק עלים
- בצק בחוש
- בצק פילו
- בצק פילאס
- בצק פרסבורגר
- בצק תופין
- בצק מתוח באוויר
- בצק בירה
בצקים מיוחדים
- בצק שקדים (מרציפן)
- בצק סוכר
- בצק שוקולד
- בצק פירות (מרמלדה)
סוגי קונדיטורים
מגדניות מרחבי העולם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מגדנאות |
- יעל גרטי, עסק מתוק - נשים בקונדיטוריות, באתר ynet, 28 באוגוסט 2005
- הכוכב הבא: השף-קונדיטור, וואלה!
הערות שוליים
- ^ "מִגְדְּנַאי – קונדיטור; מִגְדְּנָאוּת – קונדיטאות; מִגְדָּנִיָּה – קונדיטוריה" (מאתר האקדמיה ללשון העברית)