כיכר עיריית יפו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:דרך

פרמטרים [ רחובות מסתעפים, תאריך הקמה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

דימיטר פשב
בניין עיריית יפו מ-1935 עד 1948 משקיף על רחבת המיזרקה ושלט הזיכרון לזכר חסיד אומות העולם - דימיטר פשב
בניין עיריית יפו מ-1935 עד 1948 משקיף על רחבת המיזרקה ושלט הזיכרון לזכר חסיד אומות העולם - דימיטר פשב
מידע כללי
על שם דימיטר פשב
מיקום
מדינה ישראל
ערים ראשיות תל אביב יפו
רובע 7
אתרים בניין עיריית יפו, משכנות רות דניאל, מרכז תרבות ע"ש מנדל, מגדל דחף (בניין "מגדלות יפו" לשעבר), בית הכנסת המרכזי של יפו.
קואורדינטות 32°3′3.42″N 34°45′32.43″E / 32.0509500°N 34.7590083°E / 32.0509500; 34.7590083

כיכר עיריית יפו או בשמה הרשמי כיום: כיכר דימיטר פשב, על שם חסיד אומות העולם הבולגרי, היא כיכר מרכזית ביפו. הכיכר נמצאת במפגש הרחובות: שדרות ירושלים, דרך בן צבי, רחוב התקומה, רחוב עולי ציון, רחוב 3335. בחזית הכיכר נמצא בניין משכנות רות דניאל, וסביבו נמצאים "מרכז תרבות על שם מנדל", "מגדל דחף (בניין "מגדלות יפו" לשעבר)" ו-"בית הכנסת המרכזי של יפו".

היסטוריה

בראשית תקופת המנדט הבריטי הוחלט על תכנון מחודש של שדרות ירושלים ועל הקמתן של כיכרות בכל הצמתים של השדרה כדי לשוות לה מראה אירופאי במטרה למחוק את הזהות המזרחית של העיר ולהשליט בה את המראה המערבי.

בשנת 1934 הוכרזה תל אביב כעיר עצמאית לצד העיר יפו והוחלט על הקמתו של בניין עירייה מודרני בסגנון באוהאוס מערבי שיחליף את בית הסראייה (יפו) ולצידו כיכר עם מזרקה בסגנון מערבי. המגרש שנבחר היה על הצומת של שדרות ירושלים (שאז נקראה: שדרות המלך ג'ורג') - דרך בן צבי (שאז נקראה: דרך ירושלים) על הכביש הראשי שהוביל אז אל ירושלים. הכיכר כונתה על ידי התושבים המקומיים 'כיכר העירייה' או 'כיכר המינהלה'.

לאחר הקמת המדינה

לאחר הקמת המדינה יפו ותל אביב חוברו להן תחת רשות מוניציפלית אחת - עיריית תל אביב-יפו שהכינה תוכנית מתאר מקומית חדשה עבור שדרות ירושלים במסגרתה נהרסו הכיכרות במרכז השדרה. עד לשנות ה-60 עמדה המזרקה על אי-תנועה במרכז השדרה ולאחר מכן הוזזה לצדה המזרחי במטרה להרחיב את הכביש ומסביבה הוקמו חמישה עמודי תאורה. עד לשנת 1970 עמד בחזית הכיכר לונה פארק - יפו שעבר לאחר מכן אל מתחם גני התערוכה ובמקומו הוקמו גן ומקלט ציבורי.

במהלך שנות ה-90 הוקם בחזית הכיכר הפונה אל השדרה בניין משכנות רות דניאל ונהרס הגן הציבורי לטובת רחבה שבסופה נשארה עומדת המזרקה ההיסטורית. בשנת 2008 במהלך שיפוץ השדרה נהרסה המזרקה והוקמה מחדש ללא עמודי התאורה, וכן שופצה הרחבה. משום שבעבר הייתה בעיר קהילה גדולה של עולי בולגריה הוחלט לקרוא לכיכר, הסמוכה ל'גן יהודי בולגריה', על שם דימיטר פשב שהציל יהודים בבולגריה.[דרוש מקור]

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כיכר עיריית יפו בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0