יאן סמאטס
תבנית מנהיג ריקה
יאן כריסטיאן סמאטס (Jan Christiaan Smuts; 24 במאי 1870 - 11 בספטמבר 1950) היה איש צבא, מדינאי ואינטלקטואל דרום אפריקאי שכיהן בשתי קדנציות שונות כראש ממשלת דרום אפריקה. הוא גם כיהן במספר תפקידי מפתח בממשלת הרפובליקה הדרום אפריקאית טרם איחודה של דרום אפריקה. סמאטס, בורי במוצאו, נודע בעמדותיו הפרו-בריטיות המובהקות. בישראל הוא זכור בשל אהדתו לרעיון הציוני.
ביוגרפיה
סמאטס נולד למשפחה בורית אמידה בחווה במושבת הכף הבריטית בדרום אפריקה. אביו היה ממוצא הולנדי, ואמו ממוצא הוגנוטי. בנעוריו הצטיין בלימודיו והתעמק בקריאה אינטנסיבית, וכבר בגיל צעיר הצטייר כאינטלקטואל המנותק מסביבתו החברתית. בשנת 1886 החל בלימודיו באוניברסיטת סטלנבוש, שם החל לפתח תובנות ליברליות ולכתוב מאמרים בגנות העבדות וההפרדה הגזעית. הוא המשיך את לימודיו באוניברסיטת קיימברידג' שבאנגליה, שם סיים בהצטיינות יתרה לימודי משפטים.
עם שובו לדרום אפריקה עסק בעריכת דין ובעיתונאות בקייפטאון הבריטית. כעיתונאי ואנגלופיל, היה תומך נלהב בשלטון הבריטים, והחל מטפח את החלום של דרום אפריקה מאוחדת תחת האימפריה הבריטית, ברוח חזונו של ססיל רודז. בעקבות אכזבתו מדרכו המיליטנטית של ססיל רודז, עבר בשנת 1898 ליוהנסבורג שברפובליקה הדרום אפריקאית הבורית, ובהמשך לבירה פרטוריה, שם מונה על ידי הנשיא פול קרוגר לפרקליט המדינה.
כשפרצה המלחמה האנגלו-בורית ב-1899 הועמד בראש יחידת קומנדו בורית והצטיין בלוחמת גרילה. בשנת 1907 מונה לשר בממשלתו של לואי בותה, שהייתה כפופה לבריטים ששלטו בטרנסוואל בעקבות ניצחונם במלחמה. עם קבלת עצמאותה של דרום אפריקה והקמת "איחוד דרום אפריקה" ב-1910, המשיך סמאטס לכהן בממשלה תחת בותה עד פרוץ מלחמת העולם הראשונה, אז חזר לשירות צבאי. הוא היה בין מקימי צבא דרום אפריקה, ובשנת 1916 הוביל 55,000 חיילים מצבא דרום אפריקה במערכה במזרח אפריקה במלחמת העולם הראשונה, בה גורש הצבא הגרמני מאפריקה[1]. בסתיו 1917 הוזמן על ידי ראש ממשלת בריטניה דייוויד לויד ג'ורג' להיות חבר בקבינט המלחמה הבריטי[2], שם סייע בהקמת חיל האוויר המלכותי. אחרי המלחמה היה סמאטס פעיל בוועידת השלום בפריז ב-1919 ובקביעת שיטת המנדטים בהסכם ורסאי, על פיה קיבלה דרום אפריקה את המנדט על דרום-מערב אפריקה הגרמנית, לימים רפובליקת נמיביה.
סמאטס שב לפוליטיקה הדרום אפריקאית בשנת 1919, ועם מותו של בותה באותה שנה התמנה לראש ממשלת דרום אפריקה[3]. בשנת 1921 הוא יצא לאירלנד בניסיון להביא להסכם שלום בין המורדים לממשלת בריטניה[4][5]. הוא ניהל מדיניות ליברלית ופרו-בריטית, עד לתבוסתו בבחירות בשנת 1924 למפלגה הלאומית בעלת האידאולוגיה הלאומנית-ימנית. לאחר 9 שנים באופוזיציה ובאקדמיה, חזר לממשלה כסגן ראש הממשלה בממשלת הקואליציה תחת הרפובליקאי בארי הרצוג[6].
עם פרוץ מלחמת העולם השנייה דחה הפרלמנט את בקשתו של הרצוג להנהיג מדיניות נייטרלית, וקיבל את הצעתו של סמאטס לנתק את היחסים עם גרמניה. בעקבות זאת הרצוג התפטר וסמאטס קיבל את ראשות הממשלה[7] והוביל מדיניות פרו-בריטית שבאה לידי ביטוי בהתייצבות דרום אפריקה לצד בעלות הברית, צעד שלא זכה לפופולריות רבה בקרב עמיתיו האפריקאנרים האנטי-בריטים. סמאטס, שהיה ידידו הקרוב של וינסטון צ'רצ'יל מימי מלחמת העולם הראשונה, הוזמן שוב לכהן כחבר בקבינט המלחמה האימפריאלי הבריטי. באמצע 1940 שלח סמאטס את צבא דרום אפריקה לקניה למלחמה נגד כוחות הציר באפריקה.
ב-1941 קיבל דרגת פילדמרשל בצבא הבריטי. כוחות הצבא של דרום אפריקה הוצבו בחזית צפון אפריקה ודיוויזיה דרום אפריקאית הגנה על טוברוק בעת המצור על טוברוק[8]. לאחר נפילת טוברוק ביוני 1942, ונפילת חיילים רבים של דרום אפריקה בשבי גרמניה, קרא סמאטס לנקום את טוברוק[9] ועל קריאה זאת חזר פעמים נוספות[10] עד חזרת כוחות בעלות הברית לטוברוק. לאחר הניצחון על רומל באפריקה, הגיע סמאטס ללונדון ונתקבל בכבוד רב[11].
לקראת סוף שנת 1942 העביר סמאטס החלטה בפרלמנט בדרום אפריקה המתיר לחיילי ארצו להתנדב לשירות במלחמה מחוץ ליבשת אפריקה[12].
בבחירות לפרלמנט בשנת 1943 הגדילה המפלגה המאוחדת של סמאטס את כוחה[13]. בתום המלחמה מילא סמאטס שוב תפקיד בוועידת השלום בפריז. בכך היה למדינאי היחיד שחתם על הסכמי השלום של סיום שתי מלחמות העולם.
מדיניותו הפרו-בריטית של סמאטס והתייצבותו לצידה במלחמה גרמו לירידת הפופולריות שלו בקרב בני עמו האפריקאנרים, ובבחירות 1948 הוא נוצח ברוב קטן. בחירות אלה העלו לשלטון את המפלגה הלאומית בראשות דניאל פרנסואה מאלאן, שהנהיגה את משטר האפרטהייד הגזעני במשך ארבעת העשורים הבאים.
ממשלת בריטניה הכירה בתרומתו הרבה לטובת האימפריה הבריטית, והעניקה לו תעודות כבוד ואותות הצטיינות רבים. הוא מת ב-1950 בגיל 80 בחוותו שליד פרטוריה.
עמדותיו
בהיותו סטודנט, כתב מאמר בו טען שהתרבות היא תוצאה של השתחררות הדרגתית מכבלי המגבלות הביולוגיות. הוא הדגים זאת בהתפתחות של החוק האזרחי משלב החוק הפרימיטיבי אל הכרה מתרחבת בזכויות אדם, ומחוק שנגע רק למשפחה לחוק המקיף עמים ובהמשך את האנושות כולה[14].
בשנת 1926 הוציא סמאטס את ספרו, הוליזם ואבולוציה, בו טבע את המונח הוליזם, שהוגדר כ"נטייה בטבע ליצור שלם שהינו גדול מסכום חלקיו על ידי אבולוציה יצירתית". ההוליזם של סמאטס הייתה ריאקציה לפרגמנטציה של המדע וקריאה למדע שיוכל לתפוס את היצירה השלמה וכללה גם אלמנטים מיסטיים. סמאטס ראה באבולוציה דרך בה נוצרו יצורים יותר ויותר משוכללים והוליסטיים. רוב ההוליסטיים הגרמנים התעלמו מתרומתו של סמאטס לתחום[15].
סמאטס והציונות
סמאטס היה תומך נלהב בתנועה הציונית[16][17] ובהקמת מדינת ישראל. הוא אהד את הצהרת בלפור שקראה להקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל, והפך חבר קרוב של חיים ויצמן אותו הכיר בלונדון. הוא המליץ לציונים לנהוג במתינות ובסבלנות בהפיכה לרוב בארצם, כפי שביקש להנהיג בדרום אפריקה[18]. עם הקמת מדינת ישראל היה מראשוני מדינאי העולם להכיר בה[19], זמן קצר לפני שפינה את השלטון למפלגה הלאומית שהביסה אותו בבחירות.
הקיבוץ רמת יוחנן נקרא על שמו (העברי), ורחובות הנושאים את שמו קיימים בתל אביב, בירושלים ובבאר שבע.
קישורים חיצוניים
- י. נדבה, איש הפלדה האפורה, המשקיף, 14 בנובמבר 1941
- ד"ר א. פוירשטיין, הפילדמארשל סמאטס, הצופה, 27 במאי 1945
- נטיעת יער סמאטס, יומני כרמל 1952 (התחלה 2:06)
- סמאטס מדבר על שלום עולמי, בארכיון הסרטונים של Associated Press, 1931
הערות שוליים
- ^ איתמר בן אבי, סמוטס, דואר היום, 23 באפריל 1920
- ^ סמאטס - שוב במערכה, דבר, 6 באוגוסט 1940
- ^ מברקים אחרונים, דואר היום, 5 בספטמבר 1919
- ^ לפתרון השאלה האירלנדית, דואר היום, 11 ביולי 1921
- ^ השאלה האירלנדית, דואר היום, 26 ביולי 1921
- ^ סמוטס סגן ראש הממשלה הקואליציונית, דבר, 27 בפברואר 1933
ממשלה קואליציונית בדרום אפריקה, דבר, 27 בפברואר 1933 - ^ נותקו יחסי דרום אפריקה - גרמניה, דבר, 6 בספטמבר 1939
בעולם, דבר, 7 בספטמבר 1939 - ^ דרום אפריקאיים בטוברוק, דבר, 26 באפריל 1942
- ^ לנקום את טוברוק, המשקיף, 30 ביוני 1942
- ^ גנרל סמאטס: מאות אלפי חיילים נוספים יבואו לנקום נקמת טוברוק, דבר, 24 באוגוסט 1942
- ^ אחר ביקורו של סמאטס בלונדון, המשקיף, 26 באוקטובר 1942
- ^ סמוטס: מתוך ייאוש משמיד היטלר את היהודים, הצופה, 22 בדצמבר 1942
- ^ אחרי הבחירות באפריקה הדרומית, משמר, 17 באוגוסט 1943
- ^ Imperial Ecology: Environmental Order in the British Empire, 1895-1945, page 43
- ^ Nils Bubandt, Ton Otto, Experiments in Holism: Theory and Practice in Contemporary Anthropology, page 252
- ^ עזרת היהודים לבנות הברית תזכר להם, הצופה, 23 במאי 1941
- ^ על הנעשה והנשמע בחיינו, המזרחי, 30 ביוני 1921
- ^ מכתבים מדרום אפריקה, דואר היום, 7 בפברואר 1921
- ^ אפריקה הדרומית הכירה במדינת ישראל, דבר, 25 במאי 1948
ראשי ממשלת דרום אפריקה | |
---|---|
|
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] יאן סמאטס24701400
- מנהיגים שעל שמם כוכב לכת מינורי
- איחוד דרום אפריקה: אישים
- עמיתי החברה המלכותית
- אנשי צבא דרום אפריקאים במלחמת העולם הראשונה
- ראשי ממשלת דרום אפריקה
- שרי החוץ של דרום אפריקה
- ציונים לא יהודים
- מקבלי אות לגיון הכבוד
- אישים שעל שמם יישובים בישראל
- שרים ללא תיק
- דרום אפריקה במלחמת העולם הראשונה
- דרום אפריקאים במלחמת העולם השנייה
- אפריקאנרים
- חברים במסדר ההצטיינות
- מעוטרי צלב המלחמה
- חברים במסדר עמיתי הכבוד
- מרשלים בריטים
- ילידי 1870
- נפטרים ב-1950