טגוסיגלפה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טגוסיגלפה
Tegucigalpa
Comayagüela Central Bank Annex.jpg
מדינה הונדורסהונדורס הונדורס
מחוז פרנסיסקו מורסאן
תאריך ייסוד 1578
שטח 751.1 קמ"ר
גובה 990 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 1,126,534 (2010)
 ‑ במטרופולין 1,324,000 (2010)
 ‑ צפיפות 948.08 נפש לקמ"ר (2010)
אזור זמן UTC -6

טגוסיגלפהספרדית: Tegucigalpa; רשמית: טגוסיגלפה, עיריית הנפה המרכזית, בספרדית: Tegucigalpa, Municipio del Distrito Central; לעיתים מוזכרת בתור טגוס, בספרדית: Tegus) היא בירת הונדורס והעיר הגדולה ביותר במדינה. בנוסף, טגוסיגלפה היא בירת מחוז פרנסיסקו מורסאן.

בעיר מתגוררים כ-1,250,000 מיליון תושבים (הערכה מ-2006). העיר מחולקת לשניים על ידי נהר צ'ולוטקה (הידוע גם בשם ריו גראנדה), כאשר החלק המזרחי נקרא טגוסיגלפה והמערבי קומאיאגואלה (Comayagüela). שני חלקי העיר שייכים למועצה האזורית המרכזית, מקום מושבם של ממשלת הונדורס והארכיבישוף של טגוסיגלפה. העיר שוכנת בעמק טגוסיגלפה, בגובה של 990 מטרים מעל פני הים.

היסטוריה

העיר נוסדה ב-29 בספטמבר 1578 על ידי מתיישבים ספרדים תחת השם "ריאל דה מינס דה סן מיגל דה טגוסיגלפה" והייתה מרכז הכורים במכרות הכסף והזהב באזור.

ב-1762 מושל אזור הונדורס אלונסו פרנאנדס דה ארדיה שינה את שם העיר ל"ריאל וייה דה סן מיגל דה טגוסיגלפה אי ארדיה".

ב-1821 טגוסיגלפה קיבלה מעמד של עיר. באותו זמן הונדורס קיבלה עצמאות מספרד והייתה חלק מהפרובינציות המאוחדות של מרכז אמריקה. הקונגרס המקומי הכריז שטגוסיגלפה וקומאיאגואה הן שתי הערים החשובות בהונדורס ושהבירה תעבור ביניהן לסירוגין. המצב נמשך גם כשהונדורס הפכה להיות עצמאית לחלוטין ב-1838. לבסוף, ב-30 באוקטובר 1880 הכריז נשיא הונדורס מרקו אורליו סוטו שטגוסיגלפה תהיה בירתה הקבועה והיחידה של הונדורס.

העיר נשארה קטנה וכפרית באופן יחסי עד שנות השבעים של המאה העשרים. אז החלו גלי הגירה מהאזורים הכפריים במדינה. בשנות השמונים של המאה ה-20 החלו לבנות בה תשתיות רחבות של כבישים וצמתים, והעיר התפשטה הרבה מעבר לגבולות העתיקים והמקוריים והפכה למטרופולין גדול.

בשנת 1998 ניזוקה העיר על יד הוריקן מיטש. ההוריקן אשר נשאר מעל הונדורוס במשך חמישה ימים הרס חלקים נרחבים של קומאיאגואלה ואזורים המקורבים לנהר צ'ולוטקה. כמו כן ההוריקן גרם לגשמים עזים, אשר הציפו חלקים נרחבים בהונדורס ופגעו קשות בטגוסיגלפה.

מקור השם

מקור השם טגוסיגלפה אינו ידוע, וישנן סברות שונות למקורו.

הסברה המקובלת היא שהוא מגיע משפת הנאהואטל: "Tekut Xiuatl Pan" שפירושו "גבעות הכסף", אך ככל הנראה סברה זו שגויה, כיון שהסיומת טוגוגלפה (Togogalpa), מתייחסת ל"טוטוטי" (tototi), מילה שפירושה "ציפור" בנרהואטלית ובטונקונטינית.

יש סוברים שהשם נגזר מריקוד מקסיקני אינדיאני.

במקסיקו סבורים שהמילה "טגוסיגלפה" מגיעה מנרהואטלית, מהמילה "טקוסטליקאיפאן" (Tecuztlicallipan), שפירושה "מקום מגורי האצולה" או "מקום מעל ביתו של אדון אמאדו".

כלכלה

תחומי הכלכלה והתעשייה העיקריים הם מסחר, בניה, שירותים (service), טקסטיל וטבק. למעלה מ-56% מהתושבים עובדים במגזר הציבורי. אחוז האבטלה עומד על כ-8.1% מכוח העבודה.

השכלה

האוניברסיטה הלאומית של הונדורס נוסדה בעיר בשנת 1847.

תחבורה

בעיר נמצא נמל התעופה הבינלאומי טונקונטין.

דמוגרפיה

לפי מפקד האוכלוסין שנערך בשנת 2013 התגוררו בעיר כ-1.15 מיליון תושבים. 47.6% מתושבי העיר חיים בעוני. בשנת 2010 4.9% מהאוכלוסייה נותרו אנאלפביתים, בהשוואה לשיעור הלאומי של 15.2%.

90% מתושבי העיר הם מסטיסים. ישנם מיעוטים קטנים של מהגרים ערבים, היספנים וסינים.

בדומה לשאר המדינה, מרבית מהתושבים (95% באזורים מסוימים) הם קתולים.

פוליטיקה וממשל

עד שנת 1991 מרבית מהסמכויות המוניציפליות היו בידי הממשל הארצי, דבר שגרם לחוסר יעילות בחלוקת המשאבים. כתוצאה מכך, הוחלט לשנות את חלוקת הכוח והממשלה ביזרה את כוחה ונתנה אותו לעיריות המקומיות. כתוצאה מהיותה של טגוסיגלפה עיר הבירה, עדיין יש לממשלה כוח רב בעיר. ממשלת המדינה מאד לא יציבה, ולכן חלוקת המשאבים עדיין מתבצעת בחוסר יעילות, וישנם קשיים רבים להעביר את התקציבים הנדרשים לביטחון הפנים ולרפואה.

כל רשויות השלטון (בית המשפט העליון, הפרלמנט, מפקדות הצבא והמשטרה ומשרדי הממשלה) ממוקמים בעיר.

מועצת העיר מורכבת מראש העיר ועשרה חברי מועצה.

ספורט

בעיר נמצאות קבוצות הכדורגל של "אולימפיה" ו"מוטגואה", אשר משחקות בליגת העל ההונדורסית והדרבי ביניהן נחשב ל"קלאסיקו" המרכזי של הכדורגל ההונדורסי ומכונה "אל קלאסיקו קפיטלינו"ספרדית: El Clásico Capitalino, הקלאסיקו של עיר הבירה). שתי הקבוצות משתמשות באצטדיון הרב-תכליתי טיבורסיו קריאס אנדינו כמגרשן הביתי.

בעיר נמצא קולוסיאום מכללת המהנדסים, אשר משמש למשחקי כדורסל. בנוסף קיים מתחם הספורט הכפר האולימיפי, אשר משמש כמקום אימונים למקצועות אוליפיים כמו טניס ואיגרוף.

תצלום פנורמי של העיר (לצפייה הזיזו עם העכבר את סרגל הגלילה בתחתית התמונה)
Magnify-clip.png
תצלום פנורמי של העיר (לצפייה הזיזו עם העכבר את סרגל הגלילה בתחתית התמונה)

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טגוסיגלפה בוויקישיתוף


Latinamerican countries.PNG ערך זה הוא קצרמר בנושא אמריקה הלטינית ובנושא יישובים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.