דרבי (ספורט)
דרבי בספורט הוא משחק בין שתי קבוצות בעלות רקע דומה, בדרך כלל בהקשר גאוגרפי, כלומר מאותו אזור או מאותה העיר. מקור הביטוי הוא במרוץ הסוסים על שם הרוזן מדרבי שנוסד ב-1780 באפסום שבאנגליה. עם הזמן הפכה המילה דרבי באנגלית לשם נרדף לכל תחרות ספורט. בנוסף, ישנו משחק כדורגל המוני המתקיים באופן מסורתי בעיירה אשבורן שבמחוז דרבי באנגליה בין שני חלקי העיירה. 'דרבי מקומי' הוא תחרות בין יריבים מקומיים. בהמשך הושמטה המילה 'מקומי' ונשארה רק המילה דרבי, במשמעותה הנוכחית.
המשחק בין שתי הקבוצות הגדולות של העיר נקרא לעיתים המשחק בשם "הדרבי הגדול", וזאת בניגוד למשחקי דרבי קטנים בין שתי קבוצות מאותו אזור שאין ביניהן יריבות משמעותית. משחקי דרבי מתאפיינים לעיתים קרובות ביריבות עזה ועוצמת רגשות, בקרב השחקנים והקהל, שעולה על זו שבמשחקים רגילים. פעמים רבות מתקשר הדרבי למאבקים פוליטיים, לאומיים או דתיים, לדוגמה:
- לדרבי של ירושלים, בין בית"ר ירושלים להפועל ירושלים יש משמעות פוליטית: בעוד שבית"ר היא קבוצה המזוהה עם הימין הפוליטי, מדגישה את הלאום היהודי שבה, הפועל היא קבוצה המזוהה עם הצד השמאלי של המפה הפוליטית ותומכת בשוויון בין עמים ובין מעמדות. גם בדרבי זה יש משמעות לצבעי הקבוצות: צבעיה של בית"ר הם צהוב ושחור, צהוב היה צבע שבמשך תקופות ארוכות בהיסטוריה היה מזוהה עם העם היהודי והיהדות בעיקר בתקופות הקשות (ראו: הטלאי הצהוב). וצבעיה של הפועל הם אדום ושחור, אדום הוא צבע הפועלים והסוציאליזם.
לעיתים מכנים בכינוי דרבי גם משחקים בין שתי קבוצות שאין להן קרבה גאוגרפית, אך יש להן רקע משותף וקיימת ביניהן יריבות מושבעת רבת-שנים, מסיבה כלשהי (לדוגמה בארץ משחק בין שתי קבוצות מן המגזר הערבי נקרא גם כן דרבי).
בעברית ישנה קלישאה שלפיה "לדרבי חוקים משלו". הכוונה אינה לחוקי המשחק, אלא לכך שליחסי הכוחות בין הקבוצות אין משמעות רבה במשחקי דרבי.
ראו גם
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: דרבי |