חייהם הסודיים של הצמחים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חייהם הסודיים של הצמחים
The Private Life of Plants
סוגה סדרות טבע
מספר עונות 1
מספר פרקים 6
הפקה
מפיק דייוויד אטנבורו
אורך פרק 50 דקות
שידור
תקופת שידור מקורית 11 בינואר 199515 בפברואר 1995
רפלסיה, הפרח הגדול בעולם.
הסגווארו המצליח לשרוד במדבר סונורה היבש.

חייהם הסודיים של הצמחיםאנגלית: The Private Life of Plants) היא סדרת-טבע תיעודית שהופקה על ידי ה-BBC שקוריינה בידי המגיש הבריטי דייוויד אטנבורו. הסדרה עוסקת בחיי הצמחים לאורך העולם והאתגרים עימם הם מתמודדים ובחלק מהפרקים גם בפטריות. לצורך צילום הצמחים השתמשו בשיטות של הנפשה ממוחשבת ושל סטופ מושן ובחלק מהמקרים גם במערכת בקרת תנועה בצילום.

סדרה זו הופקה לצד סדרות על חיי בעלי חיים שונים (כמו חיי הציפורים, חיי היונקים והחיים במקפיא), במהלך ינואר עד פברואר 1995 והיא כוללת 6 פרקים באורך 50 דקות. היא זכתה ב-1995 בפרס פיבודי.

פרקי הסדרה

  1. מטיילים: הפארק הראשון מתאר את יכולתם של כמה צמחים להניע את עצמם. נראים צמחי פטל המעגנים את עצמם לגדר ונתפסים בחוזקה עליה, נר-הלילה המפיץ את זרעיו בעזרת הרוחות של חולות קליפורניה, נבגי פטריות העפים ברוח בצורה דומה, הצמח שינן המפזר זרעים בעלי "מצנח" וכך גם מתנהלים חלק מזרעי העצים כמו Alsomitra macrocarpa מבורניאו והצפצפה, עצי אדר בעלי זרעים עם "כנפי מסוק", ירוקת חמור מצויה, הצמח Entada gigas שזרעיו צפים על המים וזרעים המשתמשים בבעלי חיים כדי לנוע.
  2. גדלים: הפרק מציג איך הצמחים מנצלים את אור השמש לגדילתם. נבטי Monstera מטפסים ביער הגשם הלאה לעבר השמש ואז מייצרים עלים הקולטים את האור ומייצרים פוטוסינתזה, הבגוניה מסתדרת ללא אור רב בעזרת שורשיה הקולטים חומרים מהקרקע, עצים כמו הדולב היכולים לדלות כמות מים גדולה מהקרקע במהירות גבוהה, עלים בעלי פיונית המתגוננות מגשמים והגנת צמחים מחיות אוכלות צמחים באמצעים כמו קוצים, רעלים ואף הסוואה והצמח Mimosa יכול לקפל את פרחיו ברגע שנוגעים בו. עם זאת חלק מהצמחים טורפים בעלי חיים כמו הדיונאה, הנבלית (Sarracenia) ובבורניאו כדנית מהמין Nepenthes rajah בעלת מלכודת צוף שיכולה לטרוף מכרסמים קטנים.
  3. פורחים: הפרחים נוצרו כדי לתרום להאבקה בין האבקה לעלי ומושכים חיות יונקי צוף לעברם בצורת צוף מתוק. מספר עופות כמו צופיות וקוליבריים עוזרים לצמח ומעט מיני יונקים וזוחלים אך בעיקר מיני חרקים כמו הגנציאנה ודבורת העץ, סחלביים המפתים חרקים באמצעי הטעיה והלוף ממין Helicodiceros muscivorus המושך זבובים בעזרת ריח בשר נרקב, כולא אותם בתוכו ובבוקר משחרר אותם מלאי אבקה. לבסוף נראה הפרח הגדול ביותר - לוף ענק.
  4. המאבק החברתי: הפרק מציג את התחרויות בין צמחים. סערה מ-1987 גרמה לפגיעה בעצים רבים שנפלו אך היוותה הזדמנות לזרעים רבים לשגשג ולגדול לעבר האור. האלון מפיץ עלים רחבים שסוגרים את האור ביער, כך שפרחים נמוכים חייבים לפרוח באביב לפני הבשלת העלים, ביערות הגשם הצמחים אגרסיביים יותר ומשתמשים בקנוקנות אחיזה, שורשים חונקים וחלק בגזעים רחבים כמו של הראטאן, כשאחרים נאחזים בקליפה כמו טחבי עלים ופטריות שונות ואקליפטוס ממין Eucalyptus regnans המצליח בסביבתו עד שהוא צריך למות בשריפת יערות כדי שזרעיו יצליחו לשרוד.
  5. חיים ביחד: הפרק מציג יחסי סימביוזה בין צמחים לחיות שונות. בשונית המחסום הגדולה האלמוגים חיים בשיתוף עם אצות החיות בעורם ומפיקות להם חומרי תזונה, עצי שיטה המוגנים בידי נמלים מטורפי צמחים, פטריות הניזונות מהצומח אך גם יכולות להיות במיקוריזה ופטריות אחרות ניזונות מקליפת עצים, מה שמפרה את העץ, חיי החזזיות הצומחות לאט, צמחים טפילים כמו הדבקון הסופג לחות מצמח אחר ומופץ בידי ציפורים, הכשות הנטפלת לעלי סרפדים ומוצצת את לשדם והגדול שבצמחים הטפילים - הרפלסיה הענקית והמצחינה שפרחה יכול להגיע לרוחב של מטר.
  6. שורדים: הפרק האחרון מציג צמחים החיים בתנאים קשים ביותר. באלסמיר הקפוא מספר חזזיות ואצות נדבקים היטב לסלעים כדי לשרוד ופורחים באביב, צמחים בהרי טסמניה גדלים בעזרת כריות פוטואלקטריות ובהר קניה צמחי Lobelia בעלי "פרווה" צפופה, הסגווארו במדבר סונורה יכול לקיים עמו בזכות אגירת מים במבנהו העצום, בהר רוריימה המצב הפוך וגשם בלתי פוסק הורס את הקרקע בה נאחזים הצמחים והם נאלצים להסתגל עם שורשים מעוגנים היטב, וצמחי אגמים השקועים במים כמו הנאדיר, הנופריים הצפים והברומליים. עם זאת יש סכנת אחת קשה ביותר לצמחים כיום - פגיעה אנושית באמצעות כריתת יערות, זיהומים, הרעלות ושריפות היכולות לגרום לנזק גדול בהרבה.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29473761חייהם הסודיים של הצמחים