זבולון קוורטין
זבולון קוורטין (25 במרץ 1874, אוקראינה - 1952) היה חזן יהודי נודע. נמנה עם החזנים הגדולים שפעלו במאה ה-20, ונחשב אחד משלושת הגדולים של התקופה (רוזנבלט-הרשמן-קוורטין). קוורטין ככל הנראה היה מהחזנים היקרים ביותר בכל הזמנים והתעשר מהופעותיו ומהקלטות רבות בהן השתתף. התפרסם במיוחד בקטע החזנות "טִהֵר רבי ישמעאל", שמבוצע עד ימינו על ידי חזנים רבים.
קורות חיים
זבולון (הכהן) קוורטין נולד בחונורוד, (נובוארכנגלסק), אוקראינה, למשפחה חסידית שעסקה במסחר בטקסטיל. בילדותו עבד בעסקי המשפחה, והיה גם שוליה של כורך ספרים ומנעולן. גיסו, שהתרשם מקולו, דחק בו לפתח את כשרונו, אך קוורטין התעניין יותר באופרות ומוזיקה קלאסית. מאוחר יותר אביו הביאו לפני החזן ירוחם בלינדמן (הידוע גם כ"ירוחם הקטן") שיחווה את דעתו על כישוריו. בספרו האוטוביוגרפי סיפר קוורטין כי האב לא התלהב מהרעיון, והעדיף שהילד יעבוד עם המשפחה.
ב-1894 קוורטין התחתן, ובשבת לאחר החתונה התאכסן אצל משפחת חותנו באליזבטגראד (היום: Kirovohrad). כשנקרא על ידי הגבאי לקרוא את ההפטרה, הרשים את הקהל, והתבקש להוביל את תפילת מוסף שאחריה, וזו הייתה כנראה תחילת הקריירה שלו. לאחר מכן נסע ללמוד חזנות בווינה, וביוני 1896 הופיע בקונצרט הפומבי הראשון שלו. בשנים הבאות המשיך להופיע בבתי כנסת ובאולמות קונצרטים ברחבי אירופה וכיהן כחזן באוקראינה ובבודפשט.
ב-1903 מונה לשמש כחזן ראשי בבית הכנסת של הקהילה היהודית בווינה, בשכר גבוה במיוחד. ב-1914 הוזמן לסיבוב הופעות בארצות הברית בשכר שיא של 30,000 דולר, אך עקב מלחמת העולם הראשונה נדחתה הנסיעה והוא נשאר בבודפשט. ב-1920 מימש את ההזמנה והגיע לארצות הברית. הופעתו הראשונה הייתה במטרופוליטן אופרה בניו יורק. ההופעה לא היתה מוצלחת במיוחד, אך בהופעה הבאה באולם ה"היפודרום" התעלה על עצמו ומשם יצא לסיבוב ברחבי יבשת אמריקה. בתום הסיבוב החליט להשתקע בארצות הברית, והתמנה לחזן בבית הכנסת "טמפל עמנואל" שבברוקלין, בשכר שיא של אותם ימים – 12 אלף דולר.
ב-1926 ביקר בארץ ישראל[1], ובביקורו השני ב-1929 החליט להישאר בארץ ישראל ורכש בית על הכרמל. ביאנואר 1931 חזר בפעם השלישית[דרושה הבהרה], וביחד עם שותפו, יהודי אמריקאי מר. כס בנה את שכונת אחווה בתל אביב[2], וגם השקיע כספים ברכישת קרקעות ונטע פרדס תפוזים על יד גדרה, אך הערבים השמידו זאת וב-1937 שב לארצות הברית והתמנה לחזן בניוארק, ניו ג'רזי. קוורטין נפטר ב-3 באוקטובר 1952, והובא לקבורה בישראל.
יצירתו
טִהַר רַבִּי יִשְׁמָעֵאל אֶת עַצְמוֹ - |
קינת "אלה אזכרה" |
קוורטין בלט בקול הטנור[3] והמנעד הרחב של קולו, שבא לידי ביטוי, בין השאר, בקטע החזנות המפורסם ביותר שלו: "טיהר רבי ישמעאל עצמו", העוסק ברבי ישמעאל - אחד מעשרת הרוגי מלכות - בעת שעמדו להוציא אותו ואת חבריו התנאים להורג. הקטע הולחן לתפילת יום הכיפורים בה אומרים את הקטע. קטע זה נחשב אחד מקטעי השיא בחזנות האשכנזית-אירופית, ונושא גוון מלנכולי.
קוורטין פרסם 3 ספרים על חזנות, וכן ספר אוטוביוגרפי ביידיש - "מיין לעבן" (חיי)[4].
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: זבולון קוורטין |
הערות שוליים
- ^ לבואו של אביר חזני ישראל, דואר היום, 7 במרץ 1926
נשף פרידה לחזן מר קורטין, דואר היום, 23 באפריל 1926 - ^ https://sites.google.com/a/tlv100.net/tlv100/tarbut/achva
- ^ https://books.google.com/books?id=y-w6AQAAMAAJ&pg=RA19-PA36&lpg=RA19-PA36&dq=kwartin+tenor&source=bl&ots=oEiQ6NAtec&sig=ePK-7YbQGwihxIh9WF1-b31vYGg&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiU9Ov_vtvZAhXL5YMKHSmpD_cQ6AEIPDAD#v=onepage&q=kwartin%20tenor&f=false
- ^ זבולון קוורטין, מיין לעבן, באתר ארכיון האינטרנט
24963758זבולון קוורטין