הפיגוע בבית שאן (1974)
מבצע | החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין |
---|
פיגוע בית שאן הוא פיגוע של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין בראשות נאיף חוואתמה שהתרחש ב- ה' כסלו ה'תשל"ה (19 בנובמבר 1974) בבית שאן. בפיגוע נרצחו ארבעה מתושבי בית שאן ונהרגו שלושת המחבלים. הפיגוע התפרסם גם בגלל התגובה הסוערת של תושבי בית שאן, שהתעללו בגופות המחבלים.
הפיגוע היה חלק מגל הפיגועים הקשה של שנות ה-70 של המאה ה-20 שיצא מהפתחלנד בלבנון וכלל גם את הפיגועים באוטובוס ילדי אביבים, במעלות, במלון סבוי, בכביש החוף, ובנהריה.
מהלך האירועים
חדירת המחבלים
שלושה מחבלים פלסטינים, חברי ארגון החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין שבראשות נאיף חוואתמה,[1] שחדרו מירדן מחופשים כפועלים נכנסו לפנות בוקר לבניין בן 4 קומות בשכונת טירת צבי בבית שאן. הם היו מצוידים ברובי קלשניקוב, רימוני יד, מטעני חבלה, גרזנים, רמקול וכרוזים לניהול משא ומתן. הם ירו בדלתות הדירות ופגעו במזל אדרי, שמתה מאוחר יותר מפצעיה, בחדר המדרגות. אז פרצו לתוך הדירה של בני משפחת ביבס בקומה השלישית. אחרי שרצחו את אם המשפחה, זהרה ביבס ביריות, הם זרקו רימונים מן החלונות, ודרשו את שחרור מחבלים, ביניהם הארכיהגמון הילריון קפוצ'י, מן הכלא הישראלי. שלושת ילדי משפחת ביבס קפצו בהוראת הוריהם מחלון הקומה השלישית, ויצאו בפציעות בלבד, בדירה המקבילה גרו משפחת מלול, כאשר אב המשפחה הוריד את בנו התינוק באמצעות סל למטה ולאחר מכן קפצו האב והאם מהחלון ובכך ניצלו בפיגוע נפצעו גם כ-17 ישראלים נוספים, רבים מהם ילדים שקפצו מן הבניין[2] וחלקם מפגיעות רסיסים של הרימונים שנזרקו לחצר. תושב השכונה ג'אן פייר אלימי נהרג מיריות המחבלים בחצר הבניין כשעזר בפינוי הפצועים. הנמלטים מן הבניין ברטו אסרף הזעיק כוח של משמר הגבול שכיתר את הבניין. ונעשה ניסיון למשא ומתן.
פעולת ההשתלטות
בתום שלוש שעות, כוח מסיירת מטכ"ל, שבו היו בין השאר מוקי בצר[3], שי אביטל, נחמיה תמרי וגיורא זוסמן, פרץ לדירה, שדלתה הייתה חסומה בשולחן, והרג את שלושת המחבלים. בחילופי האש נהרג גם אבי המשפחה יהודה ביבס.
תגובת האזרחים
לאחר שנהרגו המחבלים ותמה הפעולה, נכנסו מספר תושבים נזעמים לדירה, מבלי שהמשטרה וצה"ל הצליחו לעצור בהם, והשליכו מן החלון את גופות המחבלים. ההמון הרב שפך עליהן בנזין והצית אותן. גופת אחד הקורבנות הוצתה בטעות גם כן.[4] ההתעללות בגופות המחבלים גונתה על ידי שר הביטחון, שמעון פרס והרב הראשי לישראל, שלמה גורן, שהשתתפו בהלווית הקורבנות.
על שם הרוגי הפיגוע נקרא רחוב ראשי בבית שאן "שדרות הארבעה" ובית הכנסת "היכל הארבעה" בעיר.
קישורים חיצוניים
- יונה שמשי, ארבעה נהרגו בהתקפה בבית שאן; צה"ל חיסל בהסתערות 3 המחבלים, דבר, 20 בנובמבר 1974
- פרוטוקול ישיבת הכנסת ודברי שר הביטחון שמעון פרס בעקבות הפיגוע
- כתבה של ה-Associated Press בעיתון Gadsden Times (באנגלית)
- כתבה של הטלוויזיה הצרפתית מינואר 1975, צילומים מן הפיגוע מן הדקה ה-16 ואילך. (בצרפתית)
- ISRAEL: A Nation Sorely Besieged כתבה בטיים מגזין (באנגלית)
- אריק וייס, 40 שנה אחרי הפיגוע בבית שאן: הניצולים פוגשים את המחלצים, באתר של "רשת 13", 29 בנובמבר 2014 (במקור, מאתר "nana10")
הערות שוליים
- ^ תמר גולן, חואתמה: בחרנו לבית שאן כדי להפגין יכולתנו לסכל כל האמצעים שנקטה ירדן למען ישראל, מעריב, 20 בנובמבר 1974
- ^ מוקי בצר, "לוחם חשאי", הוצאת כתר, 2015, עמודים 266-270.
- ^ משה זונדר, "סיירת מטכ"ל", כתר ספרים, 2000, תקופת גיורא זורע, עמוד 88.
- ^ דליה מזורי, ההמון ההיסטרי בבית שאן צעק: "עוד גופות" ושרף גם גופת תושב, מעריב, 20 בנובמבר 1974, המשך
הפיגוע בבית שאן (1974)34082094Q4300209