המלחמה המדומה
המלחמה המדומה הייתה תקופה בראשית מלחמת העולם השנייה, מיד לאחר כיבושה של פולין, שאופיינה בחוסר פעילות צבאית. אף על פי שהמדינות הגדולות והחזקות באירופה היו באותה עת במצב מלחמה זו כנגד זו, הלחימה הייתה מועטה.
בעוד רובו של הצבא הגרמני נלחם בפולין, נשארו כוחות גרמניים קטנים לאייש את קווי ההגנה לאורך הגבול עם צרפת (קו זיגפריד). בצדו השני של הגבול, בקו מאז'ינו, עמדו חיילים בריטים וצרפתים, אולם היו רק מספר תקריות מקומיות. בינתיים עסק חיל האוויר הבריטי בהצנחת כרזות תעמולה על גרמניה, והחיילים הקנדים הראשונים החלו להגיע לבריטניה. ארצות הברית, שעדיין הייתה מבחינה טכנית נייטרלית במלחמה, סייעה לארצות הדמוקרטיות באירופה (צרפת ובריטניה) על ידי מתן הנחה ברכישת ציוד צבאי, או אף הענקתו ללא תמורה.
תקופת הרגיעה נוצרה עקב הצורך של הבריטים והצרפתים להתכונן למלחמה, והצורך הגרמני להעביר מפולין את כוחותיהם ולארגנם מחדש לאחר המערכה בפולין.
שמות המלחמה
המלחמה המדומה, שבפי וינסטון צ'רצ'יל כונתה "מלחמת הדמדומים", זכתה לשמות רבים בשפות האירופאיות השונות. בגרמנית: Sitzkrieg – "זִיצְקְרִיג" ("מלחמת ישיבה", משחק מילים עם המילה "בליצקריג"), בצרפתית: drôle de guerre – "דְרוֹל דֶה גֵר" ("המלחמה המצחיקה" או "המלחמה המוזרה"), בפולנית: dziwna wojna – "גִ'יוְונַה ווֹיְנַה" ("המלחמה המוזרה"), באנגלית: Bore War - "בּוֹר ווֹר" ("המלחמה המשעממת", משחק מילים עם "Boer War", "מלחמת הבורים").
תאריכים
קיימות הגדרות שונות באשר לתאריכים המדויקים בהם התחילה המלחמה המדומה. בצרפת התקופה בין הכרזת המלחמה הרשמית על גרמניה ב-3 בספטמבר 1939 ועד לפלישה הגרמנית לארצות השפלה ולצרפת נקראת drôle de guerre ("המלחמה המוזרה"). מונח זה נטבע על ידי העיתונאי הצרפתי רולאן דורז'לה (Roland Dorgelès), שדיווח על חוסר הפעילות הצבאית בגבול צרפת עם גרמניה. בפולין, שחשה נבגדת כתוצאה מהבגידה של בעלות בריתה המערביות, משמש המונח dziwna wojna ("המלחמה המוזרה") לתיאור תקופת הזמן לאחר שכל המבצעים הצבאיים בחזית המערבית הופסקו ב-12 בספטמבר 1939. בבריטניה תקופת המלחמה המדומה מתחילה רק מ-6 באוקטובר, מאחר שבאותו יום חדלה כל ההתנגדות הפולנית המאורגנת, וכך נסתם הגולל על מאמצי ההתנגדות של פולין.
לרוב ישנה תמימות דעים שהמלחמה המדומה נמשכה עד 10 במאי 1940, היום שבו פלשה גרמניה לארצות השפלה – הולנד בלגיה ולוקסמבורג.
המתקפה על פינלנד
- ערך מורחב – מלחמת החורף
במהלך המלחמה הופנה עיקר תשומת הלב הציבורית כלפי מלחמת החורף, שהחלה לאחר שברית המועצות תקפה את פינלנד ב-30 בנובמבר 1939. דעת הקהל, במיוחד בצרפת ובבריטניה, נטתה לצד פינלנד הדמוקרטית, ודרשה מממשלות אלה פעולות תקיפות על מנת לסייע ל"פינים האמיצים" הנלחמים מול תוקפן גדול מהם בהרבה – ברית המועצות, במיוחד לאחר שהתברר שההגנות הפיניות (קו מנרהיים) הוכחו כהרבה יותר יעילות מאשר ההגנות הפולניות במהלך המערכה בפולין. כתוצאה מכך הוצאה ברית המועצות מחבר הלאומים, והועלתה הצעה לשלוח סיוע לצפון סקנדינביה. ב-20 במרץ 1940, ראש ממשלת צרפת אדואר דאלאדיה "התפטר" עקב כישלונו להושיט סיוע לפינלנד.
המתקפה על דנמרק ונורווגיה
- ערך מורחב – המערכה בנורווגיה
הדיון הפתוח בנוגע למשלחת עזרה של בעלות הברית לצפון סקנדינביה, ללא התחשבות בנייטרליות של המדינות, כמו גם "תקרית אלטמרק" ב-16 בפברואר, כאשר הצי המלכותי הפגין חוסר כבוד חמור לנייטרליות של נורווגיה, גרמו לצי הגרמני לאבטח את חופי נורווגיה, וסיפקו טיעונים כבדים למצדדים בגישה זו. הכיבוש הגרמני של דנמרק ונורווגיה החל ב-9 באפריל. הצי המלכותי היה בקרבת מקום, וב-10 באפריל, בקרב הראשון של נרוויק, טבעו שתי משחתות בריטיות וחמש משחתות גרמניות. ב-15-16 באפריל הונחתו חיילים של בעלות הברית על אדמת נורווגיה, אך לאחר שבועיים רוב שטחה של נורווגיה היה בידיים גרמניות, וחיילי בעלות הברית התפנו מדרום נורווגיה.
הוויכוח על נורווגיה
התמוטטות הכוחות הבריטיים בנורווגיה, שהייתה למעשה תוצאה של הכישלון הבריטי לסייע לנורווגיה גרמה לוויכוח נוקב בבית הנבחרים הבריטי, הידוע בשם הוויכוח הנורווגי, שבמהלכו ראש ממשלת בריטניה נוויל צ'מברלין היה תחת מתקפה מתמדת. מספר זעום של הצבעות אמון בממשלתו זכו לרוב של 281 מול 200, אך רבים מתומכיו של צ'מברלין הצביעו נגדו או נמנעו. צ'מברלין המושפל לא הצליח להמשיך לשלוט בממשלה או להרכיב ממשלת אחדות. ב-10 במאי התפטר צ'מברלין מתפקידו כראש הממשלה, אך הוא הצליח לשמור על מעמדו כראש המפלגה השמרנית. מלך הממלכה המאוחדת ג'ורג' השישי מינה לתפקיד את וינסטון צ'רצ'יל שהתנגד בעקביות למדיניות הפיוס של צ'מברלין. צ'רצ'יל הקים קואליציה חדשה שהורכבה מהמפלגה השמרנית, המפלגה הליברלית ומפלגת הלייבור, כמו גם מספר שרים בעלי רקע שאינו פוליטי. בחירתו של צ'רצ'יל, כאשר מאוחר יותר באותו יום פלשה גרמניה לבלגיה, להולנד וללוקסמבורג, סימנה את נחישותה של בריטניה להמשיך במלחמה בכל תעצומות נפשה, וממש באותו יום בו המלחמה המדומה תמה והחל הקרב על צרפת.
בעלות הברית בזמן המלחמה המדומה
רוב הפעולות הצבאיות במהלך המלחמה מדומה התרחשו בים. אירועים ראויים לציון הם:
- אוקטובר 1939 – ספינת הקרב הבריטית רויאל אואק (HMS Royal Oak) הוטבעה בידי צוללת גרמנית (Unterseeboot 47).
- דצמבר 1939 – קרב נהר לה פלטה: ספינת הקרב הגרמנית אדמירל גְרַף שְׁפֶּה הותקפה על ידי מספר סיירות בריטיות. הספינה נלכדה בנמל של מונטווידאו שם הטביע אותה צוותה.
- 10 באפריל 1940 – שתי ספינות בריטית הניחו מוקשים ימיים ליד הפיורדים של נורווגיה במטרה לחסום את מעבר המחצבים (בעיקר עפרת הברזל) משוודיה לרייך השלישי.
חיל האוויר של בעלות הברית הפציץ מספר פעמים מפעלים גרמניים ובסיסים ימיים.
קישורים חיצוניים
- המלחמה המדומה, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
36365634המלחמה המדומה