החי בקנדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אייל קנדי זכר ביער באלברטה.
עגור קנדי בקנדה.

הפאונה של קנדה כוללת מגוון מינים של בעלי חיים ממוצא נארקטי, שלרוב מותאם לחיים באקלים הממוזג, לסביבות טונדרה או אף לאקלים קוטבי ובימים הפאונה הן של האוקיינוס האטלנטי, של האוקיינוס השקט ושל האוקיינוס הארקטי. עם זאת למרות גודלה (המדינה השנייה בעולם אחרי רוסיה), הפאונה בה כוללת מעט יחסית מינים ביחס למדינות אחרות. רוב בעלי החיים שייכים גם לפאונה של ארצות הברית, למעט האזורים הדרומיים.

בקנדה ישנם 200 מיני יונקים טבעיים, מעל 460 מיני עופות, 43 מיני זוחלים, 43 דו-חיים ו-1,200 מיני דגים. לפי הסקר הביולוגי של קנדה ישנם גם 55,000 מיני חרקים ו-11,000 מיני עכבישנים.

כ-500 מינים נמצאים בסכנת הכחדה ורשומים כמאוימים ב"חוק המינים הפגיעים" של ממשלת קנדה (Species at Risk Act)[1]. בנוסף ישנם עוד 30 מינים שנכחדו מאז הגעת המתיישבים האירופאים לקנדה[2]. עם זאת רוב החיות בקנדה (למלה מ-65% מהמינים) נחשבים לבטוחים ואינם בסכנה, חלקם לאחר הצלחה של תוכניות שיקום[3].

בנוסף לפאונה הטבעית הובאו מספר מינים פולשים, לרוב ממוצא אירו-אסייתי בידי האדם.

הפאונה

יונקים

בקנדה ישנם 200 יונקים בני שש סדרות (טורפים לרבות טורפים ימיים, מכפילי פרסה, לווייתנאים, מכרסמים, ארנבאים, אוכלי חרקים ועטלפים) נוסף על המין אופוסום וירג'יניה שהוא יונק הכיס היחיד בקנדה (סביב הגבול עם ארצות הברית).

יונקים גדולים מקנדה נפוצים סביב היערות והערבות הטבעיות וכוללים את האייל הקנדי ועדרי ביזונים (למשל ביזון היערות הכבד), אייל הקורא, מספר יעלים, זאבים, דובים חומים, שונרים ופומות. טורפים נפוצים כוללים את הקויוט, שועלים, גירית אמריקאית, לוטרות וסביב החופים ישנם אריות ים וכלבי ים שונים. מבין המכרסמים נפוצים מיני מרמיטה ושאר סנאיים, בונה קנדי - אשר נבחר ליונק הלאומי של קנדה (לצד סוס קנדי), סמרן מקריס והאונדטרה. בימים שוחים לווייתנאים שונים.

יונקים רבים בקנדה מתאימים לתנאי הטונדרות או אף הקטבים, ביניהם יש את שועל השלג, גרגרן, אייל הצפון, זאב ארקטי, ניבתן, כבש מושק והרבה יונקים ימיים כמו הניבתן, החדשן או הלבנתן וכן דוב הקוטב, הגדול שבטורפי היבשה.

עופות

ישנם 460 עופות שונים, הדומים לעופות אזורי צפון אירואסיה למעט של בני מספר משפחות אמריקאיות (קוליבריים, קונדוריים, פזאיים, טירניים, שלווים אמריקנים, חקייניים, סבכי העולם החדש וקרדינליים).

מבין העופות בולטים מיני חופמאים, ציפורי שיר שונות, ברנטה קנדית, מספר ברבורים וינשופים כמו לילית שלג החיה בצפון הרחוק. עופות כמו עגור קנדי היו נדירים בקנדה אך הוקמו עבורם מספר אזורי שימור, ביניהם הפארק הלאומי ווד באפלו.

בקנדה ידועים שלושה עופות, המתרבים רק בקנדה: אווז רוס, עגור קנדי והמין Zonotrichia querula, וייתכן שגם המין הנכחד ברווז לברדור.

זוחלים ודו-חיים

בקנדה יש רק 43 מיני זוחלים ומספר שווה של דו-חיים, זאת מאחר שהאקלים הקר מקשה עליהם להתפשט. למעשה ישנם מספר מחוזות בצפון שאין בהם כלל זוחלים ודו-חיים.

מבין הזוחלים ישנם מינים קטנים יחסית ואין כלל תנינים או נחשי ענק, אף שמספר צבי ים מקננים על החופים. המין Charina bottae מתת-משפחת החנקוניים הוא הנציג היחיד של החנקיים בקנדה ומצוי רק בדרומה. לאורך המדינה ישנם מספר זעמניים כמו נחש בירית ונחש מים צפוני וכן כמה צפעיים כמו העכסן הפסיפי, המצוי לאורך קולומביה הבריטית. בקנדה ישנם רק 6 מיני לטאות ו-12 מיני צבים שהנפוץ מביניהם הוא צבגון מצויר.

מבין הדו-חיים ישנם מספר סלמנדרות, סלמנדרות חפרפרת כמו סלמנדרה צפון-מערבית וכמה חסרי זנב בני 5 משפחות (קרפדיים, צפרדעיים, אילניתיים, חפריתיים אמריקאים ואסקפיים). צפרדע העץ היא מהמינים המותאמים ביותר לקרה והמצפינה שביניהם.

דגים

לאורך האגמים והנהרות של קנדה ישנם מספר דגים, נוסף על מינים ימיים החיים לאורך 3 אוקיינוסים. מבין הדגים הבולטים בנהרות כוללים את הסלמוניים כמו טרוטת עין-הקשת, אלתית אטלנטית, צ'אר ארקטי ועוד דגים כמו חמנוניים, חדקניים שונים וזאב נהרות מושקי. סביב הימים ישנם דגי מליח פסיפי, ורדוניים, בקלה אטלנטית ודגי לשונון גדולים. עם זאת דיג מופרז ממוטט לעיתים את הדגה וכן הבאת מינים פולשים מאיימים כמו צמדאים, קרפיון שיכול להעביר מחלות והצדפה Dreissena polymorpha הגורמת לזיהום המים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא החי בקנדה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "COSEWIC Annual Report". Species at Risk Public Registry. 2019.
  2. ^ "COSEWIC Annual Report". Species at Risk Public Registry. 2019.
  3. ^ "Wild Species 2000: The General Status of Species in Canada". Minister of Public Works and Government Services Canada. Conservation Council (CESCC). 2001.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33265830החי בקנדה