החברה למתנ"סים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: נראה כמו אתר אינטרנט ולא ערך אינציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: נראה כמו אתר אינטרנט ולא ערך אינציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
החברה למתנ"סים מרכזים קהילתיים לישראל בע"מ (חל"צ)
סמליל החברה למתנ"סים
סמליל החברה למתנ"סים
נתונים כלליים
סוג חברה ממשלתית
מייסדים זלמן ארן, יעל פוזנר, חיים ציפורי
תקופת הפעילות 1969–הווה (כ־55 שנים)
חברות בנות כ-195 מתנ"סים ורשתות מתנ"סים בכל ישראל, להם כ-1,000 שלוחות
מיקום המטה לוד
משרד ראשי לוד
בעלות מדינת ישראל (באמצעות רשות החברות)
ענפי תעשייה חינוך בלתי פורמלי, מיזמים קהילתיים, שילוב אנשים עם מוגבלות,מסגרות מעונות יום, צהרונים, מרכזי יזמות וטכנולוגיה
יו"ר -
מנכ"ל עו"ד טל בסכס
עובדים כ-6,000 (עוד 25,000 במתנ"סים עצמם)
 
www.matnasim.org.il

החברה למתנ"סים ומרכזים קהילתיים לישראל בע"מ (חל"צ), היא חברה ממשלתית ישראלית באחריות משרד החינוך. החברה למתנ"סים היא הארגון החברתי המוביל בישראל וייעודה – בניית קהילות מקומיות ברשת ארצית. תוכניות החברה מאפשרות לכל חבר בקהילה להיות ולהרגיש משמעותי ושייך.

החברה למתנ"סים מתמקדת בפיתוח ובניהול מסגרות מתקדמות של חינוך משלים, למידה כאורח חיים ומתן מענה שוויוני וכולל לחברי הקהילה עם צרכים מיוחדים, בגישה קהילתית ועל רצף כל הגילאים.

את דרכה של החברה למתנ"סים מתווה דירקטוריון החברה המורכב מאנשים הנבחרים מתוך נבחרת הדירקטורים ו/או ממונים בידי שר החינוך.

כ-170 מרכזים קהילתיים ורשתות מרכזים קהילתיים פועלים בכל רחבי הארץ, בערי פיתוח ובשכונות מצוקה, בערים גדולות ואחרות, במועצות מקומיות ואזוריות, במגזר היהודי והלא-יהודי. למרביתם שלוחות הפרוסות בכל רחבי היישוב. עם התרחבותה של רשת החברה למתנ"סים בארץ, חולקה מערכת המרכזים הקהילתיים (מתנ"סים) למחוזות גאוגרפיים. על כל מחוז מופקד מנהל מחוז, אשר תפקידו להוביל עם צוות מחוזי, להדריך וללוות את מנהל המרכזים הקהילתיים ובאמצעותו הצוות וההנהלה המקומית, במכלול הנושאים שבהם עוסק המרכז הקהילתי, וכן לעמוד בקשר עם רשויות וארגונים באזור. מנהל המחוז מסתייע במדריכים מקצועיים וביועצים כספיים-כלכליים.

עד 2020 החברה הייתה באחריות משרד החינוך, אך כאשר הוקם משרד ההשכלה הגבוהה והמשלימה האחריות על החברה למתנ"סים הועברה אליו. ביולי 2021 הוחלט להחזיר את החברה למתנ"סים למשרד החינוך.

היסטוריה ומבנה ארגוני

רעיון המרכז הקהילתי, המכונה כיום בפי כל מתנ"ס (מרכז תרבות, נוער וספורט), התפתח במהלך החיפוש אחר דרכים חדשות להאיץ תהליכים חברתיים בקהילות מתפתחות ובאוכלוסיות חלשות. הרעיון קרם עור וגידים בשנת 1969, ביוזמת שר החינוך והתרבות, זלמן ארן.

ארן בדק את מימוש רעיון המרכזים הקהילתיים בשני קווים מקבילים: על ד"ר יעל פוזנר, ראש מינהל החינוך במשרד החינוך והתרבות, הטיל להקים ועדה לבדיקת הנושא; על חיים ציפורי, איש היחידה לתרבות במשרד החינוך, האחראי על נושא ביעור הבערות ומפעל אמנות לעם, הטיל לבדוק אם קיימת פעילות תרבותית וחברתית בעיירות הפיתוח ומה אופייה. המפגש בין השניים העניק את הדחיפה הגדולה והמשמעותית להקמתם ולפיתוחם של המרכזים הקהילתיים בישראל[1].

לאחר שהוחלט על ידי הוועדה כי אכן יש מקום להפעיל מרכזים קהילתיים, התעוררה השאלה כיצד יתפקדו המרכזים מבחינה ארגונית. באותה תקופה לא יכל משרד החינוך לשאת במעמסה לבדו. הוועדה רצתה שכל מרכז יתפתח לפי תנאי המקום המיוחדים, ולפיכך הציעו שתהיה הנהלה מקומית לכל מרכז, והיא תקבע את מדיניותו. בכל הנוגע לארגון הכולל, האחראי על כל ההנהלות המקומיות, הוצע להקים חברה ממשלתית, שבמועצת המנהלים שלה יהיו מיוצגים גופים ורבדים שונים במדינה ובחברה, והיא תהיה האחראית לניהול המרכז והמעסיקה של העובדים. ראש הוועדה ציפורי סיכם את עבודתה של ועדת פוזנר:

"בוועדות שונות ובעזרת היועץ המשפטי לממשלה נתגבשו הדפוסים עד 1969, שנת ייסוד החברה. באופן טבעי, נבחרה ד"ר יעל פוזנר להיות יו"ר הדירקטוריון. אז גם נקבע הכינוי הישראלי למרכז הקהילתי - מתנ"ס - אשר נגזר מהשם הרשמי הארוך - מרכז תרבות, נוער וספורט, שניתן לו בימי בראשית מאילוצים שונים, כאשר איש לא היה בטוח מה יילד יום. במרוצת השנים, כשהמוסד התפתח והוכיח את עצמו כמרכז קהילתי ראוי לשמו, חשבנו לא פעם שאולי מוטב לשנות את השם, אבל ירדנו מהר מהרעיון מפני שבינתיים המתנ"ס הכה שורשים והפך לנכס ולמטבע לשון, כמו רמטכ"ל או שק"ם. המתכון המקורי הוכיח את עצמו במידה לא קטנה של הצלחה".

בהתאם לזאת, הוחלט לחלק את מערכת המתנ"סים למחוזות גאוגרפיים, שעל כל אחד מהם מופקד מנהל מחוזי, אשר תפקידו להדריך את מנהל המתנ"ס, ובאמצעותו את הצוות וההנהלה המקומית, במכלול הנושאים שבהם עוסק המתנ"ס, וכן לעמוד בקשר עם רשויות וארגונים באזור. בשנים 20042008 תקופת יאיר גלר כמנכ"ל החברה למתנ"סים התמקדה החברה בקידום החינוך בלתי פורמלי, הגדלת שיעורי ההתנדבות, הפחתת היקפי האלימות של בני נוער ושילוב אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים בפעילות פנאי. פעלה ותמכה בתושבי הצפון במהלך מלחמת לבנון השנייה. בשנת 2008 בתקופת איתן מזרחי כמנכ"ל החברה היא עברה מיתוג מחדש ונפתחו מרכזים ביישובים ערביים ובמגזר החרדי.

מבנה ארגוני

החברה למתנ"סים פועלת ברשת ארצית של כ-700 מרכזים קהילתיים הפרושים בכל הארץ, בכל המגזרים ובכל האוכלוסיות, וביותר מ-150 רשויות מקומיות המשרתים מיליוני תושבים בשנה. הארגון נחלק לחמישה מחוזות גאוגרפיים. על כל אחד מהמחוזות מופקד מנהל מחוזי וצוות מחוזי שאמונים על הדרכה, פיקוח והנחיה של מנהלי המרכזים הקהילתיים ושל הצוות וההנהלה המקומית, במכלול נושאים שבהם עוסק המרכז הקהילתי; וכן לעמוד בקשר עם רשויות וארגונים באזור.

המחוזות הם:

  • מחוז דרום הפועל מבאר שבע
  • מחוז צפון הפועל מכברי
  • מחוז חיפה והעמקים הפועל מנשר
  • מחוז ירושלים הפועל מירושלים
  • מחוז מרכז הפועל מלוד

המתנ"ס / המרכז הקהילתי

ערך מורחב – מתנ"ס

המרכז הקהילתי, מבית החברה למתנ"סים, הוא מוסד עצמאי הפועל כעמותה (מלכ"ר) או כחברה לתועלת הציבור (חל"צ) או כחברה בע"מ על בסיס שותפות והסכמה עם הרשות המקומית, שבתחומה הוא נמצא. בראש כל מרכז קהילתי עומדת הנהלה ציבורית, שבה חברים נציגי הרשות המקומית, נציגי תושבים, נציגי החברה למתנ"סים ובחלקן גם נציגי הסוכנות היהודית.

ההנהלה הציבורית אחראית מבחינה משפטית וציבורית על ניהולו ותקציבו של המרכז הקהילתי. מנהל המרכז הקהילתי מבצע את מדיניות ההנהלה הציבורית שלו. חוזה מיוחד ואמנה מסדירים את מערכת היחסים בין הרשות המקומית, החברה למתנ"סים המרכז הקהילתי המקומי.

רוב המרכזים הקהילתיים ממוקמים במבנים ייחודיים להם ומפעילים שלוחות ברחבי היישוב, מבני מעונות יום, אולמות מופעים, אולמות ספורט, ספריות, בריכות שחייה ועוד.

המרכז הקהילתי מהווה מוקד לפעילות קהילתית, חברתית פנאי ותרבות לכלל היישוב, בראייה משלבת של התושבים, הרשות והעסקים. המרכז הקהילתי מנגיש שירותים לכלל התושבים במטרה לגרום לכל תושב להרגיש ולהיות משמעותי ושייך; מקדם תהליכי פיתוח ובינוי קהילתי, קידום מעורבות ציבורית, התנדבות ויזמות; וכן מעודד גאווה ושייכות קהילתית כחלק מהחברה הישראלית.

שערי המרכז פתוחים מרבית שעות היום לכל שכבות ומגזרי האוכלוסייה ולכל הגילאים. הפעילות מגוונת, גמישה ומקיפה נושאים רבים, בהתאם לצורכי התושבים ולרצונם, ותוך שיתופם בוועדות השונות הקובעות את פעילות המתנ"ס.

פעילויות המרכזים הן בתחומים קהילתיים, חברתיים, חינוכיים ותרבותיים, תוך שילוב של אוכלוסיות מגוונות, ביניהן גם בעלי מגבלה פיזית, מנטלית או נפשית. בין הפעילויות: מסגרות למשפחה ולגיל הרך, וכן מעונות וצהרונים, מרכזי למידה רב תחומיים ורב גילאיים, תוכניות לבעלי מגבלה נפשית - עמיתים, מנטלית-התנהגותית - רעים או פיזית – קהילה נגישה; חוגים ופעילויות העשרה בתחומים מגוונים, אירועי תרבות וספורט, תוכניות סיירות וטיולים, וכן כל תוכנית נוספת בהתאם לצורכי הקהילה.

ערכי החברה למתנ"סים

• קבלת האחר וערבות הדדית • התנדבות ומעורבות • זהות ושייכות קהילתית בחברה הישראלית

תוכניות הליבה של החברה למתנ"סים

חינוך

  • "התחלה חכמה" - מעונות יום קהילתיים: מסגרות חינוך ותרבות לגיל הרך הנותנות מענה חינוכי, התפתחותי וחברתי בשותפות בין הורים ומחנכים.
  • מרכזי העשרה לגיל הרך ולמשפחה: מרחב קהילתי להעצמת משפחות ולחיזוק הקשר הבין דורי.
  • שאק"ל: פעילות שטח, אקסטרים וקהילה לנוער, בשילוב בני נוער מאוכלוסיות מיוחדות ונוער בסיכון.
  • מרכזי יזמות וחדשנות: מתחמי תשתיות טכנולוגיות מתקדמות המוקדשים להתנסות, לימוד והנחיה, בראייה של צמצום פערים דיגיטליים.
  • קהילה לומדת: מרכזי למידה רב תחומיים לכל הגילאים להתפתחות, חינוך רציף, ולקידום אישי תוך מתן כלים חיוניים למשתתפים, לימוד פדגוגי וקידום סביבה חברתית תומכת.

אוכלוסיות מיוחדות

  • עמיתים: תוכנית המקדמת השתלבות באוכלוסייה הכללית של בעלי מוגבלויות נפשיות בכל הגילאים ופועלת במישור פרטני וקבוצתי, בקבוצות ייעודיות ומשולבות.
  • רעים: תוכנית לילדים, נוער ובוגרים על הספקטרום האוטיסטי והסובלים מהפרעות תקשורת. התוכנית כוללת טיפול קבוצתי המקנה מיומנויות וכישורים חברתיים.

תשתיות מחוזיות

  • מא"ז מלווה: ממונה לווי, הדרכה, הכוון ובקרה על אשכול מרכזים קהילתיים.
  • לווי כספי, על ידי ממונה מחוזי- בקר כספי: לסיוע, מעקב והכוון התנבלות כספית של המרכזים הקהילתיים במחוז.
  • בינוי קהילה, על ידי ממונה מחוזי - מב"ק: מדריך לבינוי קהילה לפי מאפייניה וצרכיה, מסייע למנהל ולצוות המרכז הקהילתי בתחומי הקהילה ובהתמודדיות היחודיות לה.
  • ביטחון, טיולים, בטיחות וחירום: סיוע במידע והדרכה לצרכי המרכזים הקהילתיים.

הפעילות כוללת כ: 20,000 מתנדבים; כ-150 אלף בני נוער ונוער בסיכון; 100,000 עולים; כ-200 אלף קשישים; ועוד.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא החברה למתנ"סים בוויקישיתוף

אתר האינטרנט הרשמי של החברה למתנ"סים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

החברה למתנ"סים35037254Q12406518