שקם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שק"ם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פנקס הנחות של השקם ולצידו תלושים בשווי 100 שקל
משאית שקל של האגודה למען החייל
משרדי השקם ששכנו ב"בית סורסוק" ברחוב רזיאל ביפו
הבניין ההיסטורי בה שכנה הנהלת השק"ם בשדרות ירושלים 8 ביפו

חברת שקם (במקור שק"מ - ראשי תיבות של שרות קנטינות ומזנונים) היא רשת שיווק שבמרבית שנותיה פעלה בעיקר בתוך בסיסי צה"ל. הרשת הוקמה ב־1948 כחלק מצבא הגנה לישראל. ב־1950 עברה לבעלות משרד הביטחון, אך העסיקה חיילים סדירים לצד אזרחים. עם השנים, פעלה החברה יותר ויותר בשוק החופשי עד שנמכרה לגוף מסחרי פרטי (אלקו החזקות). במשך רוב שנותיה ישבה הנהלת השק"ם בבניין היסטורי בשדרות ירושלים 8 ביפו לאחר שעברה אליו מבית סורסוק ההיסטורי שהיה ברחוב רזיאל הסמוך. באזור התעשייה של חולון שכן מפעל לעיבוד בשר של השקם.

היסטוריה

מיד עם הקמת צה"ל הטיל שר הביטחון דוד בן-גוריון על קבוצת קצינים, ובראשם משה בר-אילן, להקים שרות קנטינות לחיילים. שרות זה היה נהוג בצבאות אחרים כמו הצבא הבריטי. בשנת 1950 הועבר השירות למשרד הביטחון, וחברת השקם הפכה לחברה ממשלתית בבעלות משרד הביטחון, אף על פי שחלק מעבודת המכירה בה, שנעשתה בתוך בסיסי צה"ל, נעשתה על ידי חיילים בשירות סדיר ("שקמיסטים").

במשך השנים התפתחה חברת השקם. בשיא פעילותה הפעילה החברה למעלה מאלף נקודות מכירה בבסיסי צה"ל מדן ועד אילת, במרחבי סיני ורמת הגולן. החברה העסיקה למעלה מ־5000 עובדים. לחברה היה צי של משאיות מכירה ("ניידת שקם") שהיו פוקדות נקודות בהן לא ניתן להקים נקודת מכירה קבועה. בתקופת מלחמת ההתשה נפלו בשבי המצרי שני אנשי החברה (אזרח וחייל) בהיותם בניידת כזו.

במקביל הפעילה חברת השקם כ־40 חנויות כלבו במרכזי הערים לשרות משפחות החיילים ואנשי מערכת הביטחון. על פי הוראה של בן-גוריון, הקימה השקם חנויות כלבו בעיירות הפיתוח ירוחם, דימונה, מצפה רמון וקריית שמונה, כדי לחזק את האוכלוסייה המקומית. חברת השקם הקימה למעשה את רשת חנויות הכלבו הראשונה בארץ.

כדי להוזיל את העלויות למוצרים הקימה חברת השקם מפעל לעיבוד בשר ונקניק, וקונדיטוריה לאפיית עוגות. בשנת 1990 הוחלט על הפרטת חברת השקם, בשלב הראשון החברה הונפקה בבורסה ובשלב השני (1994) הועברה השליטה בחברת השקם מהמדינה אל חברת "אלקו החזקות". בשנת 1995 הוקמה רשת האופנה "שקם גאלרי" (11 חנויות) תוך שיתוף פעולה עם "גאלרי לפאייט". בפברואר 1997 רשת המזון (25 חנויות) נמכרה לשופרסל. בשנת 1999 שקם גאלרי נמכרה לז'ק בנישו לאחר ניסיון מיזוג כושל עם המשביר מחסני אופנה. בנובמבר 2000 מכר בנישו את רשת "שקם גאלרי" למשביר לצרכן. בשנת 2002 החליטה "אלקו החזקות" כי אין לה עניין להמשיך ולתת שרות קנטינות לחיילי צה"ל, לכן החזירה את מחלקת הקנטינות בשקם לידי משרד הביטחון. שר הביטחון הטיל על האגודה למען החייל להפעיל את השרות לחיילים.

המותג "שקם" נשאר בידי חברת אלקו החזקות אשר קוראת לרשת חנויות החשמל בבעלותה בשם "שקם אלקטריק". זהו השריד האחרון לשקם המקורי, מותג ששגור בפי כל מי ששרת בצה"ל, גם כיום חיילים נוהגים להשתמש בביטוי "אני הולך לשקם"; זאת למרות שהכיתוב המופיע על הקנטינה הוא "שקל", המותג שנקבע על ידי האגודה למען החייל שהיא המפעילה הנוכחית.

סמלים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שקם בוויקישיתוף