הגשרים לאורך הארלם ריבר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מסלול ההארלם ריבר (בצהוב). מקורו בנהר הדסון בצפון (גוף המים המוארך משמאל/ממערב למנהטן), והוא זורם במורד הנהר דרומה ונשפך אל האיסט ריבר (גוף המים המוארך שמימין/ממזרח למנהטן. מדרום לשניהם, מפרץ ניו יורק העליון).

הגשרים לאורך מצר הים הארלם ריבר[א] בעיר ניו יורק מחברים בין רובע הברונקס, שפרוס כחלק מן היבשת, לבין רובע מנהטן, שהוא אי שגבולותיו הימיים הם: במערב נהר הדסון; בדרום מפרץ ניו יורק העליון; במזרח האיסט ריבר; ועוד במזרח ובצפון, ההארלם ריבר[ב].

הארלם ריבר

ערך מורחב – הארלם ריבר

הארלם ריבר הוא מֵצַר באורך של 13 קילומטרים, המחבר את נהר האדסון במערב לאיסט ריבר במזרח, ומפריד בין הרבעים מנהטן והברונקס בעיר ניו יורק.

השם "נהר" למעשה אינו מדויק, כיוון שזהו מצר. הוא מוזן מנהר הדסון ומושפע מאוד מגאות ושפל באוקיינוס האטלנטי[ג]. כיום חוצים את המצר חמישה עשר גשרים, שחלקם הם גשרים הנפתחים למעבר אוניות. הגשר הראשון, גשר המלך, נבנה ב-1693[ד] . מיד עם פתיחתו הפך לגשר אגרה, למורת רוחם של התושבים[1][2]. הגשר איננו קיים כיום, לאחר שמסלול הנהר שונה מעט לכיוון דרום במהלך המאה ה-19 בעקבות פיתוח עירוני[ה]. הערוץ החדש קיצר למעשה את תוואי המים בין נהר ההדסון למצר לונג איילנד (סאונד)(אנ') ב-22.5 קילומטרים[3]. מצר לונג איילנד (סאונד) הוא למעשה מפרץ, המהווה מוצא לאוקיינוס האטלנטי, שספינות השטות לאורך ההדסון, יכולות באמצעות שייט להארלם ריבר ומשם לאיסט ריבר, להגיע למפרץ ומשם לאוקיינוס ולהפך[ו].

הגשרים מעל הנהר

רוב הגשרים מעל הנהר הם גשרים נפתחים מסתובבים[ז]. מעבר ספינה מחייב תיאום מראש על פי כללים שמפורסמים. או אז בכל גשר נפתח לאורך ההארלם ריבר, מוצבים בעלי תפקיד שבאחריותם להפעיל את פעמון האזהרה ולהוריד את המחסומים שקיימים בכל גשר משני צידיו בעת מעבר הספינות. הגשרים (15 במספרם) יוצגו להלן לפי סדר הופעתם מצפון לדרום - מנהר הדסון ועד לאיסט ריבר:

גשר ספייטי דייבל

ערך מורחב – גשר ספייטי דייבל
קו הסירקל ליין (תיירות) חוצה את גשר ספייטי דייבל מספייטי דייבל קריק אל נהר ההדסון, מבט מגשר הנרי הדסון

גשר ספייטי דייבל[ח] הוא גשר נפתח מסתובב הנושא מסילת ברזל. הגשר בנוי על ספייטי דייבל קריק בין מנהטן לברונקס, בעיר ניו יורק. הגשר ממוקם בקצה הצפוני של מנהטן, היכן שספייטי דייבל קריק פוגש את נהר ההדסון, כ-300 מ' ממערב לגשר הנרי הדסון. הגשר משמש את רכבות אמטרק הנוסעות לאורך נהר ההדסון, מבירת המדינה אולבני, אל תחנת פנסילבניה בעיר ניו יורק ולהפך. הגשר משמש כ-30 רכבות ביום, ונפתח למעלה מ-1,000 פעמים בשנה, בעיקר בחודשי הקיץ עבור הפלגות תיור סיבוביות מרציף 83 במנהטן(אנ') וכלי שֵיִט פנאי אחרים[4].

גשר הנרי הדסון

ערך מורחב – גשר הנרי הדסון
גשר הנרי הדסון ומאחוריו גשר ספייטי דייבל. המבט מ"פארק גבעת אינווד" (להבחנה בגשר ספייטי דייבל מומלץ להגדיל התמונה).

גשר הנרי הדסון הוא גשר אגרה מקושת בעל 2 מפלסים, עשוי פלדה בעיר ניו יורק. הגשר מקשר בין נחל[ט] סְפָּיְיטִי דָיְיבֶל קריק[י] שברובע הברונקס, לבין הקצה הצפוני של האי מנהטן, וקרוי על שמו של מגלה ארצות האנגלי הנרי הדסון. לגשר שני מפלסים, הכוללים שבעה נתיבי תנועת כלי רכב. המפלס התחתון נפתח לתנועה בשנת 1936 והעליון בשנת 1938. בעת שנבנה היה הגשר – גשר הקשת הקבועה הארוך בעולם. הגשר עובר מעל מוצא נהר הארלם מנהר ההדסון[5]. להבדיל מרוב הגשרים על הנהר, לגשר זה אין כל בסיס שמעוגן בקרקעיתו, ושני בסיסיו ביבשה, משני צידי הגשר (ראו התמונה משמאל).

גשר ברודוויי

ערך מורחב – גשר ברודווי (מנהטן)
גשר ברודוויי, המבט ממערב.

גשר ברודוויי הוא גשר מעלית[י"א] על פני ההארלם ריבר ברובע מנהטן בעיר ניו יורק. הוא מחבר בין השכונות אינווד(אנ') באי מנהטן ומרבל היל(אנ') ביבשת. הגשר מורכב משני מפלסים: המפלס התחתון נושא את רחוב ברודוויי, אשר מוגדר במיקום זה ככביש מס' 9 של ארצות הברית(אנ'); המפלס העליון נושא את קו השדרה השביעית של הרכבת התחתית של ניו יורק - קו מס' 1 (האדום)(אנ')[6].

גשר יוניברסיטי הייטס

ערך מורחב – גשר יוניברסיטי הייטס
גשר יוניברסיטי הייטס

גשר יוניברסיטי הייטס הוא גשר נפתח מסתובב מפלדה על פני נהר הארלם בעיר ניו יורק. הוא מחבר את רחוב 207 מערב בשכונת אינווד במנהטן עם (דרך) ווסט פורדהאם רוֹאְד(אנ') (אנ') בשכונת יוניברסיטי הייטס (אנ') בברונקס[7][8]. הגשר נושא שני צירי תנועה לכל כיוון, לצד מדרכה בצידו הדרומי. לגשר יש שלושה מבני לְבֵנִים המעוגנים בקרקעית הנהר(אנ'), התומכים ברכיבי הפלדה של הגשר[י"ב]. המדרכה כוללת ארבע "פרגולות"[י"ג] עם תומכים מברזל יצוק, בעוד שבסיפון הגשר יש מעקות ברזל דקורטיביים ושני ביתני אבן[9][10].

גשר וושינגטון

ערך מורחב – גשר וושינגטון
גשר וושינגטון

גשר וושינגטון[י"ד] הוא גשר קשתות פלדה באורך 724 מטר[11] מעל נהר הארלם בעיר ניו יורק בין הרבעים של מנהטן והברונקס. המעבר, שנפתח בשנת 1888, מחבר בין רחוב 181 ושדרת אמסטרדם בוושינגטון הייטס, מנהטן, עם שדרת האוניברסיטה במוריס הייטס (אנ'), ברונקס[12]. הוא נושא שישה נתיבי תנועה, כמו גם מדרכות משני הצדדים. רמפות משני קצות הגשר מתחברות לכביש הבין מדינתי 95 (אנ')[ט"ו] ולכביש המהיר "חוצה ברונקס" (אנ'). הגשר כולל קשתות פלדה עם שתי קשתות ראשיות של 160 מטר כל אחת, שאליהן מגיעות רמפות ויאדוקט[13][14]. בעבר הגשר נשא את כביש מס' 1 של ארצות הברית, שמאז 1963 עובר מעל גשר אלכסנדר המילטון. גשר וושינגטון מוגדר כציון דרך של העיר על ידי הוועדה לשימור נקודות ציון של העיר ניו יורק (אנ'), והוא רשום במרשם הלאומי של מקומות היסטוריים.

גשר אלכסנדר המילטון

ערך מורחב – גשר אלכסנדר המילטון
גשר אלכסנדר המילטון (מאחוריו נראית הקשת של גשר וושינגטון, הגבוה ממנו)

גשר אלכסנדר המילטון הוא גשר קשתות פלדה בעל שמונה נתיבים המוביל תנועה מעל נהר הארלם בין הרבעים של מנהטן והברונקס בניו יורק. הגשר מחבר את הכביש המהיר הבין מדינתי 95(אנ') בקטע של שכונת וושינגטון הייטס במנהטן עם הכביש המהיר "חוצה ברונקס"(אנ') כחלק מהכביש המהיר 95 ו-U.S. 1(אנ'). תכנון הגשר כלל קבוצה של רמפות מתפתלות הידועה רשמית כ"מחלף הייברידג'"[ט"ז] לחיבור אל הכביש המהיר מייג'ור דיגן(אנ') (הושלם ב-1964) וממנו, ורמפת ויאדוקט המתחברת לכביש הארלם דרייב(אנ'), שניהם מעל 30 מ' מתחת למפלס הגשר, וגישה לשדרת אמסטרדם[15].

הגשר הגבוה

ערך מורחב – הגשר הגבוה (ניו יורק)
הגשר הגבוה בחזית, מאחוריו גשר אלכסנדר המילטון ו-גשר וושינגטון
גשר סכר מאקומבס מבט מהארלם ריבר דרייב(אנ') לכיוון צפון. ברקע, במרכז התמונה בולט מגדל המים הצר, שבסמוך לגשר הגבוה.

הגשר הגבוהאנגלית: High Bridge) שנקרא במקור גשר האקוודוקט, הוא הגשר העתיק ביותר בעיר ניו יורק[3], לאחר שנפתח במקור כחלק מאמת המים העתיקה של הקרוטון ב--1848, ונפתח מחדש כשביל להולכי רגל ב-2015, לאחר שהיה סגור במשך למעלה מ-45 שנים. מדובר בגשר קשת פלדה בגובה של 43 מטר מעל נהר הארלם, והוא מחבר את הרבעים מנהטן והברונקס. קצהו המזרחי ממוקם בשכונת הייברידג'(אנ') של הברונקס ליד הקצה המערבי של רחוב 170 מערב, והקצה המערבי ממוקם בפארק הייברידג'(אנ') במנהטן, בערך במקביל לקצה רחוב 174 מערב[16].

גשר רחוב 145 במבט מגשר שדרת מדיסון (מדרום). הגשר הלבן שמאחוריו הוא גשר סכר מאקומבס המגדל הצר שברקע זה מגדל המים שצמוד לגשר הגבוה.

גשר סכר מאקומבס

גשר סכר מאקומבס הוא גשר נפתח מסתובב על פני הארלם ריבר בעיר ניו יורק, המחבר את רובע מנהטן והברונקס. הגשר מחבר את הצמתים שלאורך רחוב 155 לרוחבה של מנהטן, מריברסייד דרייב (אנ') שבמערב, עם הצומת של שדרת ג'רום (אנ') ורחוב 161 (אנ') (הממוקם ליד הינקי סטדיום בברונקס), במזרח.[י"ז] אורכו של הגשר 770 מ' בסך הכל, עם ארבעה נתיבים לכלי רכב ושתי מדרכות. מוטת הפלדה הנוכחית, נבנתה בין השנים 1892 ל-1895, בעוד שדרך רחוב 155 העילי על הוויאדוקט, נבנתה בין השנים 1890 ל-1893. שניהם עוצבו על ידי אלפרד פנקוסט בּולר[17]. הגשר מונח על 3 מזחים, כשהרכיב המרכזי הנייד (המסתובב ונפתח) מונח על מזח הציר, שבנוי כאי קטן במרכז הנהר, וממסבך הנתמך על-ידי קורת תוף כפול. המזח נקרא Pivot Pier (אנ'). המזחים האחרים, המערבי והמזרחי, הם מבני אבן שבנויים בשולי הנהר ועל היבשה.

גשר רחוב 145

גשר שדרת מדיסון. המבט מדרום לגשר, מרכבת מטרו צפון(אנ') שחוצה את הנהר.

גשר רחוב 145 הוא גשר נפתח מסתובב בעל ארבעה נתיבים מעל להארלם ריבר בעיר ניו יורק, המחבר את רחוב 145 מערב ושדרת לנוקס במנהטן עם רחוב 149 מזרח ושדרת ריבר בברונקס[18]. הבנייה של גשר רחוב 145 המקורי החלה ב-19 באפריל 1901, והגשר בעלות של 2.75 מיליון דולר נפתח לתנועה ב-24 באוגוסט 1905. המעצב היה אלפרד פנקוסט בּולר (אנ') שתכנן ועיצב את הגשרים הנפתחים בסיבוב של שדרת מדיסון, גשר סכר מאקומבס וגשר יוניברסיטי הייטס[19]. שלושת המזחים עליהם מונח הגשר מעוגנים בקרקעית הנהר (ראו בתמונת הגשר).

גשר שדרת מדיסון

גשר שדרת מדיסון הוא גשר נפתח מסתובב בעל ארבעה נתיבים שחוצה את נהר הארלם בעיר ניו יורק, והנושא את רחוב 138 מזרח בין רובע מנהטן והברונקס. הגשר מונח על 3 מזחים, כשהרכיב המרכזי הנייד (המסתובב ונפתח) מונח על מזח (מרכזי) הציר, שנתמך על-ידי תוף שמהווה את ציר סיבוב הגשר. מזח זה נקרא Pivot Pier(אנ')[י"ח]. בנוסף, מונח הגשר על 2 מבני לבנים שמעוגנים בקרקעית הנהר. אורך הרכיב המסתובב של הגשר הוא 91 מ', שמתאים לתנועה ימית משמעותית של ספינות[3].

הגשר ממוקם כ-650 מ' דרומית לגשר רחוב 145 (אנ') וכ-750 מ' מצפון לגשר השדרה השלישית (ניו יורק) (אנ'). לגשר שני כבישים ברוחב 8.23 מ' כל אחד וכן שתי מדרכות משני צידיו של הגשר, באורך 2.74 מ'כל אחת. אורך הגשר 577 מ'[20].

גשר שדרת פארק, המבט צפונה ממורד ההארלם ריבר.

גשר שדרת פארק

גשר גשר השדרה השלישית, המבט מדרום צפונה.

גשר שדרת פארק שקרוי באנגלית: Harlem River Lift Bridge (גשר הארלם ריבר המורם)[21] הוא גשר מעלית,[י"ט] הנושא את שלושת הקווים של חברת Metro-North Railroad (אנ'): קו ההדסון (אנ'), קו הארלם (אנ') וקו ניו הייבן (אנ') מעל פני ההארלם ריבר ומחבר בין הרבעים של מנהטן והברונקס בעיר ניו יורק. בין השנים 1954 ו-1956, בנתה חברת הרכבות המרכזית של ניו יורק (אנ')[כ] באתר זה גשר רכבת (שקדמו לו 3 אחרים), שהוא גשר עילוי אנכי, כדי להחליף את הגשר משנת 1897. הגשר מורכב משני מבנים אנכיים של מסבכי פלדה ומעלית, אחד בכל גדה של הנהר, שאליהם מחובר הרכיב שעולה ויורד אנכית. הגשר החדש נפתח ב-1956[3]. הגשר בעל ארבעת המסלולים נותר בשימוש עד היום ומורכב משני מסלולי מסילה מקבילים, באורך 100 מ'. יש לו מרווח אנכי של 7.6 מ' כשהוא סגור ו-41 מ' כשהוא פתוח[22].

גשר השדרה השלישית

גשר השדרה השלישית הוא גשר נפתח מסתובב המוביל תנועת כבישים דרום מערבה (לכיוון מנהטן בלבד) לשדרה השלישית מעל ה-הארלם ריבר, ומחבר את הרבעים של מנהטן והברונקס בניו יורק. בעבר הוא נשא דרומה את כביש 1A של מדינת ניו יורק(אנ'). בצד מנהטן, הגשר מעביר את התנועה לשלושה צירי תנועה: לרחוב 128 מזרח; למפגש רחוב 129 מזרח(אנ') עם שדרת לקסינגטון; ול-הארלם ריבר דרייב(אנ') שממשיך הלאה דרומה כ-FDR דרייב(אנ') במנהטן[23].

הגשר היה בעבר דו-כיווני, אך הוסב לפעולה חד-כיוונית דרום מערבה ב-5 באוגוסט 1941, באותו יום שבו גשר שדרת וויליס הוסב באופן דומה לכיוון צפון מזרח[24]. ב-1955הוסר ונמכר הגשר הרב-מסבכי המקורי שנבנה ב-1898[25]. הגשר שנבנה מחדש נפתח מחדש בדצמבר 1956[26]. הגשר ממוקם כ-750 מטרים דרומית לגשר שדרת מדיסון ו-600 מטרים מצפון-מערב לגשר שדרת וויליס[23]. הוא מורכב על שלושה מזחים המעוגנים בקרקעית הנהר. שני המזחים הקיצוניים נייחים, בעוד שהמזח המרכזי, נושא את הרכיב הנייד והנפתח של הגשר, שמורכב משלושה רכיבי משנה. מעל המזח הזה מוצב גם חדר הבקרה והשליטה על המנועים המופעלים בעת פתיחת וסיבוב הגשר למעבר ספינות.

גשר שדרת וויליס, המבט צפונה

גשר שדרת וויליס

גשר שדרת וויליס הוא גשר נפתח מסתובב המוביל תנועת כלי רכב לכיוון צפון מזרח (לכיוון הברונקס בלבד ואופניים והולכי רגל לשני הכיוונים), מעל ההארלם ריבר בין הרבעים מנהטן והברונקס של העיר ניו יורק, ארצות הברית. הוא מחבר את השדרה הראשונה במנהטן עם שדרת וויליס בברונקס.

הגשר הוא חלק ממסלול מרתון העיר ניו יורק השנתי. הרצים, לאחר שחצו ממנהטן לברונקס דרך הגשר (שזכה לכינוי "החומה" מכיוון שהוא מסמן את נקודת 20 המיילים בריצה) ואז הולכים במסלול קצר דרך הרובע, וחוזרים למנהטן לשלב האחרון של המרוץ דרך גשר שדרת מדיסון (אנ')[27].

קומפלקס הגשרים של גשר רוברט פ. קנדי: מנהטן בימין התמונה (ה-סנטראל פארק בולט במרכזו); הארלם ריבר מימין (ממערב) לאיים וורדס ורנדלס; והאיסט ריבר בשמאל התמונה. הגשר הראשון (גשר המעלית), בצד הימני מרכזי של התמונה; הגשר השני, בצד הימני התחתון של התמונה, הוא גשר המסבכים, שחוצה את ה-Bronx Kill; והגשר השלישי, הוא הגשר התלוי שמגשר מעל האיסט ריבר.

הגשר מונח על 3 מזחים, כשהרכיב המרכזי הנייד (המסתובב ונפתח) מונח על מזח הציר, המורכב משני מסבכים רציפים הנתמכים על-ידי קורת תוף. המזח נקרא Pivot Pier(אנ')[כ"א], ויש מעליות בקצוות של הרכיבים הנייחים. בשני קצותיו של הגשר, ועל היבשה, מונח הגשר על מבנה לבנים בעל 2 קשתות, בכל צד של הגשר (ראו בתמונה הראשית ובהגדלה). מערכת רצפה בגובה האלמנטים התחתונים מספקת כביש ברוחב 12.7 מ', המכיל ארבעה צירי תנועה לכיוון צפון. ישנן שתי מדרכות ברוחב 2.7 מ' לאורך החלק החיצוני של כל אחד מצידי הגשר[28]. הגשר ממוקם בסמוך מאוד לגשר רוברט פ. קנדי, וחלק מהתנועה היוצאת מהאחרון, פונה ימינה (צפונה) לגשר וויליס.

גשר רוברט פ. קנדי

ערך מורחב – גשר רוברט פ. קנדי

גשר רוברט פ. קנדי ובשמו הקודם גשר טרייבורו הוא קומפלקס המורכב משלושה גשרים, המחברים את הרבעים השונים של העיר ניו יורק: הברונקס, מנהטן וקווינס, ונושאים על גבם כבישים מהירים. הווידוקטים שנושאים את הגשרים, חוצים האי וורד והאי רנדל, שבעבר היו 2 איים נפרדים, אך חוברו יחדיו בחומר מילוי (מטמנה).

הקומפלקס הוא, גשר אגרה, הנושא את הכביש המהיר 278 (I-278)(אנ') וכן את הכביש המהיר של מדינת ניו יורק 900G(אנ'). הוא מתחבר עם כביש ה-FDR(אנ') ו-Harlem River Drive(אנ') במנהטן, הכביש המהיר ברוקנר (I-278)(אנ') והכביש המהיר של מייג'ור דיגן (הכביש המהיר 87)(אנ') בברונקס, ו-Grand Central Parkway (I-278)(אנ') ושדרת אסטוריה(אנ') בקווינס. שלושת הגשרים העיקריים של מתחם גשר RFK הם: 1. גשר המעלית האנכי, הגדול בעולם, מעל נהר הארלם, המחבר בין מנהטן לאי רנדלס (הכל בתוך מנהטן, והוא היחיד מבין השלושה שרלוונטי לערך הזה שמתייחס לגשרים שלאורך ההארלם ריבר); 2. גשר המסבך מעל מצר ברונקס(אנ'), המחבר את האי רנדלס לברונקס; 3. הגשר התלוי (גשר טרייבורו) מעל שער הגיהנום(אנ') (מיצר של איסט ריבר שמפריד בין אסטוריה שבקווינס לאיים וורדס ורנדלס(אנ')), המחבר בין האי וורדס לאסטוריה בקווינס[29][כ"ב].

גשר וורדס איילנד

ערך מורחב – גשר וורדס איילנד
גשר וורדס איילנד בתצורה המאפשרת מעבר ספינות, כשהרכיב המרכזי מורם. כשהרכיב המרכזי בגשר מורד - ראו תמונה בערך המורחב.

גשר וורדס איילנד, הידוע גם בשם "גשר רחוב 103 להולכי רגל ", הוא גשר שחוצה את נהר הארלם בין האי מנהטן לוורדס איילנד ברובע מנהטן של העיר ניו יורק. הגשר מחולק לשלושה חלקים: החלק האמצעי הוא גשר הרמה אנכי בעל שנים עשר טפחים המורכבים ממגדלי פלדה וקורות, וכשהוא מורם, הוא מאפשר תנועה של כלי שיט. שני החלקים האחרים: המערבי והמזרחי, הם קבועים. הגשר נושא תנועת הולכי רגל ואופניים בלבד[30].

בצד מנהטן של הנהר, הגשר ממוקם ברחוב 103 מזרח, בין יציאות 14 ו-15 של FDR Drive (אנ'). הגשר נגיש מאיסט ריבר גרינווי (אנ') וממעבר עילי להולכי רגל מעל ל-FDR Drive למתחם הדירות East River Houses במזרח הארלם. הגשר מתחבר לפינה הדרום-מערבית של האי וורדס ומספק גישה למגרשי המשחקים הרבים ולחוף הים הנופי של הפארקים רנדל'ס איילנד והאי וורדס.

גשר האי וורדס פתוח להולכי רגל ורוכבי אופניים 24 שעות ביממה, כל השנה[31][3]. לפני שיפוץ 2010–2012, הגשר היה זמין לשימוש רק מאפריל עד אוקטובר במהלך היום.

למעשה, זהו הגשר האחרון מעל נהר ההארלם, אותו ייפגשו כלי שיט ששטים מנהר ההדסון לעבר האיסט ריבר, או הגשר הראשון שיפגשו אלה שעושים את דרכם בכיוון ההפוך – מהאיסט ריבר לנהר ההדסון[כ"ג].

גשרים שהיו ואינם עוד

פרט ממפה משנת 1896, המציגה את "גשר יוניברסיטי הייטס המקורי" (מעבר לבן דק ע"פ ההארלם ריבר מתחת לכתם הוורוד - מומלץ להגדיל) ואת שכ' מארבל היל(אנ') (ורוד) כאי מצפון לו. הגשר במקור חיבר את מארבל היל עם שכ' אינווד(אנ') (כתום). בשנת 1908 הוזז הגשר דרומה למקומו הנוכחי, ומחבר את אינווד עם הברונקס (לבן) ממזרח לנהר הארלם. המיקום הנוכחי של הגשר מסומן בקו שחור דק לרוחב הנהר (מימין לאות M במילה Harlem River)

גשר המלך

הגשר הראשון, גשר המלך, נבנה ב-1693[כ"ד] . מיד עם פתיחתו הפך לגשר אגרה, למורת רוחם של התושבים[1][2]. הגשר איננו קיים כיום, לאחר שמסלול הנהר שונה מעט לכיוון דרום במהלך המאה ה-19 בעקבות פיתוח עירוני[כ"ה].

הגשר החופשי האלטרנטיבי

גשר זה, נבנה על ידי סוחרים וחקלאים בשנת 1758 שהתנגדו לתשלום האגרה בגשר המלך, והוא נבנה מהריסות (מבנים) יבשות וקורות עץ. הקמת הגשר החופשי האלטרנטיבי נחשבה למעשה מהפכני משמעותי כנגד השלטון הבריטי. הוא נהרס על ידי הבריטים כאשר ג'ורג' וושינגטון התקדם מניו יורק צפונה בשנת 1776[6].

גשר יוניברסיטי הייטס המקורי

משנת 1895 עד 1905, מבנה גשר יוניברסיטי הייטס היה ממוקם על תעלת השייט של נהר הארלם צפונה יותר ממיקומו הנוכחי, שבמהלכן הוא נודע כגשר תעלת השייט של הארלם[כ"ו]. הגשר נשא את רחוב ברודוויי בין שכונות אינווד ומרבל היל (אנ') של מנהטן.[3][32] לפני בניית תעלת השייט של נהר הארלם, מארבל היל הייתה חלק מהאי מנהטן, וספייטי דייבל קריק עשה עיקול סביב החוף הצפוני של מארבל היל, וחיבר את נהר ההדסון שבחוף המערבי של האי מנהטן עם נהר הארלם שבחוף המזרחי[33]. שכונת מארבל היל הופרדה מהאי מנהטן, כאשר התעלה נפתחה בשנת 1895[34].

אורך הגשר מקצה אל קצה היה 168 מ'[35][36].[37][37] הוא נבנה עם ארבעה חלקים הנתמכים על ידי שלושה מבני לבנים. שני החלקים המרכזיים כללו את הרכיב הנייד המסתובב של הגשר, שהסתובב סביב מבנה הלבנים שבמרכז התעלה. רוחב הגשר היה 15 מ', עם כביש של 10.2 מ' ושתי מדרכות משני צידיו ברוחב של 2.51 מ' כל אחת[38].[37]

גשר פוטנאם

גשר פוטנאם, הנושא את הקו העילי של השדרה התשיעית מעל נהר הארלם עד 1960, אז הוסר ופורק.

גשר פוטנאם היה גשר נפתח מסתובב שהשתרע מעל הארלם ריבר יחד עם המסילה הסמוכה של קווי הרכבת המרכזית של ניו יורק[כ"ז] (אנ'), בעיר ניו יורק. הגשר חיבר את שכונת הארלם במנהטן לקונקורס(אנ') בברונקס, ליד מיקומו הנוכחי של הינקי סטאדיום. הגשר נשא שתי מסילות של קו הרכבת של ניו יורק-ופוטנאם(אנ')[כ"ח][39], ומאוחר יותר את הקו העלי של השדרה התשיעית של חברת Interborough Rapid Transit Company (IRT)(אנ'), וכן שני שבילים להולכי רגל מחוץ למבנה הראשי של הגשר[15]. הגשר איפשר לנוסעי קווי הרכבת המרכזית של ניו יורק, להגיע אל השדרות הששית והתשיעית, ומשם למרכז ודרום מנהטן (ראו להלן)[39]. הגשר נפתח לתנועת רכבות והולכי רגל ב-1 במאי 1881[39], ופעל עד שהופסקו כל שירותי הרכבות הרלוונטיות ב-31 באוגוסט 1958. הצרוּת הקיצונית של הגשר שרוחבו היה 7.9 מ' בלבד בין מרכזי המסבכים, בשילוב עם הקרבה לגשר סכר מאקומבס, הפכו את קיום הגשר כעורק תחבורה לבלתי מעשי ומיותר, והוא הוסר בשנת 1960[15].

ביאורים

  1. ^ מומלץ לקרוא את הערך כשהטקסט במצב רגיל או גדול. או אז, יש התאמה מלאה בין ערכי הגשרים והתמונות שלהם.
  2. ^ הארלם ריבר הוא הסיבה לכך שרובע מנהטן הוא למעשה אי.
  3. ^ מדובר במונח Tidal strait(אנ') שלא קיים בעברית. משמעותו מצר שמחבר בין 2 אוקיינוסים/ימים או בין אוקיינוס לים או לגוף מים גדול מאד, ומושפע כאמור משינויי גאות ושפל.
  4. ^ לצפייה במיקומו של King Bridge, ראו כאן, במפה הראשונה - הגשר מסומן בכתום.
  5. ^ העדר אפשרות לשַיֵיט בבטחה אל ראש ההארלם ריבר מנהר הדסון דרך הספייטי דייבל קריק (בגלל מצוקים ושגרת מערבולות בקטע זה של הנהר), הביאו לידי כך שנדרשה חפירת תעלת שייט שתחבר בין הספייטי דייבל קריק לראש ההארלם ריבר...כאשר זו הושלמה בשנת 1895, התעלה ניתקה את שכונת מרבל היל ממנהטן, שהפכה לאי עם הספייטי דייבל קריק בהיקף הצפוני שלו. לצפייה במפת אזור המוצא מההדסון ושכונת מרבל היל, כשהערוץ המקורי של ספייטי דייבל מסומן בקו מקווקו המקיף את שכונת מרבל היל, ראו כאן.
  6. ^ ראו מפת מיקום כללית כאן, ומפה מפורטת יותר המראה את החיבור של ההדסון דרך ההארלם ריבר והאיסט ריבר לאוקיינוס דרך אותו מפרץ כאן.
  7. ^ לצפייה באיור נע להמחשת גשר נפתח מסתובב, ראו כאן.
  8. ^ התיעתוק על פי המקור כאן.
  9. ^ הוא אכן נקרא נחל Creek, אך במובנים רבים כמו רוחב וספיקה הוא יכול להיחשב כנהר - שמו כנחל קשור בהיסטוריה שבטרם העבודות שבוצעו לשינוי נתיבי המים שמתנקזים מנהר הארלם לנהר הדסון.
  10. ^ התיעתוק על פי המקור כאן.
  11. ^ לצפייה באיור נע הממחיש מהו גשר מעלית, ראו כאן.
  12. ^ מבנים שבסיסם בקרקעית הנהר ונקראים פירים - המבנה המרכזי שמוצב במרכז הנהר, ועליו 2 הרכיבים המסתובבים של הגשר נקרא באנגלית pivot pier
  13. ^ המינוח באנגלית במקורות לגשר הוא Shelter (מקלט), כנראה מפני הגשם. להמחשה ראו כאן.
  14. ^ לא להתבלבל בין גשר זה, לגשר ג'ורג' וושינגטון שחוצה את נהר הדסון לכיוון ניו ג'רזי. בכתבה עיתונאית מתברר שאפילו ניויוקרים ותיקים לא מבינים מדוע גשר ג'ורג' וושינגטון קרוי כך (עם השם הפרטי ולא רק שם המשפחה), כדי להבדילו מגשר וושינגטון. הכתבה כאן.
  15. ^ מכונה גם טרנס-מנהטן בתחום העיר.
  16. ^ לצפייה במיפוי "מחלף הייברידג' והנתיבים אליו וממנו ראו כאן.
  17. ^ לצפייה במפת תצלום של אזור הגשר עם ציון האתרים המוזכרים בפתיח, ראו כאן
  18. ^ מבנים שבסיסם בקרקעית הנהר ונקראים פירים - המזח המרכזי שמוצב במרכז הנהר, ועליו הרכיב שמסתובב נקרא באנגלית pivot pier.
  19. ^ לצפייה באיור נע הממחיש מהו גשר מעלית, ראו כאן
  20. ^ מסילת "הרכבת המרכזית של ניו יורק", הייתה מסילת ברזל שפעלה בעיקר באזור האגמים הגדולים ובאזור המיד-אטלנטיק של ארצות הברית. מסילת הברזל חיברה בעיקר את העיר ניו יורק ובוסטון במזרח, עם שיקגו וסנט לואיס במערב התיכון, יחד עם ערי הביניים: אולבני, באפאלו, קליבלנד, סינסינטי, דטרויט, רוצ'סטר וסירקיוז. מטה החברה היה בסמוך לתחנה הגדולה ביותר שלה, תחנת גרנד סנטרל בניו יורק
  21. ^ מבנים שבסיסם בקרקעית הנהר ונקראים פירים - המזח המרכזי שמוצב במרכז הנהר, ועליו 2 הרכיבים המסתובבים של הגשר נקרא באנגלית pivot pier.
  22. ^ לעיון במפת תצלום שמבהירה את מיקום הגשרים והאתרים המגושרים, ראו כאן. הגשר הראשון נמצא בקצה העליון של המפה; הגשר השני מעט "מעליו" ומימינו (מְגָשֵר מעל ה-Bronx Kill); והשלישי, גשר טרייבורו שמגשר מעל האיסט ריבר, ולא שייך לגשרים לאורך נהר הארלם.
  23. ^ לצפייה במפה המציגה את מיקום הגשר, מעט מצפון להתפצלות האיסט ריבר ימינה (צפון-צפ' מזרחה) ולתחילת ההארלם ריבר שמתחיל משמאל להתפצלות, ראו כאן.
  24. ^ לצפייה במיקומו של King Bridge, ראו כאן, במפה הראשונה - הגשר מסומן בכתום.
  25. ^ העדר אפשרות לשַיֵיט בבטחה אל ראש ההארלם ריבר מנהר הדסון דרך הספייטי דייבל קריק (בגלל מצוקים ושגרת מערבולות בקטע זה של הנהר), הביאו לידי כך שנדרשה חפירת תעלת שייט שתחבר בין הספייטי דייבל קריק לראש ההארלם ריבר...כאשר זו הושלמה בשנת 1895, התעלה ניתקה את שכונת מרבל היל ממנהטן, שהפכה לאי עם הספייטי דייבל קריק בהיקף הצפוני שלו. לצפייה במפת אזור המוצא מההדסון ושכונת מרבל היל, כשהערוץ המקורי של ספייטי דייבל מסומן בקו מקווקו המקיף את שכונת מרבל היל, ראו כאן.
  26. ^ לעניין תעלת השייט: כשהגיעו המתיישבים ההולנדים הראשונים. הם מצאו את מי הגאות והשפל של נהר הארלם סוערים וקשים לטיפול. למרות הגאות והשפל שלו, לא היה נתיב מים שניתן לשַיֵיט בו ולחבור באמצעותו אל ראש נהר הארלם אשר זרם במסלול בצורת S מדרום מערב ולאחר מכן צפונה אל האיסט ריבר. צוקים תלולים לאורך המוצא של הספייטי דייבל קריק לנהר הדסון, מנעו שם כל אפשרות להקמת גשר, אך במעלה הזרִם הוא הצטמצם לניקוז סלעי. בשנת 1876, בית המחוקקים של מדינת ניו יורק החליט על בניית תעלת השייט של נהר הארלם. כאשר זו הושלמה בשנת 1895, התעלה ניתקה את שכונת מרבל היל (אנ') שמצפון, ממנהטן, שהפכה לאי עם הספייטי דייבל קריק בהיקף הצפוני שלה. לצפייה במפת אזור השפך להדסון ושכונת מרבל היל, כשהערוץ המקורי של ספייטי דייבל מסומן בקו מקווקו המקיף את שכונת מרבל היל, ראו כאן
  27. ^ מדובר בסעיף אחד של המערכת הזו (לפירוט ראו בביאור הבא), שחצה את ההארלם ריבר מצפון לגשר סכר מאקומבס ובסמוך מאד אליו. זאת על פי מפת הקווים של המערכת הזו, לאחר הגדלת המפה והכוונתה לאזור הארלם ריבר, ראו כאן.
  28. ^ קו הרכבת של ניו יורק-ופוטנם, שכונה ה-Old Put, היה קו רכבת שפעל בין הברונקס לברוּסטר(אנ') במדינת ניו יורק. זה היה בסמיכות למסילת נהר ההדסון ולמסילת ניו יורק והארלם. שלושתם הגיעו לבעלות של המערכת המרכזית של ניו יורק בשנת 1894. מסילת הברזל ננטשה החל מ-1958, ורוב מצע המסילה הוסב לשימושי פנאי {שבילי אופניים, הליכה ומסלולי רכיבת סוסים).

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Kingsbridge, Bronx, New York (King's Bridge), New Jersey Slavery Records
  2. ^ 2.0 2.1 Sergey Kadinsky, King’s Bridge, Bronx, Hidden Waters Blog, August 1, 2018
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 Inwood Hill Park - Spuyten Duyvil Creek, NYC Parks - Official Website of the New York City Department of Parks & Recreation
  4. ^ Spuyten Duyvil Swing Bridge, Washington Heights NYC
  5. ^ Henry Hudson Bridge, BridgesNYC.Com
  6. ^ 6.0 6.1 Broadway Bridge, New York City DOT
  7. ^ NYCityMap, NYC.gov.
  8. ^ White, Norval; Willensky, Elliot; Leadon, Fran; 2010. AIA Guide to New York City (5th ed.). New York: Oxford University Press. p. 867
  9. ^ Christopher Gray, STREETSCAPES: The University Heights Bridge; A Polite Swing to Renovation for a Landmark Span, New York Times, February 25, 1990
  10. ^ Landmarks Preservation Commission, S-Media.NYC.Gov, September 11, 1984,
  11. ^ Reier, Sharon (2000). The Bridges of New York. New York City Series. Dover Publications, p. 78
  12. ^ Stern, Robert A. M.; Mellins, Thomas; Fishman, David; 1999. New York 1880: Architecture and Urbanism in the Gilded Age. Monacelli Press. p. 121
  13. ^ Jay Shockley, Wasington Bridge, New York City Landmarks Preservation Commission. September 14, 1982., p. 5
  14. ^ Larry E. Gohrech, National Register of Historic Places Inventory—Nomination Form - Washington Bridge, United States Department of the Interior - National Park Service, p. 2
  15. ^ 15.0 15.1 15.2 Stern, Robert A. M.; Mellins, Thomas; Fishman, David (1999). New York 1880: Architecture and Urbanism in the Gilded Age. Monacelli Press. p. 121
  16. ^ Corinne Ramey, Pedestrian High Bridge over Harlem River to reopen, The Wall Street Journal, June 8, 2015
  17. ^ Macomb’s Dam Bridge (Central Bridge) and 155th Street Viaduct, HDC.Org
  18. ^ Harlem River Bridges - 145th Street Bridge, New York City DOT
  19. ^ 145th Street Bridge - Historic Overview, NYC Roads.com
  20. ^ Michael R. Bloomberg, New York City's Harlem River Bridges: The Reauthorization of the Transportation Equity Act for the 21st Century, NYC.Gov
  21. ^ James Barron, . Lift Bridge for Metro-North Trains Is Getting Big Repairs. ., The New York Times, November 14, 2014
  22. ^ Guide to Civil Engineering Projects In and Around New York City (2nd ed.). Metropolitan Section, American Society of Civil Engineers. 2009. pp. 52–53.
  23. ^ 23.0 23.1 Harlem River Bridges - Third Avenue Bridge, New York City DOT
  24. ^ One-way Bridges to Ease Traffic., New York Times, August 5, 1941
  25. ^ Third Avenue Bridge Wallflower at Auction. The New York Times., The New York Times. September 16, 1955
  26. ^ Third Ave. Bridge Reopens Today With an Extra Lane, The New York Times. December 3, 1956
  27. ^ Josh Briggs, How the NYC Marathon Works, MapQuest Travel
  28. ^ Willis Avenue Bridge - Historic Overview, NYC Roads.Com
  29. ^ Robert F. Kennedy Bridge, MTA, Aug 20, 2024
  30. ^ The Reauthorization of the Transportation Equity Act for the 21 Century, New York City - Department of Transportation, January 23, 2004
  31. ^ General Information, Randall’s Island Park Alliance
  32. ^ Lendmark Commission, 1984", pp.1-2"
  33. ^ Sergey Kadinsky, 2016, Hidden Waters of New York City: A History and Guide to 101 Forgotten Lakes, Ponds, Creeks, and Streams in the Five Boroughs, The Countryman Press, pp. 56-57
  34. ^ Inwood Hill Park - Spuyten Duyvil Creek, NYC Parks - Official Website of the New York City Department of Parks & Recreation
  35. ^ Burr, William Hubert, 1897, The Harlem Ship-canal Bridge., Institution of Civil Engineers, London, via Books Google (להלן Burr, 1897)
  36. ^ Harlem Bridge History, New York Times, May 27, 1900, p.26
  37. ^ 37.0 37.1 37.2 Robert F. Kennedy Bridge, MTA, Aug 20, 2024
  38. ^ Burr, 1897' p.4
  39. ^ 39.0 39.1 39.2 Spuyten Duyvil Creek, NYC Parks - Inwood Hill Park
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הגשרים לאורך הארלם ריבר40327556Q28149048