מצר לונג איילנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מצר לונג איילנד, צבוע בוורוד, תַּחוּם בין קונטיקט מצפון ללונג איילנד מדרום. שתי הנקודות שממזרח לחוף הדרומי של לונג איילנד, ומדרום לחוף של מדינת רוד איילנד מסמנים את בלוק איילנד (ראו בטקסט הפתיח לערך).

מצר לונג איילנדאנגלית: Long Island Sound) הוא מצר גאות ושפל[א] של האוקיינוס האטלנטי.

גאוגרפיה

המצר שוכן בעיקר בין מדינת קונטיקט שבארצות הברית מצפון, לבין לונג איילנד בעיר ניו יורק מדרום. ממערב למזרח, המצר משתרע לאורך 180 ק"מ, מהאיסט ריבר וגשר ה-Throgs Neck(אנ') בעיר ניו יורק, לאורך החוף הצפוני של לונג איילנד, עד מצר בלוק איילנד(אנ') שבאוקיינוס, מדרום למדינת רוד איילנד (ראו מפה מתחת למפה הראשית). במצר שילוב של מים מתוקים מיובלים, ומים מלוחים מהאוקיינוס האטלנטי. רוחב המצר בנקודה הרחבה ביותר שלו הוא 34 ק"מ. עומקו משתנה מעומק של 20 עד 70 מ'[1][ב].

הערים המרכזיות בקונטיקט על המצר הן סטמפורד, נורווק, ברידג'פורט, ניו הייבן וניו לונדון(אנ'). העיירות בצד הניו יורקי של המצר הן ריי(אנ') גלן קוב(אנ'), ניו רושל, נורת' האמפסטד(אנ'), אויסטר ביי(אנ'), סמית'טאון(אנ'), פּוֹרט ג'פרסון(אנ'), ברוקהייבן(אנ') ריברהד(אנ'), לארצ'מונט(אנ'), האמארונק(אנ') וחלקים מרובעי קווינס והברונקס בניו יורק.

מצר בלוק איילנד (מסומן בוורוד) שממזרח למצר לונג איילנד. ממזרח לו מצר רוד איילנד.

אוכלוסיית אגן הניקוז כולה, מונה לפי מפקד האוכלוסין של 2010 כ-8.93 מיליון נפש[2], ואילו לחופי המצר גרים כ-4 מיליון בני אדם[3]. בשל אורכו של נהר קונטיקט, ערים ועיירות רבות לצד הנהר, ממדינות: מסצ'וסטס; ניו המפשיר; וורמונט; בנוסף למדינת קונטיקט, נכללות באגן הניקוז של מצר לונג איילנד[ג]. המצר משמש מעבורות, ספינות ודוברות להובלת אנשים וסחורות לנמלי מים עמוקים[3].

האקלים של מצר לונג איילנד הוא חם ממוזג. הקיץ הוא חם ולח, לעיתים קרובות עם ממטרים קונבקטיבים[ד] ושמש חזקה, בעוד שהחודשים הקרירים כוללים טמפרטורות קרות ושילוב של גשם ושלג מדי פעם[4].

היסטוריה

מצר רוד איילנד (מסומן בוורוד) ממזרח למצר בלוק איילנד.

היסטוריה אנושית

היסטוריה קדומה

לפני הקולוניאליזם האירופאי, ההערכה היא שכ-10,000 עד 15,000 ילידים התגוררו לאורך האגם[5].

היסטוריה מודרנית

האירופי הראשון שרשם את קיומו של מצר לונג איילנד היה הנווט ההולנדי אדריאן בלוק(אנ')[ה], שנכנס למצר מהאיסט ריבר ב-1614[6].

ככל שהמהפכה התעשייתית גדלה, מצר לונג איילנד החל להיות מנוצל יותר עבור תעשיות שקיימות שם עד היום, כמו: טקסטיל, גימור מתכת, דיג וקציר צדפות[5][7]. אלו הביאו להגברת זיהום מי המצר[7]. בסביבות שנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20, ממשלת ארצות הברית החלה להכיר בהשפעות הסביבתיות שיש לזיהום על איכות המים, כמו גם על בריאות האדם באזורים כמו מצר לונג איילנד. הכרה זו הביאה לחקיקת חוק המים הנקיים הפדרלי(אנ') ב-1972, כדי להגן על איכות המים ברחבי ארצות הברית. הסוכנות להגנת הסביבה של ארצות הברית שיתפה פעולה עם מדינות קונטיקט וניו יורק, כדי להקים ב-1985 את (מכון) מחקר מצר לונג איילנד (LIS), עם תוכניות למיזמי שיקום וניקיון באזור[8]. יותר תקני שימור בתי גידול, ותחנות ניטור מוקדי זיהום, הוקמו בין ניו יורק לקונטיקט בשנים שחלפו מאז, כדי להגן על שפך המצר עבור הדורות הבאים[9].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מצר לונג איילנד בוויקישיתוף

ביאורים

  1. ^ מצרי גאות ושפל הם מעברים ימיים צרים אופייניים, המכווצים בין מסות יבשה, כאשר זרימות גאות ושפל גורמות לתופעות של הגברה הידראולית, העוברות שוב ושוב במחזוריות דרך מרכז המצר הצר ביותר. סימוכין ראו כאן.
  2. ^ לצפייה במפה רחבה יותר של המצר, היציאה לאוקיינוס ממזרח, דרך מצר בלוק איילנד (שגבולותיו מונטוק והאי ניו שורהאם בדרום וחופי רוד איילנד בצפון) גבולותיו מצפון ומדרום, חיבורו לנהר האיסט ריבר ומשם דרומה למפרץ ניו יורק מחד, וצפונה ולהארלם ריבר ונהר ההדסון מאידך, ראו כאן.
  3. ^ לצפייה באגן הניקוז של נהר קונטיקט ראו כאן.
  4. ^ גשם קונבקטיבי מתרחש כאשר אנרגיית השמש מחממת את פני כדור הארץ, וגורמת למים להתאדות וליצירת אדי מים. כשהאדמה מתחממת היא מחממת את האוויר שמעליה, וגורמת לו להתרחב ולעלות. כשהאוויר עולה, הוא מתקרר ומתעבה. תהליך זה של עיבוי יוצר עננים. אם תהליך זה נמשך, מתרחשים גשמים מקומיים. סוג זה של גשם נפוץ באזורים טרופיים וגם באזורים אחרים במהלך ימי שמש חמים.
  5. ^ על שמו האי בלוק איילנד ומצר בלוק איילנד.

הערות שוליים

  1. ^ Long Island Sound Sound: Connecticut-New York, United States, Britannica Encyclopedia
  2. ^ Watershed Population, Long Island Sound Study - a Partnership to Restore & Protect the Sound
  3. ^ 3.0 3.1 What Makes Long Island Sound Special?, Long Island Sound Study - a Partnership to Restore & Protect the Sound
  4. ^ Climate and Average Weather Year Round in Long Island, Weatherspark.com
  5. ^ 5.0 5.1 Anderson, Tom, 2002. This fine piece of water : An Environmental History of Long Island Sound. New Haven: Yale University Press
  6. ^ Bancroft, George 1886. History of the United States of America: From the Discovery of the Continent. D. Appleton. p. 489.
  7. ^ 7.0 7.1 History, Long Island Sound Study - a Partnership to Restore & Protect thye Sound
  8. ^ About the Study, Long Island Sound Study - a Partnership to Restore & Protect the Sound
  9. ^ Conservation History of Long Island Sound, Audubon Connecticut - Coasts
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מצר לונג איילנד39506325Q867460