האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה (באנגלית: Academy of Nutrition and Dietetics, בראשי תיבות: AND) היא ארגון התזונאים הגדול ביותר בארצות הברית, ובו למעלה מ-100,000 חברים, רובם תזונאים ודיאטנים מוסמכים ואנשי מקצוע ואקדמיה בתחום תורת התזונה.

הארגון נוסד בשם "איגוד התזונה האמריקאי" בשנת 1917, ושינה את שמו לשם "האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה" בשנת 2012.

תולדות הארגון

הארגון נוסד בשם "איגוד התזונה האמריקאי" בשנת 1917 בקליבלנד, אוהיו, על ידי קבוצת נשים ששמה לה למטרה לסייע לממשלת ארצות הברית לשפר את איכות המזון ובריאות הציבור. משרדי החברה נמצאים כיום בשיקגו, אילינוי.

בראשיתו היו בארגון 58 חברים. הוא צמח לכ-1000 חברים בשנות השלושים, כ-60,000 בשנות השישים, וכ-100,000 כיום.

בשנת 1973 השיק הארגון את "שבוע התזונה הלאומי", ואחריו אורגנו אירועים דומים כמו "חג הדיאטנים" ולאחרונה "חודש התזונה הלאומי" המצוין בכל חודש מרץ בארצות הברית.

הארגון שינה את שמו לשם "האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה" בשנת 2012 על מנת לשקף את המומחיות המדעית והאקדמית של חבריו.

מבנה ארגוני ומימון

לארגון משרדים בשיקגו ובוושינגטון די. סי. לארגון יש מספר תת-ארגונים, בהם ועדת ההסמכה לתורת התזונה, ועדת פעולה פוליטית-אקדמית, וקרן האקדמיה. ישנן גם קבוצות של חברים על פי תחומי התמחות, בהן תזונת הגיל השלישי, תזונתם של אמריקאים-פיליפינים, תזונת אמריקאים-מוסלמים, וארגון השחורים לענייני תזונה.

שווי נכסי הארגון בשנת 2015 היה כ-48 מיליון דולר, מתוכם כ-11 מיליון דולר שהתקבלו כדמי חברות, וכ-7.4 מיליון דולר שהתקבלו מבחינות הסמכה. הארגון רשם הפסד תפעולי של 3.4 מיליון דולר באותה שנה, לאחר רווחים של כ-35 מיליון דולר ובניכוי הוצאות תפעוליות של 38.4 מיליון דולר. לאחר קיזוזים שונים פורסם הפסד תפעולי נטו של כחצי מיליון דולר.

באותה שנה קיבל הארגון 1.1 מיליון דולר בחסויות מתאגידי מזון, בהם קוקה-קולה ופפסיקו.

עמדות הארגון והשפעתו

הארגון מפרסם כתב עת מקצועי המשפיע על הדיון הציבורי והחקיקה בנושאי תזונה, בריאות ובטיחות מזון. פרסומי הארגון מצוטטים בקביעות בפרסומים מובילים בעולם, בהם הניו יורק טיימס, וול סטריט ג'ורנל, USA Today והלוס אנג'לס טיימס. בשנת 2010 הארגון הוזכר כ-7 מיליארד פעמים בכלי התקשורת.[1]

גופי המחקר של הארגון פרסמו עמדות שונות שזכו לפרסום, בהן:

  • הדרך היחידה לרדת במשקל היא באמצעות תזונה בריאה, מאוזנת היטב, המשולבת עם פעילות גופנית.
  • אין מזון "טוב" או "רע", יש תזונה בריאה ותזונה לא בריאה. תיוג מזון כ"טוב" או "רע" רק מבלבל את הציבור.
  • כרוב על, בטטה, תות שדה, סלמון ותה ירוק תורמים לבריאות העין.[2]
  • הנקת תינוקות עד גיל 6 חודשים מספקת תזונה אופטימלית והגנה בריאותית, ללא צורך במזון נוסף. התזונה האידיאלית מגיל 6 חודשים עד 12 חודשים היא הנקה בשילוב עם מזונות משלימים.
  • תזונה הכוללת עד שתי מנות סויה ביום לאדם מבוגר היא חלק מתוכנית תזונה בריאה.
  • תזונה טבעונית מתוכננת כראוי מתאימה ובריאה לכל גיל, כולל תינוקות, נשים בהריון ומניקות, וגם לספורטאים, וגלומים בה יתרונות בריאותיים.[3]
  • הארגון העניק דירוג נמוך לדיאטות עשירות בחלבון, כדוגמת דיאטת אטקינס, וציין כי דיאטה זו איננה בריאה וההרזיה בה היא זמנית. על פי הארגון, פחמימות אינן תורמות לעלייה במשקל יותר ממזון אחר המכיל את אותו מספר קלוריות.
  • מחקרי הארגון מצאו שילדים האוכלים ארוחת בוקר הם בעלי יכולת ריכוז טובה יותר, ומיומנים יותר בפתרון בעיות ובתיאום עין-יד. ילדים שאינם אוכלים ארוחת בוקר נוטים ולאכול יותר ג'אנק פוד ועייפים יותר בבית הספר.

בשנת 2016 פרסמה האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה נייר עמדה על תזונה צמחית, המעדכן מסמך דומה משנת 2009. נייר העמדה קובע לראשונה "שתזונה צמחונית וטבעונית יכולה לספק יתרונות בריאותיים משמעותיים לעומת תזונה שאינה כזאת", בהם מדד מסת גוף נמוך יותר וסיכון נמוך יותר להשמנה, סוכרת מסוג 2, לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן מסוימים.[4]

פרסומי הארגון

הארגון מוציא לאור ירחון מקצועי המבוסס על ביקורת עמיתים בשם Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics הנחשב לכתב העת החשוב ביותר בתחום התזונה.

כמו כן פרסם הארגון מספר רב של ספרים ומדריכים בתחום התזונה.

בשנת 1980 נערך על ידי הארגון כתב עת בשם Food/2 בשיתוף משרד החקלאות האמריקאי, ובו המלצות תזונה, בהן ההמלצה להפחית את כמויות השומן הרווי והכולסטרול. לאחר לחץ מצד תעשיות המזון הוסרו ממנו הפרקים על שומן הרווי וכולסטרול. צעד זה זכה לגינוי מפי תזונאים רבים.

הסמכות בתחומי התזונה

הארגון מרכז תהליך של הסמכת מומחים בתחומי התזונה בשני מסלולים:

  • תואר "דיאטן תזונה מוסמך" (Registered Dietitian Nutritionist, בקיצור RDN), מסלול המקביל לתואר ראשון אקדמי.
  • תואר "טכנאי תזונה ודיאטה מוסמך" (Nutrition Dietetic Technician, Registered, בקיצור NDTR), מסלול קצר יותר, המכסה רק את עיקרי תורת התזונה.

הארגון פועל להגדרת תקנים מחמירים בנושא הרישוי המקצועי בתחומי התזונה, ורושם את התארים אותם הוא מעניק כסימני מסחר רשמיים. לדברי הארגון, התקנים אותם קבע לאנשי מקצוע המספקים ייעוץ תזונתי נועדו לשרת את הציבור, ולגרום לו לקבל מידע מדויק ומקצועי.

מיזם "ילדים אוכלים נכון"

האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה יזמה תוכנית בשם "ילדים אוכלים נכון" בשנת 2010 בתיאום עם תוכנית דומה של ממשלת ארצות הברית שמטרתה להילחם בתופעת ההשמנה אצל ילדים. במסגרת המיזם מרצים חברי הארגון על חשיבותה של תזונה איכותית בבתי ספר, וכן עורכים מפגשי הסברה עם משפחות, נציגי קהילות וקובעי מדיניות.

כמו כן הוקם אתר אינטרנט ובו טיפים לתזונה בריאה, כתבות, סרטוני וידאו ומתכונים. בין השאר יש באתר מדריכים לקניית מזון בריא, בישול מאכלים עם ערך תזונתי גבוה, וכיצד לאכול בריא בבית ומחוץ לבית.

מחלוקות

האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה זכתה לביקורת על קשריה עם תאגידי מזון ועם תעשיית התרופות.

בדו"ח משנת 1995 צוין כי הארגון קיבל מימון מחברות כמו מקדונלד'ס, פפסיקו, קוקה-קולה ועוד. חלק מפרסומי הארגון בשנות התשעים כללו מידע פרסומי הקשור לחברות אלה. כמו כן הובעה ביקורת על כך שבכנסי הארגון יש, בין השאר, דוכנים לממכר משקאות קלים וממתקים.

באפריל 2013 נחשף ששני בעלי תפקידים בארגון היו בקשר עסקי עם חברת מונסנטו, היצרנית הגדולה בעולם של זרעים מהונדסים גנטית. פעילויות הארגון באותה שנה ניסו למנוע סימון מזון מהונדס גנטית בקליפורניה.

נציגי הארגון טענו להגנתם שהם חייבים "לשבת באותו שולחן" עם חברות המזון, כדי להשפיע על החברות ולהעביר להן מסר תזונתי חיובי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ American Dietetic Association / ADA Foundation - 2010 Annual Report, באתר הארגון (באנגלית).
  2. ^ תזונה מומלצת לבריאות העין, באתר "בריאותון".
  3. ^ נייר עמדה של האקדמיה על טבעונות, 2016
  4. ^ אתר למנויים בלבד טל חייקין, ארגון התזונה הגדול בעולם: תזונה צמחית בריאה יותר מאחרת, באתר הארץ, 22 בדצמבר 2016.